🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кристалното кълбо на Fortune

Прогнозите на списанието за събитията в корпоративния сектор през 2016 г.

Apple може да ускори плановете си за навлизане в автомобилната индустрия, като придобие Tesla на Елън Мъск
Apple може да ускори плановете си за навлизане в автомобилната индустрия, като придобие Tesla на Елън Мъск
Apple може да ускори плановете си за навлизане в автомобилната индустрия, като придобие Tesla на Елън Мъск    ©  Reuters
Apple може да ускори плановете си за навлизане в автомобилната индустрия, като придобие Tesla на Елън Мъск    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентските избори в САЩ през тази година са основна тема за хората, опитващи се да правят предсказания. Извън надпреварата за Белия дом обаче през 2016 г. могат да се очакват и много други големи промени в бизнеса, икономиката и културата, отбелязва списание Fortune. Изданието представя прогнозите си за следващата година, основаващи се на налични данни и анкети сред експерти.

Fortune очаква технологичният гигант Apple да продължи да се разраства, докато по-традиционни групи като Pfizer и GE да продължат да се свиват. Същевременно се вижда и краят на технологичната еуфория, което може да доведе до срив на някои стартъпи, получили висока пазарна оценка. Това ще се случва на фона на рязко повишаване на кибершпионажа и умерен, но реален икономически растеж.

Корпоративни размествания

Сливанията и придобиванията достигнаха рекордни нива, но не може да се очаква този темп да бъде поддържан и през 2016 г. Някои от най-активните хедж фондове вероятно ще забавят дейността си заради по-неблагоприятните условия на облигационния пазар. Изключително ниските лихви позволяваха на акционерите активисти да настояват за сделки и обратни изкупувания, дори ако компаниите трябва да набират дълг, за да ги осъществят. Промените на пазара на ценни книжа обаче правят такива операции по-скъпи.

Големите активистки фондове в САЩ обаче все още разполагат с ресурси за над 100 млрд. долара. Fortune прогнозира, че те ще се ориентират към индустриални гиганти с по-големи възможности за задлъжняване като General Electri, IBM и General Motors, където ще настояват за стратегически промени.

Според Fortune може да се очаква няколко прословути марки да бъдат погълнати от свои конкуренти. Една от вероятните цели е търговската верига Macy’s, която може да стане обект на придобиване от Hudson’s Bay. През последните години Hudson’s направи редица инвестиции във вериги и официално заявява, че се ориентира към марки, чиито резултати са влошени, но имат недвижими имоти с висока стойност. Macy’s се вписва отлично в това описание - през миналата година продажбите на веригата се сринаха, но само основният й магазин в Ню Йорк се оценява на над 5 млрд. долара.

Fortune също така очаква някоя от бързоразвиващите се онлайн медийни платформи да купи утвърден медиен бранд, чрез който да придобие повече разпознаваемост и престиж. Фирми като BuzzFeed, Vice Media и Vox Media вече са твърде големи, за да бъдат купени от някой медиен конгломерат, като вместо това самите те могат да се ориентират към сайтове с вече десетилетна история като Slate, TheStreet.com и Salon.

Сливания и придобивания

През 2015 г. се наблюдаваше и ръст на враждебните изкупувания, които според данните на Dealogic са представлявали 14% от осъществените в САЩ сделки. Стойността на тези оферти е достигнала 266 млрд. долара, което е двойно повече спрямо 2013 г. Експертите очакват тенденцията на ръст да се запази, тъй като в стремежа си за растеж много компании ще се принудят на такива стъпки.

Един от основните двигатели на вълната от сливания и придобивания беше фармацевтичният и биотехнологичен сектор. През последното тримесечие на 2015 г. акциите на тези компании започнаха да спадат основно заради опасенията от затягане на регулациите за лекарствата в САЩ. Броят на сделките също намаля, което може да се обясни с желанието на компаниите да изчакат ново поскъпване на акциите си, преди да се съгласят да бъдат купени.

Поради това експертите смятат, че сливането между Pfizer и Allergan може да се окаже последната голяма сделка от тази вълна. Освен това би могла да е стъпка към предстоящо разделяне на групата. Pfizer вече направи вътрешно делене между бизнеса с традиционни лекарства и по-иновативните разработки и трябва до края на 2016 г. да вземе решение дали да раздели напълно операциите си в отделни компании.

Впечатляващият растеж и иновациите на технологичната индустрия дълго време разчитаха на амбициозни предприемачи и стартъп компании. През 2016 г. обаче може да се очаква някои от лидерите в сектора да се ориентират към придобиване не на обещаващи нови играчи, а на свои конкуренти. Fortune залага, че най-смелите изнeнади в такава посока ще дойдат от Apple.

Компанията вече обяви амбициозни планове за разрастване извън пазара на електроника, включително пускане на пазара на собствен високотехнологичен автомобил през 2019 г. Apple може да ускори значително този график, като купи компанията за електромобили на Елън Мъск Tesla. Производителят на iPhone разполага с парични резерви от над 200 млрд. долара, така че подобно придобиване не би било проблем.

Такива сделки ще са само част от растежа на Apple, която за фискалната 2015 г. отчете приходи от близо 1 трлн. долара. В началото на миналата година пазарната капитализация на компанията за кратко надхвърли 700 млрд. долара, като според прогнозите до края на 2016 г. ше стане първата, преминала нивото от 800 млрд. За да стане това, акциите й трябва да поскъпнат с 22%, което е реалистично предвид досегашните успехи на Apple.

Освен автомобилното ноу-хау Apple ще получи и достъп до технологиите за батерии на Tesla, както самия Елън Мъск. Друго известно име в технологичната индустрия - Джак Дорси, вероятно ще се откаже от опита да е изпълнителен директор едновременно на Square и Twitter и ще остане само в ръководството на втората.

Стартъпи и киберсигурност

На фона на тези успехи 2016 г. може да бележи края на периода на успехи за стартъп компаниите "еднорози", получили оценка от инвеститорите от над 1 млрд. долара. Още в края на миналата година започнаха да се виждат проблеми с високите пазарни оценки на компании като Dropbox, Everno и Theranos. Когато тенденцията застигне някои от най-големите "еднорози", това ще доведе до сериозно напрежение сред инвеститорите и критики срещу ръководствата на компаниите, прогнозират експертите, анкетирани от Fortune. Те виждат и край на бума на стартъпи в сектора на киберсигурността. През предишните две години секторът набра по около 2.5 млрд. долара, което обаче доведе до свръхпредлагане на пазара и предпоставки за консолидация.

Същевременно 2016 г. вероятно ще е годината, в която за пръв път голяма компания в сферата на сигурността ще стане жертва на хакерска атака. Такова унижение може да сполети фирма ветеран в индустрията като Symantec или технологичен гигант с подразделение за киберсигурност като Intel, Cisco или Dell. Fortune изтъква, че след разкритията на Едуард Сноудън светът разбра, че никоя организация не е свещена или напълно сигурна. През миналата година вече станахме свидетели на успешни хакерски атаки срещу италианската компания за информационна сигурност Hacking Team и личната електронна поща на директора на ЦРУ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naf1451954092484678 avatar :-P
    A Penkov
    • + 6

    Проверете си цифрите, моля. Оборотът на Apple за 2015 е $234 млрд. Все още няма компания на този свят, която да прави $1 трлн.

    Нередност?
  • 2
    tie_interceptor avatar :-P
    tie_interceptor
    • + 2

    Имам известни съмнения, че Tesla ще се продаде на Apple...
    Като се има предвид, че и патентите на Tesla са вече свободни... :)

    Нередност?
Нов коментар