🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Колекторските компании са изкупили 456 млн. лв. "лоши" кредити през 2015 г.

Средният размер на едно задължение расте 50% до 747 лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите, специализирани в събирането на необслужвани задължения, са изкупили портфейли с лоши кредити на обща стойност 456 млн. лв. през миналата година. За сравнение, през предходната 2014 година тази сума е била 160 млн. лв., тоест става дума за 185% увеличение на бизнеса им. Това показват годишните данни на Асоциацията на колекторските агенции в България, които покриват около 75% от пазара на необслужвани задължения у нас. Една от причините за нарастването на изкупените вземания е фактът, че колекторските фирми работят с все повече банки, докато преди години основните им клиенти бяха телекомите и компании от сферата на услугите.

Банките отговорни за 2/3 от пазара

"Основен клиент на колекторските агенции през 2015 г бяха банките. Те са възложили близо 2/3 от обема, обработван в нашия сектор, което отдаваме на плахото раздвижване в кредитирането на пазара, както и на процесите по подготовка за стрес тестовете, които стартираха през февруари 2016 г.", казва Александер Грилихес от УС на асоциацията. През 2014 г. например банките са възложили малко над 1/3 от обема.

Най-голям е броят на задълженията за потребителски кредити, следвани от кредитни карти, а най-незначителен е делът на дълговете по ипотечни кредити. Според АКАБГ това е традиционно за кредитополучателите в страната, които приоритетно обслужват заемите си за жилище. "Задлъжнелите българи се разделят условно в две категории. Едната е на млад човек, изтеглил необмислен кредит, най-често потребителски или лизинг. Другата категория са хората над 40 години, чиито бизнес планове са претърпели неуспех по време на кризата, които продължават да изпитват затруднения и днес", обяснява Зорница Димитрова, член на АКАБГ. На второ място се нареждат задълженията към телекоми с 16% от нововъзложените дългове. Делът на задълженията, възложени на членовете на колекторите, от т.нар "бързи" кредити намалява осезаемо в рамките на 2015 г., като достига до около 6% от всички възложени на фона на 16% за предходната година.

Средният размер е 747 лв.

Средният размер на едно необслужвано задължение расте с над 50% на годишна база. Ако през 2014 г. той е бил 485 лева, за 2015 г. сумата вече се равнява на 747 лева. "Ръстът на средния размер рефлектира и върху общия обем на възложените задължения на колектори за 2015 г. – над 1.96 млрд. лева при 1.43 млрд. лева за предходната 2014 г.", коментира Милена Виденова, заместник-председател на асоциацията. Като общ брой случаите на необслужвани задължения намаляват до 2.6 милиона от 2.95 млн към края на 2014 г. "Можем да обобщим, че хората, изпаднали в невъзможност или нежелание да погасят заема си, са вероятно по-малко, но с по-значими задължения", казва още Виденова.

Фирмите погасяват до 80 дни

При междуфирмените вземания се наблюдава отчетлив ръст с около 90% на възложените за събиране дългове за изминалата година в сравнение с 2014 г. до 88 млн. лв. При това средната продължителност на събиране на вземанията между компаниите е намаляла от 106 дни за 2014 г. до 80 дни за 2015 г., което очертава тенденция за ускоряване на процеса на изплащане на междуфирмените задължения. Най-голяма продължителност на изплащането има в строителството и земеделието, като според Милена Виденова отбелязва изпълнението на обществени поръчки в строителния бранш, където процедурите по изплащане са по-тромави, а в земеделието субсидиите, на които се разчита.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf

    Голяма лапаница предстои за колекторските фирми. И хиляди българи, които ще бъдат подложени на стрес, отчаяние и депресии!

    Нередност?
  • 2
    bgkurshum avatar :-|
    bgkurshum
    • + 2

    Дневник, от кога увеличение от 160 млн. лв. до 456 млн. лв. е 185%?

    Нередност?
Нов коментар