🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приходите на "Юрий Гагарин" и "Биовет" растат, инвестициите забавят "Спиди"

Трите компании разширяват дейността си, а с нея и разходите

Редакция    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повечето публични компании публикуваха индивидуалните си отчети за първото тримесечие на годината. Макар че на на борсата се търгува малка част от българската икономика, финансовите им резултати са индикатор как започва годината. "Капитал" ще представя отчетите на големите и ликвидни компании на борсата.

Ръст като за последно при "Юрий Гагарин"

"Юрий Гагарин" постига сериозен ръст в приходите за първото тримесечие на 2016 г. - на годишна база те се повишават с 47.6% до 32.08 млн. лв. Този резултат обаче може да се забави, след като един от основните клиенти на компанията, "Булгартабак холдинг", обяви, че от началото на април спира износа си към Близкия изток.

От миналата година пловдивското дружество отново се върна в структурата на холдинга. Заради проблемите на последния акциите на "Гагарин" вече поевтиняха с над 17% от началото на годината.

Към края на март с 10.33 млн. лв. се повишават приходите от продажби, като реализацията на готова продукция има най-голям дял. Основните продукти на фирмата са филтрите и опаковките за цигари.

Делът на първия сегмент нараства с 12 процентни пункта на годишна база до 61% от общите продажби. С 8 процентни пункта се е повишил делът на износа в общите приходи, като вече доставките извън страната са формирали 20% от продажбите от началото на 2016 г.

Разширяването на производството идва и с повишаване на разходите, които са се покачили с около 10 млн. до 30.46 млн. лв. първото тримесечие. Основни са разноските за материали, които са се покачили с 40% до 22.19 млн. лв., а тези за труд нарастват с 13.4% до 2.08 млн. лв.

Най-голям е ръстът на разходите за външни услуги, които се покачват над три пъти от 576 хил. лв. до 2.55 млн. лв. По-високите разходи оставят малко място за ръст на печалбата, която въпреки това се повишава с 4.35% до 1.32 млн. лв., като на една акция се падат около 1.30 лв.

Крайният резултат на "Биовет" расте 8 пъти

Печалбата на "Биовет" се покачва значително, сочи неконсолидираният отчет към март. Финансовият резултат на дружеството е нараснал близо 8 пъти, достигайки 2.3 млн. лв. спрямо 263 хил. лв. година по-рано. По-високите приходи на компанията, която произвежда лекарства и продукти за ветеринарната медицина, са в основата на ръста на печалбата.

Приходите за първите три месеца на 2016 г. се повишават с 8.79 млн. лв. на годишна база, нараствайки с 16.01% до 54.89 млн. лв. Ръстът в постъпленията идва вследствие на повишаване на продажбите на готова продукция, които съставят 90% от общите приходи. Ръстът в сегмента е около 15% на годишна база, като той е реализирал 49.38 млн. лв. приходи от продажби за първото тримесечие на 2016 г.

Оперативните разходи също бележат увеличение вследствие на по-високото производство и продажби. Разноските са материали са се повишили с 2.88 млн. лв. за миналата година, достигайки 39.65 млн. Покачват се още разходите за възнаграждения, а на годишна база, икономии са направени във външните услуги, които са се понижили със 17.5%, или с около 363 хил. лв. през първото тримесечие.

Цената на акциите на компанията се е запазила около равнището от началото на годината. Най-високата стойност за периода книжата достигнаха в началото на февруари, когато затвориха на 12.45 лв. След обявяването на финансовите резултати акциите обаче поевтиняха - във вторник те се понижиха с 5.62% до 11.023 лв.

Инвестициите в Румъния забавят "Спиди"

Първото тримесечие на 2016 г. се оказва по-слабо като краен резултат за "Спиди". Консолидираните приходи на групата бележат по-малък ръст от обичайно, а печалбата се понижава с около 42% на годишна база. Развиването на бизнеса на компанията на румънския пазар е било основен фокус през тримесечието.

Приходите на компанията за първите три месеца се повишават с 16.4% спрямо същия период на миналата година, достигайки 32.53 млн. лв. Най-голям дял има вътрешния пазар, понижавайки дела си с 2 процентни пункта до 55.06%.

Постъпленията от румънския пазар, от друга страна, се повишават с 54.1% до 2.1 млн. лв., като делът му в общите приходи расте до 6.42% спрямо 4.85% година по-рано. Ръстът е подтикнат от динамиката на румънския пазар, както и големите инвестиции, се казва още в отчета.

Разходите за дейността се повишават с 23.18% на годишна до 32.59 млн. лв., част от тях акумулирани заради разширяването на капацитета на групата. Инвестициите на компанията са нараснали, като за периода са придобити активи за над 2 млн. лв.

Около 1.3 млн. лв. от последните са разходени за закупуване на автомобили, а 535 хил. лв. са използвани за поддържане и разширяване на инфраструктурата на компанията. С по-бавен темп, 8.5%, се повишават разходите за материали заради оптимизирането на разходите за гориво, става ясно от междинния доклад.

Разходите понижават печалбата до 1.56 млн. лв. Натоварването на новия капацитета все още не е достигнало оптималната си точка, като от компанията очакват резултатите да се подобрят, когато това стане.

Все още няма коментари
Нов коментар