🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономическото доверие в еврозоната спада

Слабите резултати са аргумент за нови стимули от ЕЦБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Икономическото доверие в еврозоната е спаднало повече от очакваното през февруари, което увеличава вероятността Европейската централна банка (ЕЦБ) да въведе нови финансови стимули. Според публикувано в петък изследване на Европейската комисия през този месец песимизмът е нараснал както сред потребителите, така и сред основните сектори на реалната икономика и финансовите услуги.

Влошени резултати

Основният индекс на икономическото доверие в 19-те страни, използващи еврото, е спаднал до 103.8 пункта спрямо ревизирания нагоре резултат от 105.1 пункта през януари. Това е втори пореден месец на понижение, като показателят достига най-ниското и ниво от юни. Средната прогноза на анализаторите беше за по-умерен спад до 104.4 пункта.

Отделният показател за бизнес климата също е намалял спрямо предходния месец и прогнозите. Понижение се отчита и при индексите на икономическото доверие в индустриалния сектор, в този на услугите, който отговаря за над две трети от брутния вътрешен продукт на еврозоната, и в търговията на дребно. Секторът на финансовите услуги също е силно засегнат, като съответният показател на доверието спада до 7.5 пункта през февруари спрямо 17.7 през първия месец на годината.

Индексът на потребителското доверие спада до -8.8 пункта през януари спрямо -6.3 през януари и -5.7 през декември. Изследването на еврокомисията показва и увеличаване на дефлационния натиск в региона. Подиндексът на очакванията за производствените цени е намалял до -5.5 пункта през февруари спрямо -4.1% през януари и -3.2% през декември.

Нови стимули

"Тези данни са лоши и подсилват аргументите, че ЕЦБ трябва да въведе повече стимули. Вече не става въпрос само за ниските инфлационни очаквания – има риск тази слабост да започне да се отразява негативно на икономическия растеж", коментира икономистът от германската Commerzbank Михаел Шуберт, цитиран от Bloomberg.

При последното си заседание ЕЦБ заяви, че заради срива в цените на суровините и притесненията за забавянето на световния икономически растеж ще преразгледа паричната си политика през март. Основно притеснение за централната банка е ниската инфлация, която остава далеч под заложената цел от 2%. ЕЦБ би могла да разшири програмата си за изкупуване на ценни книжа или да намали допълнително лихвените си проценти, които вече са на рекордно ниски нива.

Индексът на икономическото доверие е последният от поредица слаби данни през последните месеци. Индексът на икономическото доверие в Германия Ifo спадна за трети пореден месец през февруари. Индексът на мениджърските поръчки в еврозоната, който се счита за важен индикатор за бъдещия растеж, се понижи до най-ниските си нива от 13 месеца.