🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пощенска банка завърши сделката за бизнеса на Alpha Bank

Първото сливане в сектора от две години насам ще създаде вероятно четвъртата по големина банка с над 6.3 млрд. лв. активи

След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще се увеличи до над 200 локации в страната, а броят на служителите й ще достигне 3000 хил. души
След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще се увеличи до над 200 локации в страната, а броят на служителите й ще достигне 3000 хил. души
След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще се увеличи до над 200 локации в страната, а броят на служителите й ще достигне 3000 хил. души    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
След приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще се увеличи до над 200 локации в страната, а броят на служителите й ще достигне 3000 хил. души    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

5.6

млрд. лв. са активите на Пощенска банка към декември, което й отрежда шесто място на българския пазар. С придобиването на Алфа банк - с активи 1.1 млрд. лв., тя би изпреварила ОББ и Райфайзенбанк (със съответно 6.6 млрд. лв. и 6.5 млрд. лв.) и би заела четвъртата позиция.
До три месеца ще бъдат променяни условията по сметки открити в Alpha Bank.

Консолидацията на банките в България е постоянен рефрен. За нуждата тя да се случва се говори от години, прогнозите винаги са, че "ще се активизира под пазарния натиск", но накрая все нещо отлага плановете и ако въобще има обявени сделки и намерения, те пропадат. Сега обаче, макар и след деветмесечно забавяне, Пощенска банка успя окончателно да приключи сделката за придобиването на българския бизнес на гръцката Alpha Bank. Обявената сделка между двете банки с гръцка собственост в разгара на банковата криза в Атина през юли 2015 г. премина през одобренията на БНБ и Комисията за защита на конкуренцията още през миналата година, но впоследствие разчистването на баланса Alpha Bank отложи финализирането.

Това е първата подобна сделка от две години, когато Юнионбанк се вля в ПИБ, а преди това историята на банковите сливания се връща чак в далечната 2007 г. и отново включва Пощенска банка, която тогава придоби ДЗИ банк. С новото си попълнение Пощенска банка се изкачва с две места и се превръща в четвъртия по големина играч на българския пазар според размера на отпуснатите кредити и привлечените депозити, с активи за над 6.3 млрд. лв., посочват от институцията. След сделката в страната остават да оперират 27 кредитни институции.

Цената не се посочва, но при първоначалното й обявяване през лятото на 2015 г. гръцки медии и Reuters писаха, че покупката е за 1 евро. Преди седмица стана ясно, че Пощенска банка ще вдигне капитала си с 55 млн. евро, така че да може да отговори на регулаторните изисквания, след като поеме активите на Alpha Bank в България. Причината е, че дейността на Alpha в страната се осъществява чрез клон, поради което гръцката банка не поддържа собствен капитал на местния пазар.

Под общо име

"Днес поставяме основите на една по-силна универсална банка, с по-широка клонова мрежа и капитал, който ще ни позволи бъдещ растеж", коментира в прессъобщение главният изпълнителен директор на финансовата институция Петя Димитрова.

След обединението двете институции ще продължат да работят под бранда Пощенска банка, като придобитите офиси на Алфа банк - клон България, поетапно ще бъдат ребрандирани. Постепенно ще бъдат извършени и останалите процеси, свързани с оперативното сливане на дейностите, в това число и уеднаквяването на операционните системи, продукти и услуги на Алфа банк с тези на Пощенска банка, става ясно от съобщението.

"След оперативното сливане клиентите на банката ще могат да използват всички офиси, специализираните центрове, банкоматите и онлайн платформите за банкиране на Пощенска банка, както и единни тарифа, общи условия и лихвен бюлетин", посочват още от институцията.

Според огласения през лятото на 2015 г. план обект на придобиването са всички банкови дейности на Alpha в България, чиято стойност към датата на обявяването на сделката беше 500 млн. лв., както и кредити за 800 млн. лв. В плана се посочваше още, че след приключването на сделката клоновата мрежа на Пощенска банка ще се увеличи до над 200 локации в страната, а броят на служителите й ще достигне 3000 хил. души.

Капиталова инжекция

Преди седмица стана ясно, че за да отговори на регулаторните изисквания, които ще възникнат след поемането на активите на Алфа банк – клон България, Пощенска банка ще увеличи капитала си с 55 млн. евро (107 млн. лв.) до 560.3 млн. лв. Увеличението ще бъде гласувано на свикано за 11 март извънредно общо събрание на акционерите и ще бъде извършено чрез издаване на нови акции, като емисията ще бъде записана изцяло от гръцката Eurobank Ergasias, която към края на 2015 г. притежава 34.56% от капитала на българската институция. Мажоритарният пакет от 54.27% е собственост на холандския холдинг ERB New Europe, а останалите 11.16% са притежание на кипърския CEH Balkan Holdings. И двете холдингови дружества са част от структурите на гръцката Eurobank.

Вдигането на капитала ще помогне на Пощенска банка да запази съотношението на капиталовата си адекватност, което иначе би намаляло след поемането на активите на Алфа банк. Към края на 2015 г. те са на обща стойност 1.1 млрд. лв., от които кредитите и вземанията са за 742.2 млн. лв., показват надзорните данни на БНБ. Депозитният портфейл е за 1 млрд. лв.

Към декември активите на Пощенска банка са почти 5.6 млрд. лв., което й отрежда шесто място на българския пазар. С придобиването на Алфа банк тя би изпреварила Обединена българска банка (ОББ) и Райфайзенбанк (със съответно 6.6 млрд. лв. и 6.5 млрд. лв.) и би заела четвъртата позиция, освен ако в периода на сливането банката не изгуби много клиенти. Традиционно при такива операции винаги има отлив. В случая освен това като цяло Alpha Bank предлагаше по-високи лихви и по-ниски такси от Пощенска банка, така че не е изключено да има пренасочване на по-ценово чувствителни клиенти. На първо време това важи в по-голяма степен за депозитите (тъй като при тях има по-често падежи) и разплащателните сметки.

Продажбата на българския бизнес на Alpha Bank е част от одобрения от през миналата година от Европейската комисия план за преструктуриране на гръцката финансова институция. С излизането й от страната в България остават три финансови институции, които са собственост на гръцки банкови групи – Пощенска банка на Eurobank Ergasias, Обединена българска банка на National Bank of Greece (NBG) и Банка Пиреос България на Piraeus Bank.

След  проведените през 2015 г. от Европейската централна банка (ЕЦБ) стрес тестове в Гърция беше установено, че четирите системно важни банки в страната – Alpha, Eurobank, NBG и Piraeus, имат общ капиталов недостиг от 14.4 млрд. евро. За да запълнят дупките, институциите предприемат различни действия – от емитиране на нови акции при цени доста над текущите борсови котировки в търсене на (международни) инвеститори до продажба на подразделения извън страната – NBG например се раздели с турската си дъщерна институция Finansbank, която беше най-голямата и най-печеливша в структурата й. Срещу почти 3 млрд. евро тя ще бъде придобита от Qatar National Bank (QNB), в която основен акционер е катарският държавен инвестиционен фонд. Сделката ще покрие значителна част от капиталовата дупка на NBG, но очакванията са, че гръцката институция ще трябва да предприеме и други продажби на международни подразделения, което означава, че не е изключено за ОББ също да се търси купувач.

 

Какво значи сделката за клиентите

От Пощенска банка обясняват, че до три месеца ще бъдат променяни условията по сметки открити в Alpha Bank, като клиентите ще бъдат уведомявани надлежно. При вече отпуснатите кредити условията няма да се променят. Същевременно веднага след обявяването на сделката депозитите в Alpha Bank вече ще бъдат обхванати от българския Фонд за гарантиране на влоговете. Досега, тъй като банката функционираше като клон на банка от друга страна от ЕС, те бяха покрити от местния (в случая гръцкия) фонд.

От Пощенка банка публикуваха на сайта си и доста подробен списък с въпроси и отговори, засягащи клиентите на Alpha Bank, като например, че банковите им карти ще продължат да са валидни до 24 май. Те ще бъдат деактивирани тогава и автоматично ще се активират новите им карти, издадени от Пощенска банка след 20 април. Лимитите ще се прехвърлят автоматично, но условията ще се променят спрямо тарифите на новата банка. По замисъл повечето автоматизирани услуги се предполага да се пренесат безпроблемно - като например плащането на комунални сметки. Ако картата е регистрирана в ePay, PayPal и всякакви други онлайн магазини и сайтове за разплащане, ще трябва това да се направи отново. Освен това клиентите ще могат да продължат да ползват електронното си банкиране от Alpha Bank още три месеца.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 4

    Тоест, картите на Алфа Банк ще станат невалидни (ще могат да се ползват до 24 май) много преди да им изтече срока на валидност, отпечатан на тях и ще се налага да се плаща месечна такса според тарифата на Пощенска банка, която вероятно няма да е като Алфа Банк (нула лева по сметки Алфа Ултима).

    Алфа банк беше единствената банка (доколкото ми е известно), която предлага дебитни карти Visa и MasterCard без никакви такси при плащане в български магазин и теглене от банкомат на същата банка (при салдо по сметката поне 1000 лева може да стане тегленето без такса, за плащането няма такова ограничение; при теглене от банкомат на друга банка може да се тегли и при салдо по сметката под 1000 лева, но има такса от 1 лев).

    Нередност?
  • 2
    bitsiani avatar :-|
    Bitsiani
    • + 1

    Освен това като цяло Alpha Bank предлагаше по-високи лихви и по-ниски такси от Пощенска банка, така че не е изключено да има пренасочване на по-ценово чувствителни клиенти.

    Нередност?
  • 3
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • - 2

    Алфа бе единствената банка у нас, която издаваше карти

    Нередност?
  • 4
    bj_int avatar :-|
    bj_int
    • - 2
    • + 1

    Алфа бе единствената банка у нас, която издаваше карти, от които можеше да се тегли по 1600лева, а не като при другите банки - само 400

    Нередност?
  • 5
    tigervi avatar :-|
    tigervi
    • - 1

    [quote#1:"Валентин"]Алфа банк беше единствената банка..., която предлага дебитни карти Visa и MasterCard без никакви такси при ... теглене от банкомат на същата банка [/quote]

    Си Банк също не начислява такса при теглене от неин банкомат.

    Нередност?
  • 6
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Обаче дебитните им карти имат месечна такса.

    Нередност?
  • 7
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Доколкото разбрах от тарифата на Пощенска банка, само за пенсионери има вариант за дебитна карта без месечна такса (само ако получават пенсия по сметката).

    Нередност?
Нов коментар