"Витте аутомотив" добави развойна дейност към производството

Българският екип вече внедрява иновации за новите модели на Audi

Германската компания започна работа в България през 2010 г. в помещения под наем, а през 2014 г. изгради свой собствен завод в източната промишлена зона на Русе
Германската компания започна работа в България през 2010 г. в помещения под наем, а през 2014 г. изгради свой собствен завод в източната промишлена зона на Русе
Германската компания започна работа в България през 2010 г. в помещения под наем, а през 2014 г. изгради свой собствен завод в източната промишлена зона на Русе    ©  STOYAN NENOV
Германската компания започна работа в България през 2010 г. в помещения под наем, а през 2014 г. изгради свой собствен завод в източната промишлена зона на Русе    ©  STOYAN NENOV
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

73%

са нараснали приходите на компанията през 2014 г., достигайки 52.1 млн. лв.

Германският производител на автомобилни заключващи системи "Витте аутомотив България" вече има работещ развоен център в Русе. Българският екип е започнал да внедрява иновации за новите модели на Audi A6 и A8, съобщиха от "Сибола", която е финансов консултант на компанията. Така освен чисто производствена дейност предприятието добавя и услуга с висока добавена стойност. Това е поредният елемент от програмата за разширяване на дейността в страната на германския собственик Witte Automotive.

Добавена стойност

Развойният център на "Витте аутомотив" беше създаден с финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" за периода 2007 - 2013 г. Проектът беше за внедряване на иновативни продукти и процеси за заключващи механизми за автомобили. Общата му стойност е 6 млн. лв., половината от които бяха осигурени като безвъзмездна финансова помощ. Центърът на практика беше завършен в средата на миналата година, а сега вече е напълно функциониращ. По информация на сайта на компанията се планира персоналът да е около 40 души работници и специалисти. Всички вече са преминали обучение и подготовка в заводите на групата Witte в Германия.

Целта на проекта беше да се организира цялостно нов процес за създаване на продукти и изделия, който да включва всички дейности – дизайн, прототипиране, тестване и лабораторни измервания, техническа подготовка на производството, разработка на процеса, проектиране и производство на оборудване, монтаж и логистика и цялостно управление на организацията. Новите продукти ще са предназначени за автомобилни производители като Volkswagen, Volvo, Toyota и General Motors. Така на практика голяма част от конструкторската и развойната дейност на германския концерн ще се пренесе в България.

Разширяване

Германската компания работи в България от 2010 г., като първоначално ползваше помещения под наем. През 2014 г. тя изгради свой собствен завод в източната промишлена зона на Русе. Инвестицията не беше съобщена официално, но се предвиждаше в новото предприятие да бъдат вложени над 10 млн. евро до края на 2015 г. За проекта си компанията получи сертификат за инвеститор клас А, а държавата се ангажира да отпусне 1 млн. лв. за изграждане на необходимата инфраструктура. Плановете бяха заводът да се развива на няколко етапа, така че накрая компанията да разполага с производствена площ от около 50 хил. кв.м.

Базата в крайдунавския град включва голямо производствено помещение, складове и административна част. Освен че притежава сертификати за качество и опазване на околната среда, заводът е преминал и множество одити от клиенти като Ford, General Motors, Volkswagen и др.

По данни от системата ДАКСИ към септември 2015 г. в предприятието работят 560 души, или със 130 повече, отколкото през март същата година. При стартирането на производство през 2010 г. в компанията са били заети едва 19 работници, показва справка в регистъра КАПИ. На годишна база през 2014 г. общите приходи скачат със 73% до 52.1 млн. лв., а печалбата нараства два пъти и половина до 2.2 млн. лв. Около 80% от продукцията се продава в страни от Европейския съюз.

Германският собственик

Германската Witte Automotive е създадена през 1899 г. като производител на ключалки за куфари. След Втората световна война компанията се специализира в направата на ключалки за автомобилната индустрия, като първите продукти намират приложение в легендарния "бръмбар" на Volkswagen. Компанията има четири производствени предприятия в Германия, както и заводи в Чехия, България и Франция. От началото на този месец добави и ново предприятие в Швеция. За 2015 г. германският концерн отчете оборот от 570 млн. евро, което е със 7.5% повече от предходната година. Така компанията отбеляза шеста поредна година на растящи продажби. В групата вече работят 4100 души.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 4

    Браво, добре се развиват! Ето един чудесен пример, как евро-финансиране води до конкретни положителни резултати.

    Нередност?
  • 2
    1i avatar :-|
    Баличея
    • + 5

    Отново Tier1 доставчик се развива изключително динамично в България. Автомобилната индустрия е под изключителен стрес да оптимизира своите разходи и България е изключително атрактивна за европейските Tier1 доставчици. Според мен секторът трябва да се приоритетизира, по подобие на АйТи сектора, а най-важното е образователната система да създава кадри, с адекватна квалификация.

    Нередност?
Нов коментар