🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът повлече европейските пазари надолу

Инвеститорите очакват сигнали от заседанието на Фед

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индекси: Европейските пазари не успяха да задържат положителната тенденция от края на миналата седмица, след като в понеделник акциите на големите енергийни компании отстъпиха заради подновения спад на цените на петрола. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 се понижи с 0.7% в понеделник, след като в петък поскъпна с 3%. Показателят е спаднал с около 7% от началото на годината. Основните национални индекси на борсите в Германия, Франция и Великобритания отстъпиха с между 0.4 и 0.7%. Германският DAX вече е с около 20% под рекордните нива, достигнати през миналия април. Основният индекс на борсата в Атина ATG беше сред малкото, които успяха да задържат положителни нива, след като агенция Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на страната.

Новите загуби на петролните пазари доведоха до понижение на акциите на европейски петролни компании като BP, Royal Dutch Shell и Total с около 2%. Сред малкото печеливши компании на европейските борси беше датската банка Jyske Bank, чиито акции поскъпнаха с над 5% заради подобрени финансови резултати.

Фактори: Финансовите пазари бяха обхванати от нестбилност в първите седмици на 2016 г., основен фактор за което е забавянето на растежа в Китай, който е основен потребител на суровини. Вниманието на инвеститорите е насочено към действията на централните банки. Тази седмица предстои заседание на Федералния резерв на САЩ, на което трябва да бъдат дадени сигнали дали банката ще продължи с вдигането на лихвите предвид влошената ситуация. През миналата седмица Европейската централна банка даде успокоителни сигнали, че може да увеличи стимулите през март. Експертите очакват Японската централна банка да предприеме подобни мерки на заседанието си на 28-29 януари.

Коментар: "Ситуацията остава много нестабилна в обозримо бъдеще. Продължаваме да препоръчваме на инвеститорите да се възпозлват от краткотрайните възстановявания на пазара, за да продават акциите си", коментира пред Reuters Мислав Матейка, пазарен стратег в банка JP Morgan. "Акциите могат да спаднат още повече през тази година предвид сигналите за слабост на световната икономика", отбелязва Пеир де Сааб, фондов мениджър в Dominice & Co.

Валути: Разпродажбите на капиталовите пазари отново насочиха инвеститорите към считани за сигурни активи и валути като златото, еврото и йената. Йената поскъпна с 0.3% спрямо щатския долар, а еврото напредна с 0.4%, след като в петък изгуби 0.8%. Чувствителните към цените на суровините валути също подновиха спада си, като руската рубла загуби 2%, а австралийският долар – 0.3%.

Стокови пазари: След като скочиха с над 10% в петък, цените на петрола отново тръгнаха надолу и спаднаха с над 3%. За това спомогнаха съобщенията за ракордно висок добив в Ирак и намалялото търсене на дизелови горива в Китай. Саудитската държавна петролна компания Aramco обяви, че няма да намалява инвестициите, което допълнително понижава възможностите за справяне със свръхпредлагането на пазара.

Все още няма коментари
Нов коментар