Машиностроене: Растеж без спирачки

Общите приходи на компаниите в сектора за машини и оборудване са скочили повече от двойно

Само за малко над две години заводът на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън" в София достигна приходи от 25 млн. лв.
Само за малко над две години заводът на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън" в София достигна приходи от 25 млн. лв.
Само за малко над две години заводът на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън" в София достигна приходи от 25 млн. лв.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Само за малко над две години заводът на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън" в София достигна приходи от 25 млн. лв.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За запознатите със сектора за машини и оборудване не е никаква новина, че той е сред най-добре развиващите се индустриални производства през последните години. Една от причините е навлизането на все повече чуждестранни производители на автомобилни компоненти. Но в индустрията работят най-различни български фирми с основни пазари в Европа, чиито приходи продължават да растат. Именно такива са изводите и от секторната класация на "Гепард".

Цветни представители

Общите приходи на топ 20 компании в подреждането са скочили повече от двойно до почти 370 млн. лв. Положителното за фирмите е, че повечето са на печалба (едва три са на минус). В същото време персоналът им също се увеличава и водещите двадесет компании имат над 3000 служители.         

На първите две места в класацията са свързани фирми от една и съща група - асеновградските "Машин комерс" и "Милко", които се занимават с производство на металообработващи машини. "Милко" разполага с около 25 000 кв.м закрита производствена и складова площ и е сред основните доставчици на това оборудване в България. Приходите на компанията са скочили с над 380% през 2014 г до над 62 млн. лв. За съжаление от фирмата не пожелаха да разговарят за бъдещите си планове.

На трето място е строзагорската "Бултех 2000", която е добре позната в млекопреработвателната индустрия. Фирмата произвежда уреди за анализ на мляко и специално технологично оборудване за хранителната промишленост и продава продуктите си в цял свят. Създадена е от инж. Младен Стоянов, който преди години правил софтуер за изкупуване на млякото за "Сердика - Стара Загора". Той решава сам да навлезе в този сегмент. В момента почти всички ферми в България използват млекоанализатор на старозагорската фирма. "Бултех 2000" е и най-печелившата в сектора с над 10 млн. лв.

В подреждането се забелязват и имена като миналогодишния победител "Райхле и Де-Масари България пръдакшън". Oт отварянето на завода си в София през 2012 г. швейцарската семейна компания за фиброоптични компоненти и платформи не спира да расте. След обяснимия растеж от 400% в първата й пълна година на производство през 2013 г. сега продажбите й са скочили с още 70% до над 25 млн. лв. Общата първоначална инвестиция в предприятието е 17 млн. лв. Продължават да нарастват и служителите, които през тази година вече са над 160.

Друга добре представяща се фирма е гръцката "Нобел интернешънъл", която започна да произвежда соларни панели и системи за затопляне от 2013 г. в Елин Пелин. Компанията избра България заради влошената икономическа ситуация на родния й пазар. Тя нае бившата бившата фабрика на "Миролио". "Нобел интернешънъл" изнася за ЕС и Северна Африка и вече има над 120 служители. Приходите й за 2014 г са скочили над 71% до почти 24 млн. лв.

Троянската "Копа хидросистем" е увеличила продажбите си над два пъти до 10 млн. лв. Фирмата произвежда ротационни стругови детайли за хидравлични цилиндри и доставя за италианската фирма Contarini Leopoldo. Всъщност предприятието е създадено от италианеца Пиер Паоло Контарини в съдружие с местни бизнесмени от Троян и сега е част от италианската група Interpump Group. Пeрсоналът й постоянно расте в момента е над 100 души. Очакванията на компанията са през тази година приходите да пораснат още повече, тъй като през лятото беше открит новият, втори, производствен цех за 1.2 млн. евро.

С над 120% са скочили продажбите на ЕМЕ от Смолян, която произвежда електроинсталационни елементи и компоненти като битови ключове и контакти. Тя доставя за гиганти като Festo и Schneider Electric и изнася за страни в Азия. Друг регионален производител с международен успех е производителят на велосипеди "Крос -  Видин", чиито приходи са нараснали с 64% до 5.1 млн. лв. Tова е видинската фабрика на компанията "Крос", чиито общи продажби за последната година  надхвърлиха 100 млн. лв. Другият завод на фирмата е в Монтана. "Крос -  Видин" е и най-рентабилната в секторната класация, като печалбата за 2014 г. е 2.4 млн. лв. Персоналът продължава да се увеличава, така че може да се очаква повишение на продажбите и през тази година.

С пълна газ

Все още няма коментари
Нов коментар