🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

АЕЦ "Козлодуй" даде поръчка за над 30 млн. лв. на дружество на Ковачки

Държавната централа ще се ремонтира тази година срещу 43 млн. лв. от традиционните победители "Атоменергоремонт" и "Енергоремонт холдинг"

За пръв път от години едната компания от традиционното трио - "Енемона" не участва в поръчката за ремонт на атомната централа.
За пръв път от години едната компания от традиционното трио - "Енемона" не участва в поръчката за ремонт на атомната централа.
За пръв път от години едната компания от традиционното трио - "Енемона" не участва в поръчката за ремонт на атомната централа.    ©  АЕЦ Козлудуй
За пръв път от години едната компания от традиционното трио - "Енемона" не участва в поръчката за ремонт на атомната централа.    ©  АЕЦ Козлудуй
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двете абонирани от години компании, които печелят поръчките за годишните ремонти на АЕЦ "Козлодуй", отново получават договор. В средата на март атомната централа се е ангажирала да плати 43 млн. лв. без ДДС. Изпълнители са "Атоменергоремонт", която е свързана с Христо Ковачки, и "Енергоремонт холдинг", в който контролираната от Богомил Манчев "Миления 77" има 33% (Поправка - в статията погрешно е посочено, че "Миления 77" се контролира от Богомил Манчев. Във фирмата 44 хил. лв. от капитала е собственост на сина на Богомил Манчев, Петър Манчев, а останалите акционери с равни дялове от по 152 хил. лв. са Милко Ковачев, Йордан Костадинов и "Стеком 7", в която акционери са Владимир Христов и Стилиян Христов. ), "Нови енергийни и индустриални технологии" и "Геоприбор" с основен акционер Теодор Осиковски – 32.39%, а "Българска енергетика" на Николай Златев и Николай Райчев - 32%. Тази година в ремонта на АЕЦ няма да се включи "Енемона", която до 2015 г. също беше сред фирмите, избирани от централата.

Кой каква част от поръчката взима

Тази година най-голям дял от поръчката получава "Атоменергоремонт", която печели две от обособените позиции за 28 млн. лв. и 2.5 млн. лв. Дейностите, които фирмата ще извършва, са свързани с продължаване срока на експлоатация на реакторното и турбинното оборудване и системите на 5 и 6 блок, които са важни за безопасността и производството на електроенергия. По тази обособена позиция "Атоменергоремонт" е бил единствен кандидат.

От дейностите само 2% ще бъдат възложени на подизпълнители. Това са фирмите "Евро старс", "Стромет-2004" и "Енпро-консулт", които традиционно участват като партньори на "Атоменергоремонт" в ремонта на АЕЦ-а. През миналата година фирмите са получили 9% от общия обем дейности, спечелени от фирмата на Ковачки.

Регистърът на Агенцията за обществени поръчки показва, че само по два предишни договора компанията на Ковачки е получила за ремонт още 42 млн. лв. без ДДС, единият е изпълнен към 2013 г., другият - към средата на миналата година.

Другата фирма, която традиционно печели поръчките на АЕЦ "Козлодуй", е "Енергоремонт холдинг". Този път тя получава договор за 12.4 млн. лв. за две обособени позиции. Според обявените документи дейностите, които могат да бъдат възложени на подиъзпълнители, са съответно 84 и 90%. Повечето от фирми са част от "Енергоремонт холдинг", но до 50% от дейностите по едната позиция могат да бъдат дадени и на "Атоменергоремонт".

За 2015 г. "Енергоремонт холдинг" също печели една от обособените позиции за сумата от 9.5 млн. лв. От регистъра се вижда, че и тук лятото на 2015 г. е отчетен за приключен договор за ремонти за 10 млн. лв., а година по-рано - за 7 млн. лв.

Обединение "Монтажи 2016", в което влизат три от фирмите, които преди са участвали като подизпълнители на "Енемона" в поръчката за ремонтни дейности през 2015 г., взима последната и най-скромна обособена позиция за 2016 г., която е на стойност 1.6 млн. лв. Това са "Космос", "Феникс проект" и "Енергомонтаж – МК". Останалите две фирми в обединението са "Монтажи ко" и "Атомстрой".

Къде е "Енемона"

За пръв път от години "Енемона" изобщо не участва в поръчката за ремонт на АЕЦ "Козлодуй". Договорът на компанията, който беше сключен през 2015 г., е бил прекратен предсрочно заради закъснения при стартирането на някои дейности по време на годишния планов ремонт на 6 блок и отказ за изпълнение поради липса на достатъчно персонал. Въпросният договор на "Енемона" е за 9.5 млн. лв., но по него впоследствие са изплатени само 2.245 млн. лв., като компанията е глобена и с неустойки за 1.9 млн. лв. Дружеството е заличено и от централния професионален регистър на строителя, става ясно от документа за изпълнение на договора, публикуван в регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Мениджърът "Корпоративни комуникации" в "Енемона" Прокопи Прокопиев коментира пред "Капитал Daily", че не е запознат със случая.

През есента на миналата година от "Енемона" коментираха пред "Капитал Daily", че нямат проблеми с инженерния персонал, които да им създават затруднения, и всеки от проектите им е осигурен с необходимите служители и няма забавяне заради това, а заради липсата на готовност на клиентите да плащат, както и забавени доставки от подизпълнители и доставчици. Самата компания не е в добро финансово състояние и през миналата година част от кредиторите й бяха поискали несъстоятелност.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • + 5

    Не, не - това не е източване и корупция. ГЕРБ гарантира.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 4

    Снощи гледах репортажа по Нова тв за поръчката за нови спирки в София, а сега и тази новина.

    После как да съм мотивиран да плащам данъци, като знам че някой чиновник ще направи схема да ги прибере тези пари.

    Нередност?
  • 3
    historama avatar :-|
    historama
    • + 1

    Учудвам се, че не е Б. Манчев. Всъщност май двамата се редуват.

    Нередност?
  • 4
    trotter avatar :-?
    globetrotter

    Това „Видимите резултати за България“ ли са, „стабилността“ ли е или е „историческият компромис“?

    Нередност?
  • 5
    nin4e avatar :-|
    nin4e

    В последния абзац на статията ,, къде е Енемона" ясно се казва, че Енемона ИЗОБЩО не участвав поръчката за ремонта на АЕЦ...Енемона като такава не участва, управлението на Енемона обаче, представлявано от лицето ЙОрдан ВЕличков ЙОрданов участва чрез създадената ,, Феникс Проект".
    Това става ясно и от елементарна едноминутна гугълска справка, освен това ще добавя и че Богдан и ПРокопи ПРокопиев са първи братовчеди с ЙОрдан Йорданов, който е и бивш служител в Енемона... Така, че подобен род схеми и измами са просто поредния елементарен ход...

    Нередност?
  • 6
    kcm1461734232495585 avatar :-|
    Darin Petrachkov Vidiov

    Както забелязвам от статията не е споменат фактът, че собственици на фирма Атомстрой са бившите шефове на Енемона. Но това явно не са важни неща...

    Нередност?
Нов коментар