Споделеното работно пространство CowOrKing се удвоява

Вторият офис отваря врати за стартъпи от ИТ сферата

Вече 15 стартиращи компании се помещават в първото построено пространство част от CowOrKing
Вече 15 стартиращи компании се помещават в първото построено пространство част от CowOrKing
Вече 15 стартиращи компании се помещават в първото построено пространство част от CowOrKing    ©  Велко Ангелов
Вече 15 стартиращи компании се помещават в първото построено пространство част от CowOrKing    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 200 хил. евро вече са инвестирани в проекта.
Вече 15 стартиращи компании се помещават в първото построено пространство.

За по-малко от година най-новото споделено работно пространство в София се разраства и отваря врати за още повече екипи от ИТ сектора. CowOrKing Space настани първите си наематели в края на миналата година в бившия завод "Витоша" на бул. "Черни връх" 47. Пространството започна дейността си на 720 кв.м площ, но основателите Антон Стратиев и французинът Тибо Тетинжер още тогава заявиха, че постепенно ще се разрастват. Няколко месеца по-късно второто, още по-голямо споделено работно пространство в същата сграда е на път да стане факт. То е наречено CowOrKing Factory, заема 920 кв.м площ и е предназначено отново за компании в ИТ сферата, но с по-малки екипи и в по-ранен етап от развитието им.

Голямото начало

Идеята за CowOrKing е продиктувана от желанието на основателите да създадат място, където ИТ общността да се развива и да си помага. Пространството е създадено от стартиращата компания Puzl, която е растяща ИТ фирма с централен офис в споделеното пространство. Компаниите в този сектор бележат бързи подеми и увеличават екипите си, което несъмнено довежда до необходимостта от по-голям офис. Антон Стратиев и Тибо Тетинжер са запознати с тази динамичност и решават да организират пространството така, че стартиращите компании да могат да се разрастват в него, без да са обвързани с дългосрочни договори за наем. "Целта ни е да помагаме на хората да обменят идеи и да работят заедно", казва Антон Стратиев, един от основателите.

Брандът CowOrKing за момента е съставен от голямото офис пространство - CowOrKing Space, където вече се помещават екипи от по-напреднали предприемачи. В идните месеци ще бъде открито и второто споделено пространство CowOrKing Factory, насочено към по-малки стартиращи компании, но със същите гъвкави и всеобхватни условия за наем. Общата сума, инвестирана до момента и в двете пространства, е малко над 200 хил. евро, а до цялостното завършване на проекта основателите ще търсят инвестиция в размер на 800 хил. евро.

Първото споделено пространство

CowOrKing Space разполага с различни по големина офиси, които се отдават за период от един месец с възможност договорите да се подновяват постоянно. Предприемачите могат да ползват офиси с бюрa от 1 до 10 души, до голям офис за екипи до 40 души. "Това е и разликата между нас и наемодателите на офиси или апартаменти, защото за тези места компаниите първо трябва да сключат договори обикновено с продължителност поне една година. За такъв период обаче екипите няма как да прогнозират колко точно ще се разраснат", обяснява Тибо Тетинжер, съосновател на CowOrKing. Компаниите в споделеното пространство имат на разположение и зали за презентации и срещи, стая за почивка и кухня. Наемните цени варират в зависимост от големината на екипа и мястото, в което се помещава. Основателите обръщат и голямо внимание на детайлите в CowOrKing – светлина, цветове, разположение на бюрата, неща, които несъмнено се отразяват и на работата на екипите.

Вече 15 стартиращи компании работят в първото построено пространство част от CowOrKing. "Забелязваме, че повечето екипи, които се обръщат към нас, са съставени от средно 4 души и се ориентират към екипните бюра и индивидуалните офиси. Голяма част от тях са стартиращи компании, които вече са в по-напреднал етап от развитието си и се разразстват", казва Петя Липева, главен навигатор в CowOrKing (от англ. Chief Navigator).

Разрастване на пространството

Организацията на второто голямо помещение е малко по-различна. В CowOrKing Factory ще се отдават под наем разнообразни по размер бюра на по-ниски цени. Заемането на индивидуално бюро ще струва 260 лв. на човек на месец, а за екипи от над трима души цената ще се намали до 220 лв. Основната цел на пространството е стартъп предприемачите да могат още по-лесно да обменят опит и да си помагат в реализирането на бизнесите им, а когато напреднат и се разраснат, да се преместят, наемайки офис в CowOrKing Space. Във второто споделено пространство предприемачите ще имат възможност да наемат място и за по-малко от един месец. "CowOrKing Factory ще има и голяма зала за събития и презентации с капацитет 80 души, от която всички ще могат да се възползват. Ще устроим и кът за компании, които обслужват ИТ сферата, като счетоводители, дизайнери, консултанти и др., които да помагат за развитието на стартъпите", допълва Петя Липева. Антон Стратиев уточнява, че младите екипи ще могат да си организират и срещи в пространството с външни хора, с които работят. Така се запазва главната цел на създателите да помагат на предприемачите да обменят идеи и да работят заедно. CowOrKing Factory ще отвори врати след по-малко от два месеца, но по думите на основателите вече са направени първите резервации за места в новото пространство.

Антон Стратиев и Тибо Тетинжер планират с времето да увеличават още повече споделеното работно пространство. Идеите им са да направят огледално на CowOrKing Space помещение, също така лятна и зимна градина на покрива на сградата. "Когато целият проект е готов, най-вероятно ще бъдем най-голямото споделено работно пространство в Източна Европа с площ над 4000 кв.м", прогнозира Тибо Тетинжер.

Другите на пазара



Betahaus Sofia е първото споделено работно пространство в България, което отвори врати преди четири години. В него всеки може да наеме работно място за гъвкав период от време - от един ден до повече от месец. В пространството често се организират и събития от различен характер. Основателите - Александър Михайлов и Александър Китов, миналата година обявиха разрастването на Betahaus с още един етаж. Така споделеното работно пространство, което се намира на ул. "Крум Попов", 58 вече заема обща площ 1300 кв.м.

Едно от новите работни пространства в София е и Cosmos Coworking Camp, което се намира на "Ангел Кънчев" в двуетажна къща, паметник на културата. Cosmos е домакин на дизайн базари със собствено събитие за български марки за интериорни и лични продукти.

SOHO се утвърди като работно място за споделено ползване с програма от културни събития и общност от креативни професионалисти и предприемачи. Мястото предоставя достъп до оборудвано работно място на хората, работещи на свободна практика, предприемачи и професионалисти от креативния сектор.

"Къщата на гражданските организации" е споделено пространство за работа и сътрудничество между активни хора и организации. Преди пет години фондация "Български център за нестопанско право" създава портала ngobg.info – виртуалното пространство, където всички неправителствени организации в България свободно да общуват помежду си. Сега къщата е физическото тяло, където зародилият се през последните години дух на сътрудничество между работещите в неправителствения сектор е решил да се засели.

Сред новите попълнения е и споделеното работно пространство 1Hub. То отвори врати за първите си наематели още през февруари и се помещава в сграда заедно със Софтуерния университет. Наемните цени в 1Hub също варират в зависимост от големината на екипа. Концепцията на споделеното работно е малко по-различна, то цели да събира на едно място компании от различни сектори, които да обменят опит по пътя към успешното развитие на бизнесите им.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antubis avatar :-|
    antubis

    Браво на момчетата! Трябва да има повече предприемчиви като тях.

    Нередност?
Нов коментар