🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple очаква първия спад в продажбите на iPhone

Ръстът на приходите се е забавил рязко заради икономическата нестабилност

Условията са наистина екстремни и не приличат на нищо, което сме виждали досега, включително в сфери като валутите, икономическия растеж и цените на суровините, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук
Условията са наистина екстремни и не приличат на нищо, което сме виждали досега, включително в сфери като валутите, икономическия растеж и цените на суровините, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук
Условията са наистина екстремни и не приличат на нищо, което сме виждали досега, включително в сфери като валутите, икономическия растеж и цените на суровините, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук    ©  Reuters
Условията са наистина екстремни и не приличат на нищо, което сме виждали досега, включително в сфери като валутите, икономическия растеж и цените на суровините, заяви главният изпълнителен директор Тим Кук    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1

млрд. устройства на Apple са били активни през последното тримесечие на миналата година.

Технологичният гигант Apple предупреди, че текущото тримесечие може да е първото, в което се отчита спад в продажбите на смартфоните iPhone, съобщава Financial Times. Това е ясен сигнал, че общото забавяне на пазара и икономическите проблеми в много части по света са на път да сложат край на продължилата близо десетилетие експанзия на Apple. Според прогнозата на компанията продажбите през трите месеца до март ще спаднат до диапазона 50-53 млрд. долара заради нарастващата нестабилност на икономики като Китай, както и заради сътресенията на финансовите и валутните пазари. Очакванията на Apple съвпадат само с най-песимистичните прогнози на анализаторите.

Безпрецедентни условия

"Очакваме понижение при продажбите на iPhone през текущото тримесечие. Намираме се в обстановка, която е драматично различна от тази преди една година", заявява главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук. "Условията са наистина екстремни и не приличат на нищо, което сме виждали досега, включително в сфери като валутите, икономическия растеж и цените на суровините", изтъква той.

Приходите на Apple за завършилото през декември тримесечие, което е първо във финансовата година на компанията, са нараснали с едва 2% до 75.9 млрд. долара. Това представлява рязко забавяне спрямо ръста от 30%, постигнат за същия период на предходната година. Основен фактор за влошаването са спадащите продажби на iPhone в САЩ и Япония. По думите на Кук, ако се изключат валутните ефекти, продажбите за миналото тримесечие са щели да бъдат с 8% по-високи.

Apple обаче е успяла да увеличи нетната си печалба до 18.4 млрд. долара, подобрявайки собствения си рекорд, поставен преди година. Печалбата на акция се покачва със 7% до 3.28 долара. Повишението на продажбите на iPhone е достигнало 74.8 млн. броя, което обаче е с по-малко от половин процент повишение на годишна база. Минималният растеж е в противоречие със заявленията на компанията отпреди три месеца, че продажбите ще се повишават стабилно през най-важния търговски сезон. Това допълнително увеличава страховете на инвеститорите, че през текущото тримесечие продажбите на iPhone ще спаднат за пръв път от пускането на този продукт на пазара през 2007 г.

Според анализ на RBC Capital Markets, публикуван преди изявленията на компанията, приходи на стойност 50 млрд. долара за тримесечието биха означавали, че продажбите на iPhone са около 45 млн. броя, или с 26% под резултата от същия период на 2015 г. Анализаторите Bernstein Research прогнозират спад на продажбите на iPhone с между 15 и 20%.

В отговор на тези оценки Тим Кук коментира, че макар да се очаква спад, той едва ли ще е толкова силен. Той също така изтъква, че базата за сравнение е силно повишена заради огромния растеж, постигнат през периода януари - март 2015 г. Кук също така уверява, че компанията ще продължи да инвестира значително в нови разработки, както и в разрастването си на пазари като Китай и Индия.

Марж на печалба

Apple очаква нетни маржове на печалба от 39-39.5% за това тримесечие спрямо 40.8% преди година. "Това са много добри маржове, особено ако се има предвид негативният ефект от валутните курсове", изтъква финансовият директор на групата Лука Местри. Той също така отбелязва, че компанията продължава да печели пазарен дял в Китай, макар че там ръстът на приходите също се е забавил до 14%. "Макар че през миналото тримесечие сме постигнали най-добрите си резултати на китайския пазар досега, виждаме някои сигнали за икономическа слабост, особено в Хонконг", добавя той.

Заедно с финансовите си резултати Apple за пръв път публикува и данни за активните устройства на компанията. Те са достигнали 1 млрд. през миналото тримесечие, което според съобщението е 25% ръст на годишна база. Статистиката включва продуктите iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV, Mac и iPod Touch. С публикуването на данните компанията се опитва да насочи вниманието на инвеститорите към растящия бизнес с услуги, който може да компенсира забавените продажби.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iavorski avatar :-|
    iavorski
    • - 3
    • + 1

    Истината за спад в продажбите е съвсем друга - когато Стив не ръководи фирмата нещата се скапват - този филм сме го гледали още през 90-те!

    Нередност?
Нов коментар