🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната борса се подготвя да продава и природен газ

Константин Константинов, изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса пред "Капитал Daily""

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Константин Константинов е изпълнителен директор на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) от януари 2014 г. Преди това в периода ноември 2013 - юни 2014 г. е член на борда на директорите на "Неко", дъщерно дружество на Националната електрическа компания (НЕК), създадено да търгува с електроенергия на гръцкия пазар. В същия период Константинов е бил и директор на дирекция "Търговия с електроенергия" в НЕК. Преди това в продължение на осем години е бил член на съвета на директорите и заместник изпълнителен директор на "Енемона ютилитис".

Каква е оценката ви за резултатите на борсата от началото на реалната търговия на 19 януари?

- Оценяваме работата на борсата положително, следейки всички параметри на търговията. Вече имаме повече от 30 членове и 95% от тях са активни ежедневно. Това означава, че не просто са регистрирани, а търгуват всеки ден. Относно количествата също се сбъдват оптимистичните ни прогнози. От 20 януари насам сме изтъргували повече от 500 хил. мегаватчаса електроенергия, което за една прохождаща борса на сравнително малък пазар е доста добро количество.

Продавачите продължават ли да са само трите държавни производителя – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марца-изток 2" и НЕК?

- Мога да кажа, че като продавачи се явяват и други участници. Било то търговци или производители, за нас няма кой знае какво значение. Има и два големи консуматора, които директно купуват от борсата.

Със стартирането на борсата цените на електроенергията, които се постигаха, бяха с доста големи амплитуди. На какво се дължеше това и кога може да се говори за стабилизиране на цените?

- Мисля, че всяко амплитудно движение е очаквано за един нов сегмент. Аз съм много благодарен и на екипа на БНЕБ, че само за няколко месеца след подписването на споразумението с Nordpool успяхме да се структурираме и да направим нещо, което не е правено никога в България. Самите участници на борсовия пазар трябваше да се обучат как да се държат в една борсова обстановка. В тази връзка е нормално да се получат такива амплитуди. Знаете, когато търсенето на определена стока, в случая на електроенергия, многократно надвиши предлагането, цената отива много високо. И обратният вариант - когато търсенето е ниско, а предлагането голямо, цената слиза надолу. В крайна сметка, независимо дали цената е прекалено ниска или прекалено висока, явно има желаещи да купят на тази прекалено висока цена и желаещи да продадат на ниска. Хубавото е, че тези големи амплитуди бяха само в първите дни на борсовата търговия, когато всеки пускаше така наречените пробни оферти, за да види как ще се държи системата. С всеки изминал ден нашата цена започва да е все по-адекватна на тенденциите в региона и на борсите, които са доста по-ликвидни от нашата.

Тоест може да се каже, че цената вече се е стабилизирала?

- Да, доколкото общата пазарна цена в Европа се е стабилизирала, защото там също се наблюдават доста пикове и в двете посоки.

Достатъчно ликвидна ли е борсата?

- Разбира се, макар че за нас, които работим в борсовата компания, ликвидността никога няма да е достатъчна. Дори сега разработваме стратегии, за да увеличим реалните пазарни оферти "купува" и "продава". Мисля, че ликвидността на борсата в момента е много по-добра от тази, на която ние се надявахме, и много по-добра от ликвидността, с която стартираха големи борси като тези в Унгария и Румъния. Няколко дни след нас стартираха и колегите в Хърватия и Сърбия, където ликвидността е далеч по-ниска от нашата.

Как ще отговорите на твърденията, че часът, в който приключва борсовата търговия, е много късен, което прави много рисково търгуването на българската борса?

- Бих искал да отбележа, че, гледайки ликвидността и участието на регистрираните участници, това не е никаква пречка. Връщайки се малко по-назад във времето, някъде откъм края на миналата и началото на тази година започнахме много активен диалог с всички потенциални участници - с трите производителя, с търговците на електроенергия и с големите консуматори. Този въпрос, смея да твърдя, не беше сериозно повдиган, а беше поставен няколко дни преди старта на борсата, когато вече беше късно да се правят подобни промени. Освен това аз не чух съществени доводи против късния час на затваряне. Виждате, че планираните обеми се случват. От техническа гледна точка може би знаете, че БНЕБ е част от консорциум, по който работят всички големи европейски борси. Този консорциум е въвел един регламент на ЕК от 2015 г., в който се казва, че всички организирани борсови пазари ден напред трябва да затварят в един и същ час, за да се избегне така нареченият арбитраж между пазарите - някой да купи на даден пазар и да бърза да го продаде на друг, възползвайки се от различния час на затваряне. Това не е пазарно поведение и изкривява търсенето и предлагането и оттам цената. Затова рано или късно този регламент ще влезе в сила и всички ще затварят в 15.00 часа централноевропейско време като нас.

Каква е концепцията за развитието на борсата в бъдеще?

- Вече подписахме договор с английската компания Trayport за платформа за сключването на дългосрочни договори и в рамките на няколко месеца ще направим това, което направихме с Nordpool, да оживим тази платформа и да я адаптираме към българските условия и нашите потенциални участници.

Това означава ли, че дългосрочните договори вече ще се случват само през борсата, а не както досега - през платформите на самите производители?

- Тази платформа за дългосрочна търговия не е в самата си същност борса, но е една платформа, на която купувачи и продавачи могат да предлагат и купуват енергия за период по-дълъг от един ден. Това е една допълнителна възможност, която е независима от останалите платформи.

Трите държавни централи ще имат ли допълнителни задължение да продават енергията си през тази платформа?

- Не съм убеден за задължения, но ние ще я създадем по такъв начин, че за самите тях да бъде добре да участват, защото по този начин ще постигнат най-добра цена за тях.

Каква е следващата стъпка?

- Следващата стъпка е търговия в рамките на деня. Надявам се с Електроенергийния системен оператор да работим в тандем, защото те също трябва да изменят малко системата за регистриране на графици, за да бъде възможно да се търгува в рамките на деня. Този пазар дава още една допълнителна възможност на участниците да оптимизират покупките и продажбите си за следващия ден, така че да избегнат балансирането. Знаете, че когато се изпада в излишък или недостиг, загубите са много големи.

Възможно ли е на борсата в бъдеще да се търгува природен газ?

- Да, има такива варианти и напоследък доста работим в тази насока. Със съвсем малки усилия платформата за дългосрочни договори може да се допълни, така че на нея да се търгува и природен газ. От техническа гледна точка ще сме много бързи в тази посока, след като се изготвят правилата.

БНЕБ ли ще изготви правилата за търговия с природен газ и кога може да очакваме това реално да се случи?

- Едно от направленията, в които екипът на компанията усилено работи, е спешно изготвяне на анализ относно възможностите за развитие на свободен пазар с природен газ в България. До няколко седмици ще бъде подготвена пътна карта относно тази дейност, която ще включва конкретни предложения за изменение на нормативната уредба, актуализиране на правила за търговия с природен газ, както и ясни стъпки и срокове относно изпълнението на тази задача. Един от последните етапи във въпросната пътна карта ще бъде създаването на електронна борсова платформа за търговия с природен газ.

Обмисля ли се вариантът за пазарно обединение на БНЕБ с някоя от регионалните борси?

- Имаме, да. Спрямо европейската политика това е бъдещето на пазара, така че водим такива разговори с всички потенциални възможности, които са съседните ни държави. Това означава, че така наречените трансгранични права за пренос, междусистемните електроенергийни връзки между България и съседните държави ще се използват още по-пълноценно, дори бих казал 100%. Така участниците на две съседни платформи ще имат възможност да купуват и продават там, където е по-изгодно. Цената на трансграничните капацитети в случай на обединение ще се вмъкне в цената на енергията, което е доста сериозно облекчение, защото сега всеки участник на пазара се чуди кое да си купи първо - дали енергията или капацитета.

Това означава ли, че вече няма да има търгове за капацитети?

- Може да има на годишна и месечна база, но дневните трябва да бъдат предоставени почти изцяло за борсова търговия.

Кога може да очакваме това да се случи?

- Това е процес, включваш общи дейности на борсовите и електроенергийните системни оператори на съседните държави. Както коментирахме по-горе, за България продължаването на този процес е въпрос на държавно решение. Очаквам в кратки срокове да имаме конкретен напредък по този въпрос.

Обмисля ли се вариант борсата да премине у частен собственик? Това бяха част и от препоръките на Европейската комисия.

- Това е нормално и се прави във всички европейски борси. Говорим за малък миноритарен дял. По този начин се организират срещи и се взимат решения - нещо, което ние правим и в момента. Всички решения, които сме взели за посоката, в която да се развива борсата, са след обсъждане с всички потенциални участници.