🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доходността по японските ДЦК досигна нулеви нива

Външните сътресения водят до нежелано поскъпване на йената

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Япония стана първата страна от групата на седемте най-развити икономики, която достига нулева доходност по десетгодишните си ДЦК, съобщава Financial Times. Това стана по време на борсовата търговия във вторник и беше съчетано с поскъпване на йената до 15-месечен връх спрямо щатския долар и срив на акциите. Според брокери на токийската борса, цитирани от FT, пазарът в страната е изпаднал в "ехо камера на нестабилността".

Външни сътресения

Спадът на доходността по бенчмарковите ДЦК идва 11 дни след като Японската централна банка обяви въвеждането на негативни лихвени нива. Въпреки заявените намерения за допълнително разхлабване на паричната политика японската валута поскъпва заради външни сътресения. Забавянето на растежа в Китай и пазарната нестабилност в Европа повишават търсенето на йената като актив, осигуряващ запазване на стойността. Финансовият министър Таро Асо изтъква, че външните условия са много тежки и подкопават програмата за осигуряване на икономически растеж на премиера Шинзо Абе.

Разпродажбата на европейските пазари, особено на акции от банковия сектор, стана една от причините за рязкото поскъпване на йената. Доходността по десетгодишните ДЦК обаче започна да спада още на 29 януари, когато централната банка обяви, че планира да наложи негативни лихви върху част от резервите на търговските банки. Европейската централна банка въведе отрицателни лихви по депозитите още в средата на миналата година.

Доходността по японските ДЦК вече беше на изключително ниското ниво от 0.22% преди заявлението на централната банка. Според анализаторите може да се очаква лихвите по 10-годишните книжа да продължат да се понижават през следващите седмици, достигайки още по-ниски негативни нива.

Валутен натиск

Това улеснява финансирането на правителството, но е компенсирано от негативните ефекти от поскъпването на йената. Ниският курс на валутата е един от основните елементи на т.нар. абеномика - политиката на Шинзо Абе за налагане на ултраразхлабена парична политика, която повишава рентабилността на износителите и подкрепя капиталовите пазари. Централната банка вече очаква средният курс през тази година да е 117.5 йени за долар. В резултат на това много компании могат да не постигнат планирания ръст на печалбите.

Анализаторите изтъкват, че на този етап властите в Япония са изчерпали почти всички възможности за допълнителни стимули. "Ако последното понижаване на лихвите с 20 базисни пункта не може да спре поскъпването на йената, не е ясно какво повече може да бъде направено. Тази ситуация подкопава доверието на пазарите в централната банка", коментира Шусуке Ямада, форекс стратег в Bank of America Merrill Lynch.

Основният индекс на японската борса Nikkei 225 завърши търговията със спад от 5.4%, което е най-лошият резултат от юни 2013 г. Повечето акции на японския банков сектор са достигнали нивата от декември 2012 г., когато Абе започна да реализира програмата си за стимули. Според официалните данни през януари чуждестранните инвеститори са продали японски акции на стойност 1.66 трлн. йени.

Все още няма коментари
Нов коментар