🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Газовият пазар се подготвя за ценова война

Възможността САЩ да започне да доставя втечнен природен газ (LNG)  кара много енергийни експерти да прогнозират, че руският държавен гигант "Газпром" може да направи с газовия пазар същото, което Саудитска Арабия направи с петрола, променяйки рязко нивата на добив, което може да има сериозен ефект върху ценовите нива. На пръв поглед ценова война на газовия пазар не е от полза за Русия, която вече страда от срива на петрола. Анализаторите обаче смятат, че такава стратегия може да е икономически рационална за "Газпром", отбелязва Financial Times. Ниските цени на европейските пазари означават, че компанията сравнително лесно може да ги сведе до нива, при които вносът на втечнен газ от САЩ ще стане нерентабилен. По този начин "Газпром" ще защити пазарния си дял в региона, в който реализира по-голямата част от приходите си.
Подобен ход би имал значителни последствия за световните енергийни пазари и ще се отрази на други региони и суровини – от втечнения газ в Австралия до въглищата в Колумбия. Това също така ще застраши жизнеспособността на зараждащата се LNG индустрия в САЩ. "Защо някой би отстъпвал пазарен дял на производител с по-високи разходи? Ако бях инвеститор в щатски LNG проекти, бих бил притеснен", коментира Джеймс Хендерсън, енергиен специалист в Oxford Institute for Energy Studies. Паралелите със започналата през 2014 г. ценова война на петролните пазари са очевидни. Както Саудитска Арабия има възможност да променя рязко нивата на добив на петрол, така "Газпром" е производителят с най-голям свободен капацитет на световния газов пазар. Компанията разполага с излишен капацитет от около 100 млрд. куб.м благодарение основно на инвестициите, направени с прекалено оптимистични очаквания за бъдещото търсене. Това представлява една четвърт от производството на компанията и 3% от световния добив. Битовите потребители не са длъжни да излизат на свободния пазар

Битовите потребители на електроенергия няма да бъдат длъжни да излизат на свободния пазар, където могат сами да избират доставчика си на ток. Ако желаят, те могат да останат на регулирания, където цените се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред журналисти по повод внесените от трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", стандартизирани товарови профили. Те бяха необходимото условие, за да могат и битовите потребители да излязат на свободния пазар. Това на практика ще може да стане от началото на април, тъй като дотогава регулаторът трябва да одобри предложените профили. По думите на Иванов абонатите, които останат на регулирания пазар, няма да плащат по-скъпо от тези, които са решили да сменят доставчика си. 

"Южен поток България" намали разходите си

Повече от година след като руският президент Владимир Путин обяви края на проекта "Южен поток", акционерите в дружеството "Южен поток България", което трябваше да изгражда газопровода на българска територия, предприеха стъпки за намаляване на разходите на компанията. Собственици с равни дялове в проектното дружество са Българският енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром". На състоялото се общо събраниe на дружеството през януари акционерите са взели решение рязко да намалят заплатите на мениджърите. През 2014 г. разходите за персонал (т.е. заплати, социални осигуровки и допълнителни привилегии) са били средно 7696 лв. на нает, докато сега заплатата на изпълнителния директор се сваля на 500 евро, става ясно от протоколите, публикувани в Търговския регистър.  Друго решение на акционерите е от борда на директорите на дружеството да бъде отстранен Димитър Гогов, който беше и изпълнителен директор. На мястото на Гогов в борда на директорите е назначен Георги Добрев, който е и в ръководството на "АЕЦ "Козлодуй" – нови мощности".  На проведеното общо събрание е взето решение за разваляне на договорите със сдружението, в което влизат "Газтек", "Маркет сървис" и "Дикрил консулт", които са свързани с предпроектните проучвания и учредяването на сервитутите на проекта. 
Русия потвърди интереса си към газовия хъб "Балкан" Русия е потвърдила интереса си към идеята за газов хъб "Балкан", но засега от участие в него я въздържа липсата на съгласуване на проекта с изискванията на Европейската комисия (ЕК). "В случай че тези документи бъдат получени, ще сътрудничим активно в тази област." Това коментира Сергей Герасимов, който ръководеше руската делегация на 15-ата българско-руска междуправителствена комисия, която се проведе в София на 27 и 28 януари след петгодишно прекъсване. Герасимов, който е първи зам.-министър на правосъдието на Русия, беше най-високо представеното политическо лице от руска страна. 

В случай че газоразпределителен център "Балкан" бъде реализиран, руският газ се разглежда като един от потенциалните източници за неговото функциониране, припомни енергийният министър Теменужка Петкова. Вариантите това да се осъществи е като бъде изградена морската част на "Южен поток", която излиза на българска територия. Според плановете на прекратения проект по тази тръба могат да бъдат доставяни първоначално 30 млн. куб. метра газ. 

Обама иска да удвои инвестициите в чисти технологии

Американският президент Барак Обама иска да удвои инвестициите за проучване и развитие на чистите енергийни технологии до 12.8 млрд. долара до 2021 г. Тези намерения са част от ангажиментите, свързани с ограничаването на последиците от климатичните промени. Администрацията на президента търси 7.7 млрд. долара за фискалната 2017 г., за да подпомогне финансирането на 12 федерални агенции, според разпространената от Белия дом информация от 6 февруари, цитирана от Bloomberg. Финансирането ще се увеличи с 15% през фискалната 2021 г. 

Републиканските лидери в Конгреса вече заявиха, че те нямат намерение да подкрепят бюджетния план на Обама. Президентът трябва да обяви своята финална бюджетна рамка до 9 февруари, с което да покаже воля за справянето с последствията от емисиите парникови газове, въпреки критиките от страна на богатите на въглиша и петрол държави. Инвестициите в изследвания за чиста енергия са провокирани от договорките, постигнати с останалите нации, на международната среща за климата в Париж от декември. Близо 80% от тях ще бъдат използвани от Департамента по енергетика, като ще се финансират и проучвания за развитието на екологично чисти превозни средства, енергийни хранилища и атомни и реактори. Друга агенция, която ще получи финансиране, е Националната космическа администрация и департаментът по земеделие. 

Белият дом по рано миналата седмица каза, че ще предложи такса от 10 долара на барел петрол като начин да плати подобрението на американската пътна мрежа. Републиканците, които контролират Конгреса, обаче отхвърлиха идеята. 

Потребителите вече ще могат да сключват договори за доставка на електроенергия и онлайн. Първият интернет портал, чрез който се предоставя тази услуга, е разработен от "Енерго-про". Чрез интернет портала kupitok.bg всеки може да избере доставчика си на ток с няколко кликвания. 

Компанията Litasco - базираното в Швейцария търговско дружество на "Лукойл", е първият европейски търговец, сключил сделка за износ на петрол от Иран след падането на санкциите срещу ислямската република. Гръцката Hellenic Petroleum в петък стана първата европейска рафинерия, поръчала ирански петрол. 

Най-голямата петролна компания в Европа Royal Dutch Shell отчете най-силния спад на годишната си печалба от 13 години и обяви мащабни съкращения, с които да отговори на срива в цените на суровините. Въпреки трудностите, пред които е изправена компанията, през миналата седмица акционерите й одобриха придобиването на британската BG Group, което ще е най-голямата сделка в сектора от десетилетие насам.