🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната търговия с първи спад след кризата

Забавеният растеж в Китай и сривът на петрола са довели до забавянето

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стойността на износа от Африка и Близкия изток е намаляла с 41.4%.

През 2015 г. отслабеното търсене на стоки в нововъзникващите пазари е довело до най-лошото представяне на световната търговия от световната финансова криза насам, пише Financial Times.

Стойността на стоките, пресекли международните граници през миналата година, е спаднала с 13.8% в доларово отношение. Това е първото свиване от 2009 г. насам според годишния анализ на световната търговия, подготвян от холандското Бюро по икономически политики. Голяма част от понижението се дължи на забавения икономически растеж в Китай и други развиващи се държави.

Икономическа клопка 

Разочароващите данни за 2015 г. идват на фона на нарастващите притеснения, че тази година може да се окаже още по-тежка предвид предизвикателствата пред световната икономка. Тези проблеми са основна тема на започналата в петък среща на финансовите министри на страните от Г-20. Един от делегатите – гуверньорът на британската централна банка Марк Карни, предупреждава, че световната икономика е изправена пред риск да се окаже заклещена в порочен кръг от нисък растеж, ниска инфлация и ниски лихвени нива. По-рано този месец Международният валутен фонд предупреди, че вероятно ще трябва да понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази година.

Индексът Baltic Dry, който измерва обема на насипните товари, вече достига рекордно ниски нива. Китай, който през 2014 г. изпревари САЩ като страна с най-голяма външна търговия, отчете двуцифрен спад на вноса и износа през януари. В Бразилия, която доскоро беше една от най-обещаващите нововъзникващи икономики, също се отчита срив на вноса и се очаква страната да изпадне в тежка рецесия. Според данните на транспортната компания Maersk Line износът от Китай към Бразилия се е сринал с 60% на годишна база през януари. Същевременно общият обем на вноса чрез контейнери в страната се е свил наполовина.

"Това не е само бразилски феномен. Виждаме спад на обемите на китайския износ в цяла Латинска Америка. Този процес тече вече няколко тримесечия, но става по-виден от началото на 2016 г.", коментира Антонио Домингез, управляващ директор на Maersk Line в Бразилия, Парагвай, Уругвай и Аржентина.

Валутни ефекти

Все пак има известни сигнали за ребалансиране на външната търговия. Колапсът на китайския износ към Бразилия е съчетан с ръст на бразилския износ за Азия. Този процес е подпомогнат от девалвацията на бразилския реал с 40% спрямо долара през последните 12 месеца. "На глобално ниво повечето индикатори сочат, че ръстът на търговията ще остане много слаб. Ние все пак не вярваме, че ще има тотален срив", отбелязва Андрю Кенингам, икономист в Capital Economics.

Поради резките движения на валутните курсове и срива в цените на суровините стойността на износа и вноса спада в почти всички региони на света. В САЩ силният долар е довел до намаление на стойността на износа с 6.3%, докато в Африка и Близкия изток евтиният петрол е довел до срив с 41.4%. Картината не е толкова мрачна по отношение на обемите, където има ръст от 2.5% в световен мащаб. Това обаче изостава от темпа на световния икономически растеж от 3.1%. В годините преди кризата търговията нарастваше двойно по-бързо от световния БВП.