🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple представи най-евтиния си смартфон до момента

Технологичният гигант се опитва да стимулира продажбите на серията iPhone

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Apple представи късно в понеделник новото си портфолио от продукти, като сред тях е по-малък и евтин смартфон. Новият iPhone SE се връща към познатите 4-инчови екрани от предишни модели като iPhone 5 и 5S. По дизайн той също ги наподобява, но вътрешно ще разполага с по-бързия процесор A9, сензор за пръстов отпечатък, по-добра камера и др. Ключовият момент при новия модел е цената - той ще се продава за 399 долара без договор, което го прави най-евтиния смартфон на Apple, пускан до момента. Идеята на технологичния гигант е да се опита да навлезе в средния сегмент, където доминира Android и който е важен на пазари като Индия и Китай. Това е и опит на компанията да стимулира продажбите на смартфони, които се очакват да спаднат през първото тримесечие на годишна база - нещо, което не се е случвало с Apple, откакто предлага iPhone на пазара.

Всички размери

Новият iPhone SE разполага с 4-инчов екран с разделителна способност от 1136x640 и гъстота на пикселите от 326 ppi. Макар да е по-малък от iPhone 6 и 6S, той е взел доста от техния хардуер - процесорът A9, сензорът за пръстови отпечатъци TouchID и 12-мегапикселовата камера. Това, което липсва при него, е технологията 3D Touch, която позволява на потребителите чрез различна сила на натиск върху екрана с пръст активира допълнителни функции.

Аргументът на Apple защо се завръща при смартфоните с по-малък екран е голямото търсене. Компанията обяви, че само през 2015 г. е продала над 30 млн. iPhone-а с 4-инчов екран от по-старите модели. В голяма част от развиващите се пазари малкият iPhone е по-популярен и се купува от хората, които за пръв път ще имат смартфон. Телефонът ще струва 399 долара за 16 GB, като продажбите му започват от 31 март. Предходният опит на Apple да предложи по-евтин смартфон беше с iPhone 5C, който при пускането му беше на цена от 549 долара без договор. Новият iPhone SE ще замести в сегашния каталог модела отпреди две години iPhone 5S, който сега се продава за 450 долара без договор.

"Има хора, които предпочитат по-малки екрани", коментира Боб О'Донъл от изследователската фирма TECHanalysis Research, цитиран от Reuters. "Освен това сваляш цените, когато се опитваш да стимулираш допълнително пазара", допълни той. О'Донъл обаче допълни, че дори новата по-ниска цена може да не се окаже достатъчна, за да повиши продажбите на Apple.

След презентацията акциите на компанията се понижиха с 0.50 цента до 105.40 долара за брой.

Скептичните инвеститори

Инвеститорите не останаха впечатлени от презентацията на нови продукти на компанията от Купертино снощи. Освен по-малкия и евтин iPhone Apple представи по-компактен модел iPad Pro с 9.7-инчов екран, който според технологичния гигант трябва да е "идеалният заместител на персоналния компютър". Бяха представени още нова докинг станция и допълнителни каишки за часовника Apple Watch.

Новият iPhone SE се разглежда като важен компонент за пробив в Индия, където анализаторите очакват пазара там да се удвои до 200 млн. броя през следващите две години. Проблемът е, че там се търсят още по-евтини телефони, при това с голям екран.

"В Индия повечето смартфони в ниския клас струват 100 долара и разполагат с 5-инчов екран. Основната причина потребителите там да предпочитат по-големи дисплеи е, че повечето нямат таблет или лаптоп и ползват умните телефони за достъп до интернет", коментира Нейл Шах, директор в изследователската фирма Counterpoint Technology Market research в Мумбай, цитиран от Wall Street Journal. Само 10% от умните телефони, продадени в Индия към края на декември, са с 4-инчови екрани, а Apple разполага само с 2% пазарен дял за изминалата година в страната. Близо 70% от смартфоните се продават за или под 150 долара, което прави iPhone SE доста скъп за потребителите там.
На друг ключов пазар – Китай, Apple отбеляза през изминалата година пробив заради подписването на споразумения с най-големите телекоми да предлагат устройствата на компанията. Но потребителите там имат лоши спомени с предишния опит на компанията да навлезе в средния сегмент – iPhone 5C. "Този модел никой не го искаше. Всички знаеха, че ако си си го купил, значи нямаш пари", коментира Шаун Рейн, основател на изследователската фирма China Market Research Group, като има предвид нагласата на повечето китайци да показват статус чрез продуктите на Apple.

Анализаторите започват да се питат дали компанията не е започнала да губи своя иновативен дух, като вместо да налага нови пазарни реалности, тя всъщност реагира на тях.

"Apple е толкова голяма в момента, че вече нищо не изглежда революционно и стратегията сякаш е да се предлагат допълнителни продукти като каишки за умния часовник, които да поддържат инерцията на продажбите", коментира Скип Ейлсуърт, финансов брокер от Hennessy Technology Fund, цитиран от Reuters.

Очаквания за спад

В началото на годината компанията от Купертино предупреди, че очаква през първото календарно тримесечие на 2016 г. да отчете спад на продажбите на смартфони. Според прогнозата на компанията продажбите през трите месеца до март ще намалеят до диапазона 50-53 млрд. долара заради нарастващата нестабилност на икономики като Китай, както и заради сътресенията на финансовите и валутните пазари. Очакванията на Apple съвпадат само с най-песимистичните прогнози на анализаторите, които смятат, че компанията трудно ще обърне тенденцията до момента в който не пусне нов флагмански модел на пазара. Ако стане, това ще е първият период, в който ще се отчита понижение на продажбите на смартфони на годишна база на Apple, откакто компанията пусна първия модел iPhone.

Приходите на Apple за завършилото през декември тримесечие, което е първо във финансовата година на компанията, са нараснали с едва 2% до 75.9 млрд. долара. Това представлява рязко забавяне спрямо ръста от 30%, постигнат за същия период на предходната година. Apple обаче е успяла да увеличи нетната си печалба до 18.4 млрд. долара, подобрявайки собствения си рекорд, поставен преди година. Печалбата на акция се покачва със 7% до 3.28 долара. Повишението на продажбите на iPhone е достигнало 74.8 млн. броя, което обаче е с по-малко от половин процент повишение на годишна база.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • - 7
    • + 3

    Малко off-topic...
    Понеже съм забелязал доста познавачи тук, дали някой знае, къде може да се намери Ubuntu телефон в България?

    Нередност?
  • 2
    killcore avatar :-|
    killcore
    • - 4
    • + 5

    Само аз ли съм разочарован, че запазват дизайн от преди 3 години Очаквах да предложат умалена визия на 6S

    Нередност?
  • 3
    zlr avatar :-P
    zlr
    • - 6
    • + 4

    през 2016 правят орязан римейк на Галакси ес едно (2010) ...
    поне да струваше, колкото заслужава - не повече от 31$ ...
    евала на американския технологичен лидер

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 3

    До коментар [#1] от "tie_interceptor":

    Ц - няма , но можеш да си поиграеш да си го смениш .

    Нередност?
  • 5
    tie_interceptor avatar :-(
    tie_interceptor
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "xyha":

    Поразгледах из нета, че на сегашния ми Android телефон може да се инсталира Ubuntu, но ме е страх да опитам. Твърде много неща не са ми ясни.

    Нередност?
  • 6
    irons avatar :-|
    irons
    • - 1

    "Ключовият момент при новия модел е цената - той ще се продава за 399 долара без договор"

    А при нас? Сигурно ще е близо хилядарка. Ще видим.

    Нередност?
  • 7
    euronymous avatar :-|
    Euronymous

    До коментар [#6] от " irons ": Ти колко си помисли ?

    Нередност?
  • 8
    irons avatar :-|
    irons

    До коментар [#7] от "Euronymous":

    Като обърна в левове и сложа ДДС-то, излиза 832 лв. Но по-скоро го виждам да е нещо от сорта на минимум 899 - толква беше 5С доскоро, сега е намален на 800 и няколко лева.

    Кофтито е, че при договор, нашите оператори не предлагат кой знае какви отстъпки.

    Нередност?
Нов коментар