🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни в "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият сондаж в блок "Хан Аспарух" ще струва 150 млн. евро

Сондажният кораб Noble Globetrotter II, който ще бъде използван за дълбоководните сондажи в най-перспективния български блок "Хан Аспарух" за търсене и проучване на въглеводороди, беше представен миналата седмица. В следващите 4-5 месеца проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1), който френската Total в консорциум с Repsol и ОMV ще направят на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море, ще покаже какви действително са залежите. Според запознати източници сондажът ще струва около 150 млн. евро.

През 2017 г. предстои да бъде направен и втори такъв сондаж, който ще е наполовина по-евтин. Сондажният кораб Noble Globetrotter II, който ще осигури тези проучвания, беше представен във вторник по време на официална церемония в Бургас, на която присъства голяма част от българското правителство. Самият добив може да се очаква между 5 и 10 години след като бъде направено откритието за залежи, като основните надежди са за нефт, а не толкова газ, коментираха източници.

Търгът за избор на сондажния кораб завърши през септември миналата година, като от консорциума, ръководен от Total, избраха съоръжението на американската Noble Drilling Holding LLC. Още тогава от компанията разпространиха информацията, че Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране, който оперира от 2013 г. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременно провеждане на няколко операции, и също така е пригоден за по-лесно преминаване под моста на Босфора. Преди да пристигне за сондажа в Черно море, корабът е бил на друг проучвателен терен в Западна Африка. Сондажът, който предстои, трябваше да бъде направен още през 2015 г., но драстичното поевтиняване на петрола в световен мащаб забави плановете на компанията.

НЕК ще получи нови 68 млн. лв. от енергийния фонд

На Националната електрическа компания (НЕК) ще бъдат преведени около 68 млн. лв. от фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това съобщи за "Капитал Daily" председателят му Деян Червенкондев. Фондът беше създаден в края на миналата година като една от мерките за намаляване на тарифния дефицит в НЕК. В него се събират 5% от приходите на всички производители на енергия и средствата от продажбата на националните квоти за вредни емисии. За първите три месеца на 2016 г. в него са постъпили общо 83 млн. лв., посочи Червенкондев, но от НЕК определят месечно каква сума искат да им бъде преведена.

За миналата година във фонда влязоха общо 184 млн. лв., от които 124 млн. лв. от приходите от продажбата на квоти. Благодарение на получените средства НЕК излезе на печалба от 89 млн. лв. през последното тримесечие на 2015 г. Въпреки това загубата на НЕК за цялата минала година е 220 млн. лв.

С парите от фонда се покриват разходите на НЕК за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, двете американски централи "AES Mарица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и високоефективната енергия на топлофикационните дружества. От 5-процентната вноска се покриват и част от непризнатите разходи на НЕК за предишни периоди.

Опитът за замразяване на добива на петрол се провали

Цени на петрола отново на ниво около 30 долара за барел, държавни бюджети в остър недостиг на приходи и девалвиращи валути. Това е бъдещето на петролния пазар, което анализатори чертаят след провала на срещата на водещи световни производители на петрол. В Катар техните делегации не успяха да се договорят за замразяване до края на септември на добива - нито на нивото от януари, както бе предварителната договорка на 4 държави от февруари, нито на каквото и да било равнище. Участниците, събрали се да подпишат официално споразумението, се оказаха блокирани в продължили близо 11 часа спорове, основно заради изненадваща промяна, поискана от Саудитска Арабия. В работен вариант, цитиран от Reuters, дори се говореше за "приемливо" ниво на добив. Късно вечерта документът се разми до такава степен, че представител на страна от ОПЕК, цитиран от агенцията, коментира: "Изобщо не съм уверен, че това може да се нарече замразяване."

Министрите на 18 държави - 11 от 13-те членки на ОПЕК (без Иран и Либия) и Русия, Казахстан, Азербайджан, Бахрейн, Колумбия, Мексико и Оман, си тръгнаха от Доха без резултат. Тези страни произвеждат почти 47% от световния петрол и представители на Русия и Саудитска Арабия сега казват, че дори може да увеличат добива в борба за пазарен дял.

Statoil ще изгражда вятърен парк с E.ON

Норвежката петролна компания Statoil АSA съобщи за договорено партньорство с немската E.ON за изграждането на морска вятърна електроцентрала близо до бреговете на Германия, която ще бъде на стойност 1.2 млрд. евро.

Според Dow Jones норвежката петролна компания е придобила 50% от капацитета на проекта от 385 мегавата. Оператор на вятърната централа, която трябва да заработи през 2019 г., ще бъде Е.ON, а произведената енергия ще бъде достатъчна, за да осигури 400 хил. домове в Германия. Вятърният парк "Aркона" ще бъде разположен в района на Балтийско море, на 35 км североизточно от немския остров Рюген.

Миналата година Statoil създаде отделно подразделение за развитието на пазара на възобновяема енергия с приоритет офшорната вятърна енергия. Компанията вече е инвестирала в подобни проекти във Великобритания, един от които - на стойност 2.2 млрд. долара, трябва да бъде завършен в края на 2017 г.

Ковачки получи поръчка на АЕЦ "Козлодуй" за над 30 млн. лв.

Двете компании, които от години печелят поръчките за годишните ремонти на АЕЦ "Козлодуй", отново получават договор за 43 млн. лв. без ДДС. Изпълнители са "Атоменергоремонт", която е свързана с Христо Ковачки, и "Енергоремонт холдинг", в който контролираната от Богомил Манчев "Миления 77" има 33%, "Нови енергийни и индустриални технологии" и "Геоприбор" с основен акционер Теодор Осиковски – 32.39%, а "Българска енергетика" на Николай Златев и Николай Райчев - 32%. Тази година в ремонта на АЕЦ няма да се включи "Енемона", която до 2015 г. също беше сред фирмите, избирани от централата. Най-голям дял от поръчката получава "Атоменергоремонт", която печели две от обособените позиции за 28 млн. лв. и 2.5 млн. лв. Другата фирма, която традиционно печели поръчките на АЕЦ "Козлодуй", е "Енергоремонт холдинг". Този път тя получава договор за 12.4 млн. лв. за две обособени позиции.

Американският концерн General Electric отчита загуба от 98 млн. долара през първото тримесечие на 2016 г. Компанията отбелязва, че постигането на този резултат е свързано с продажбата на финансови активи и свиването на операциите на GE Capital.

Френският енергиен гигант EDF ще вземе окончателно инвестиционно решение за изграждането на двата реактора в АЕЦ "Хинкли Пойнт Си" във Великобритания през сетпември 2016 г. вместо, както се очакваше, през май. Причината за забавянето е, че EDF, която е 85% собственост на френската държава, съобщи, че трябва да се консултира с вътрешна комисия, както бе поискано от френските синдикати.

Американската SunEdison, която е една от най-големите компании в областта на възобновяемата енергия, подаде заявление за защита от кредиторите. В заявлението за банкрут, подадено миналия четвъртък, е посочено, че активите на компанията са 20.7 млрд. долара, а задълженията са в размер на 16.1 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар