🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тeхнологичните истории на 2015 г.

Какво се случи в света на науката и технологиите през изминалата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният свят преживя година на открития и пробиви в редица области: от вода на Марс, през 3D-принтирането, автономните автомобили до възможно редактиране на ДНК. "Капитал" ви представя десетте технологични истории на 2015 г.

Тайните на Червената планета

Колкото повече човечеството се опитва да отговори на въпросите си за Марс, толкова повече те се увеличават. Което не може да ни изненада, защото след Луната Марс е може би най-добре изследваното космическо тяло в Слънчевата система. Откритието, че на планетата в някаква форма тече вода, не беше прието като голяма изненада от множеството наблюдатели. Но дава малко парче от пъзела, което Марс предоставя. Както и отваря нови хипотези за това дали е възможно да съществува живот там.

Автомобил, закарай ме вкъщи

Не е тайна: през последните години Apple и Google непрестанно и упорито се борят за титлата най-иновативна технологична компания в света. И макар двете да имат различни бизнес модели - едната основно залага на потребителските продукти, а другата - на интернет и търсенето, много скоро гигантите от Силициевата долина явно ще се конкурират директно в изцяло нов за тях сектор - на автономните коли. А той става все по-пренаселен, тъй като апетити имат и традиционните автопроизводители. Битката ще е по-ожесточена от всякога. Но има ли някой от всички тях вече предимство?

Куче, кажи "Мяу"

От години учените се опитват и експериментират с генното модифициране. Стремежът е да се изчистят недостатъците, които се предават през поколенията, както и да се подобрят характеристиките на субекта, чиито гени се изменят. Бързото развитие на технологиите постепенно позволява подобна интервенция и при животни, а скоро може да се случи и при хората. Което естествено може да породи доста въпроси от етичен и регулаторен характер. Нов подход за прецизно пренареждане и замяна на генома в дадена жива клетка може да подсили този процес и да подпомогне създаването на ГМО животни и дори  редактиране на човешките гени. Според мнозина учени настъпва нова ера в молекулярната биология.

Интернет от небето

Facebook и Google започнаха пробни полети на своите стратосферни дрони. Марк Зукърбърг обяви инициативата "Интернет за всички", която има за цел да свърже най-бедните и отдалечени региони с глобалната мрежа. Компанията планира да пуска самолети, които могат да стоят във въздуха с дни и дори години, като носят полезен товар от 113 кг. Идеята е колкото интригуваща, толкова и позната от някъде. Всъщност социалната мрежа влиза в директна конкуренция с проекта Loon на Google, при който вместо безпилотни самолети се използват стратосферни балони с водород или хелий. Интернет гигантът изпробва тази технология от 2011 г. насам, като вече има тестови обекти в Нова Зеландия. Така всъщност двата проекта влизат в директна конкуренция и изниква естественият въпрос: кой е по-добрият подход – Loon или дроните.

Въпрос на батерия

Милиардерът и предприемач Илон Мъск обича мащабните мечти. След като се опитва да размести пластовете в автомобилния сектор, Мъск впери поглед и към индустрията за комунални услуги. Или по-точно – към консервативния олигополен енергиен пазар. През годината той показа специализирана батерия, предназначена за дома или офиса. Тя помага да се съхрани излишната електроенергия от соларните панели. Много специалисти определиха хода като малка революция в сектора, която ще доведе до комерсиализиране на тези технологии и появата на все повече домове и офис сгради, които в бъдеще да не са постоянно включени към мрежата (т.нар. off the grid). Други са на мнение, че всичко е повече имиджов ход, тъй като в технологията няма нищо революционно спрямо наличните вече на пазара батерии.

Наемаме само роботи

Основните опасeния при създаването на истински изкуствен интелект (AI) са свързани с паническия страх, че той може да излезе от контрол и да унищожи човечеството. Или поне така е в Холивуд - в два достатъчно известни филма се развиват сценарии със сходен край. Тези продукции може и да са научна фантастика, но през последната година бяха демонстрирани няколко интересни напредъка в развитието на самообучаващи се машини, което е една от първите стъпки в създаването на истински AI. Което накара редица големи имена в IT и научните среди като Бил Гейтс, Илон Мъск и Стивън Хокинг да изразят публично опасенията си, че в един момент роботите може да се обърнат срещу своите създатели. Но развитието на AI технологиите и автоматизацията могат да създадат съвсем скоро други проблеми, които да обърнат наопаки индустриалните и икономическите реалности.

Принтирай ми кола

През 2015 г.  в цял свят са били произведени над 90 млн. автомобила. Нарастващият им брой е умопомрачителен, особено като се има предвид какви ресурси и материали са нужни за създаването на тези коли и какъв е ефектът от такава мащабна индустриална дейност върху околната среда и енергийните разходи. Колкото и да е странно, може би решението не се крие в повишаването на ефективността на самите автогиганти, а в иновационните решения на далеч по-малки автомобилни стартъпи, според които бъдещето е в 3D принтираните коли. Щатските Divergent Microfactories и Local Motors са такива компании и не крият, че искат да променят автомобилния бизнес изоснови. Проектите им предвиждат отварянето на микрофабрики из цял свят, които бързо да принтират и сглобяват автомобили.

Ракети втора употреба

От края на студената война като че ли космическата индустрия беше изпаднала в летаргия. Всички технологии, които се използват и в момента, са разработени в общи линии от 50-те до 80-те години на миналия век. Двигателите, самите ракети носители, както и цялостният процес и концепция за космически полети не са мръднали много за последния половин век. Индустрията  изглежда като телевизията – чака своя звезден момент, в който нова технология или концепция ще преобърне представите ни за нея. Или поне досега. Липсата на алтернатива накара държавният и частният сектор в САЩ да започнат да търсят нови варианти. През последните години има тих бум на разработваните космически системи за многократно ползване.

(р)еволюцията на мобилните приложения

От представянето на първия iPhone през 2007 г. Apple успя да изгради желязна екосистема от устройства и приложения. Този бизнес модел превърна компанията в едно от най-големите IT гиганти в света. В същото време Google явно вече гледа в диаметрално противоположната посока. Интернет търсачката започна да преосмисля сегашния модел на мобилните приложения, чиито недостатъци започнаха да излизат наяве. А по-смели прогнози на някои технологични експерти са още по-крайни – дните на приложенията са преброени и е въпрос на време те да се наредят редом с дискетите като архаично средство за пренос на съдържание.

Ток от въздуха

Всички мобилни устройства и умни аксесоари имат общ наистина голям проблем - захранването. Те разчитат на батерии, които в най-добрия случай осигуряват около два дни работа, при това при ограничаване на потреблението. Това прави иначе безжичните джаджи "вързани" за зарядните кабели. Но колко по-добре би било, ако имаше начин зареждането им да става от... въздуха. Такива технологии вече има, но в голямата си част и те имат ограничения. Компанията Drayson Technologies разработва технологията Freevolt, която може да се окаже потенциално решение на тези проблеми и да създаде наистина безжични устройства, които не се нуждаят от презареждане и могат да генерират електричество сякаш от въздуха. При това напълно безплатно.

Все още няма коментари
Нов коментар