🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Слаби корпоративни резултати притискат европейските борси

Пазарите изчакват сигнали за бъдещите действия на Фед

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индекси: Европейските пазари отбелязаха лек спад в сряда на фона на поредица от негативни новини от корпоративния сектор. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 и показателят на сините чипове в еврозоната Euro STOXX 50 се понижиха с по 0.7% по време на търговията. Така FTSEurofirst 300 изтри голяма част от печалбата от предишната сесия, когато възстановяването на петролните пазари подкрепи пазарите. В сряда обаче котировките на петрола отново тръгнаха надолу. Основният индекс на германския пазар DAX изгуби 0.5%. Той е намалял с 10% от началото на годината и с 20% спрямо рекордните нива, достигнати миналия април. Италианският индекс FTSE MIB изгуби 1.6% заради притесненията около стабилността на местните банки.

Акции: Акциите на швейцарската фармацевтична компания Novartis и на германския химически гигант BASF спаднаха със съответно 2.3 и 3.8% заради разочароващите им резултати за последното тримесечие. По същите причини книжата на шведската Ericsson поевтиняха с 6%, а тези на датския телеком TDC – с 8.2%. Royal Bank of Scotland отстъпи с 5.7%, след като обяви големи извънредни разходи (още на стр. 19). Прогнозите за спад на продажбите на Apple се отразиха негативно на европейски производители на чипове като ARM и Dialog.

Фактори: Притесненията за забавеният растеж във втората най-голяма икономика в света Китай остава главен двигател за пазарните движения. Страната е основен потребител на петрол и индустриални метали, поради което спадащото търсене там допълнително спомага за срива на цените на суровините. Свръхпредлагането на пазара доведе до намаление на цените на петрола до най-ниските им нива от 2003 г. през миналата седмица.

Коментар: "Публикуването на финансовите резултати на европейските компании тепърва започва, но засега картината е доста шарена, а новините от някои големи компании са негативни", коментира пред Reuters фондовият мениджър от Clairinvest Марк Валаху. "Брокерите продължават да изпзолват кратките поскъпвания на борсите, за да разпродават акции. Това ще продължи, докато цените на петрола се стабилизират", отбелязва аналзиаторът от Hantec Markets Ричард Пери.

Валути: Доларът отстъпи с 0.3% спрямо еврото и с 0.1% спрямо йената заради очакванията пазарните сътресения да попречат на Федералния резерв на САЩ да продължи с плановете си за повишаване на лихвите. Инвеститорите ще следят внимателно какви сигнали ще даде Фед за бъдещите си действия по време на заседанието, което завършва в четвъртък.

Стокови пазари: Котировките на суровия петрол не успяха да продължат положителната тенденция от предишния ден заради статистиката, показваща изненадващо повишение на складовите запаси в САЩ. Инвеститорите остават скептични към възможността за споразумение за свиване на добива между големите производители, въпреки сигналите от страна на ОПЕК и Русия, че се обсъжда такава възможност. По време на търговията сортът брент спадна с над 1%, но в последствие се възстанови до нивата от 31.8 долара за барел, при които завърши търговията във вторник.

Все още няма коментари
Нов коментар