Пощенска банка вдига капитала със 107.5 млн. лв.

Увеличението е последната стъпка преди финализирането на покупката на бизнеса на Alpha Bank в България

След като бе обявена през лятото на миналата година, сделката е на път окончателно да бъде финализирана
След като бе обявена през лятото на миналата година, сделката е на път окончателно да бъде финализирана
След като бе обявена през лятото на миналата година, сделката е на път окончателно да бъде финализирана    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
След като бе обявена през лятото на миналата година, сделката е на път окончателно да бъде финализирана    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гръцкият акционер Eurobank Ergasias ще запише всички нови акции от увеличението на капитала.

Прехвърлянето на бизнеса на Alpha Bank в България към Пощенска банка може да започне до няколко седмици. Това става ясно от последните приготовления на страните по сделката и най-вече от свиканото за 11 март извънредно общо събрание на Пощенска банка. От представения дневен ред за него става ясно, че акционерите ще гласуват за увеличение на капитала й с 55 млн. евро (или 107.5 млн. лв.) до общо 560.3 млн. лв. Така институцията ще може да отговори на регулаторните изисквания за поемане на активите на Alpha Bank, която в България функционира като клон и поради тази причина не поддържа собствен капитал.

Първоначално сделката беше обявена през лятото на 2015 г. насред въведената банкова ваканция в Гърция. Тогава се планираше сливането да приключи до края на годината, но то се забави поради нуждата да се изчистят и рефинансират експозиции на клона на Alpha Bank от централата му. Имало е и да се изглаждат финансови параметри, както и активите да минат през одиторска оценка. Така прогнозите за финализиране бяха отложени за края на първото тримесечие на годината и съдейки по подготовката, която тече, срокът явно вече ще бъде спазен. Според информация на "Капитал" вече тече подготовка не само за прехвърлянето на данните и интегрирането на системите, но и за физическото преместване.

Последни стъпки

На извънредното общо събрание на акционерите основната точка е увеличаване на капитала с 55 млн. евро, или 107.5 млн. лв., чрез издаването на нови акции. Всички те ще бъдат записани от гръцката Eurobank Ergasias, при условие че "Юробанк България" (дружеството, което оперира под марката Пощенска банка) сключи окончателен договор за придобиване на търговското предприятие на Alpha Bank в България. Дотук между страните има окончателно споразумение и се изчакваха последни регулаторни одобрения, като по информация на "Капитал" те вече са получени.

Според устава на Пощенска банка всеки акционер има право да придобие част от новите акции, която съответства на неговия дял преди увеличението. Това право може да бъде ограничено или да отпадне, ако се приеме на общо събрание с мнозинство от две трети от гласовете. Капиталът може да бъде увеличен и под условие, че акциите се закупят от определени лица на определена цена, пише още в устава. В поканата за извънредното общо събрание се посочва, че преди гласуването на предложението за отмяна на правата на другите акционери ще бъде представен доклад с мотиви защо увеличението се прави по този начин. Освен че е изключение от правилото, извършено по този начин, то ще доведе до промяна в дяловете на акционерите.

Към 31.12.2015 година собственици на Пощенска банка са гръцката Eurobank Ergasias, която държи 34.56% от капитала й, холандският ERB New Europe, който притежава 54.27% от акциите, и кипърският CEH Balkn Holdings Limited с неговите 11.16%. Ако Eurobank Ergasias запише всички нови акции от увеличението на капитала, неговият дял ще порасне до 47.12% и ще го превърне в най-големия собственик на българската банка. В същото време дяловете на другите двама акционери ще намалеят съответно до 43.85% и 9.01%. Реално обаче няма разместване, доколкото и трите акционера са от структурите на гръцката Eurobank и предложението вероятно ще бъде прието.

Очаквани ефекти

С капиталовата инжекция Пощенска банка ще може да отговори на регулаторните изисквания, които ще възникнат при поемането на активите на Алфа банк в България и които към края на миналата година са за 1 млрд. лв. От тях кредитите и вземанията са 742.1 млн. лв., с които рисковите експозиции на Пощенска банка ще се увеличат и без увеличението капиталовата адекватност на банката би спаднала. Така допълнителните 107.5 млн. лв. ще помогнат да се запази съотношението, както и да се поемат евентуални допълнителни провизии по лоши кредити. Депозитният портфейл е за 1 млрд. лв. С придобиването на активите и пасивите Пощенска банка ще може да увеличи клиентската си база. В края на декември Пощенска банка е шеста по активи с 5.7 млрд. лв. Ако се съберат механично числата, поглъщането на Алфа банк би й помогнало да изпревари Райфайзенбанк (България) и ОББ и да се нареди на четвърто място, макар че при самото сливане може да има още отлив на клиенти.

Консолидацията се посреща положително и като цяло за пазара в страната и регулаторът БНБ също дава сигнали, че поощрява сливанията. Наред с позитивните ефекти обаче проточилото се повече от половин година изпълнение на сделката даде и някои поражения. Застоят в развитието на Алфа банк през това време на силно конкурентен пазар като българския доведе до свиване на активите й, като за четвъртото тримесечие то бе с 5% спрямо предходното. Заради отлагането на сделката за 2016 г. освен това активите на Alpha Bank няма да бъдат включени в проверката на качеството на активите и стрес тестовете, които не включват шестте институции, опериращи в страната като клонове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 3

    Страшна сделка. В крайна сметка няма ли да продават гръцките банки у нас?

    Нередност?
Нов коментар