Как различните страни привличат чужди филмови и телевизионни продукции

Предлаганите данъчни отстъпки целят да стимулират местните икономики

В опит да създаде работни места и да намали безработицата от сегашните 22% Испания предлага данъчни отстъпки в размер на 15% за международни продукции, като общата сума не трябва да надвишава 2.8 млн. долара. Преди половин век Холивуд дойде в страната и сега правителството се опитва да привлече филмовата индустрия обратно. Надеждите са, че тя ще направи чудеса с икономиката, която се възстановява от кризата, но все още разчита прекомерно на туризма за работни места. Облекченията за чуждите продукции обаче не са така щедри, както на други места по света. "За студио, работещо по голям проект, това не позволява съществени ползи", твърди Игнасио Перес Долсет, основател на Ilion Animation Studios.

Много страни по света предлагат данъчни отстъпки с цел да привлекат чуждестранни филмови, телевизионни и анимационни продукции. Отделните инициативи са трудни за сравняване, тъй като съдържат различни ограничения и условия за това кой точно може да получи отстъпки или какъв да бъде минималният разход. В много случаи чуждите продуценти трябва да си партнират с местни фирми, за да могат да участват. В някои страни федералните щати и автономните региони имат своя собствена схема.

В България за облекчения за сектора се заговори отново покрай новия рекламен клип на Министерството на туризма, изработен безвъзмездно от "Ню Бояна филм", в който знаменитости от ранга на Силвестър Сталоун, Антонио Бандерас и Салма Хайек хвалят страната. Ресорният министър Николина Ангелкова съобщи, че инициира работна група с Министерството на финансите, която да разгледа възможността за финансови облекчения за киноиндустрията.

Reuters изброява някои от най-атрактивните данъчни облекчения за филми в световен мащаб:

- Луизиана, САЩ – до 40% данъчни кредити за разходите за филмови и телевизионни продукции в щата. За да може да се участва за максимален кредит, персоналът трябва да е местен. Таванът на кредитите е 180 млн. долара на фискална година за периода 2016-2018 г.

- Австралия – копродукциите с австралийски продуценти могат да получат данъчни отстъпки до 40% от разходите за филма. Страната предлага и облекчения за тези, които извършват дейности и след самото заснемане на продукцията, без значение къде е снимана.

- Колумбия – отстъпките са до 40% за проекти, поне частично произведени в страната. Има и 20% облекчения за разходи като настаняване в хотели и транспорт.

- Ирландия – До 32% от разходите, направени в страната, могат да бъдат приспаднати. Таванът е 56 млн. долара на проект или ако е по-малко – 80% от общата цена на продукцията.

- ОАЕ – Абу Даби предоставя 30% отстъпка за разходите на продукцията, като таванът е 5 млн. долара за бъдещи филми. Това не се отнася за анимациите.

- Малайзия – приспадат се 30% за разходите на чуждестранни филмови и телевизионни проекти в страната.

- Канада - провинцията Британска Колумбия дава отстъпка от 33% за трудовите разходи. Квебек и Онтарио също предлагат щедри облекчения, като фокусът е върху дигиталната анимация и проектите със специални ефекти.

- Великобритания – отстъпките достигат 25% от филмовите разходи за британски продукции или копродукции. Таван за стойността на проектите няма.

- Франция – облекченията са от 20% от разходите за чужди проекти, които са поне частично произведени в страната, като таванът е от 22 млн. долара за продукция. От следващата година отстъпките се покачват до 30%.

- Република Южна Африка – намаляване на данъците от 20% за разходите за чужди продукции, като има възможност и за повече, ако работа след заснемането се извършва в страната или ако става въпрос за копродукция с местна компания.

- Чехия – предлага 20% намаление за разходи, направени в страната. Като цяло няма таван, но сумата не трябва да надхвърля 80% от общия бюджет на продукцията.

- Други места в Европа – редица европейски страни също предлагат данъчни отстъпки и данъчни кредити. Сред тях са Австрия, Хърватия, Германия, Исландия, Италия, Македония, Малта, Холандия и Словакия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Айде, айде - достатъчно е да си взимат ДДС-то като стока за износ !
    20% им стигат , и без туй тука е евтиния и кой знае какви разходи нямат - по скоро трябва да ги привличаме като правим густо на звездите им , даже Бат' Рамбо оцени шопската с ракийката !!!

    Нередност?
Нов коментар