🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Биовет" ще прави топлоенергия от отпадъци и биомаса

Компанията ще изгради две инсталации в заводите си в Разград и в Пещера

В съоръженията ще се изгарят опасните отпадъци от фармацевтичното производство
В съоръженията ще се изгарят опасните отпадъци от фармацевтичното производство
В съоръженията ще се изгарят опасните отпадъци от фармацевтичното производство    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В съоръженията ще се изгарят опасните отпадъци от фармацевтичното производство    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инсталацията в Разград трябва да получи комплексно разрешително до началото на юни.

След като през последните години цените на електроенергия от когенерации на газ постоянно падат и това вече не е чак толкова изгоден бизнес, фармацевтичната компания "Биовет", собственост на братята Домусчиеви, е решила да изгради нова централа в завода си в Пещера, в която да изгаря остатъците от собственото си производство.

Новата централа на "Биовет"

В края на миналата година "Биовет" е получила решение по ОВОС за новата инсталация за производството на енергия от отпадъци и биомаса в завода за лекарства за ветеринарна медицина в Пещера. Тя ще бъде разположена на площадката на когенерацията, която е на газ и не работи, тъй като е нерентабилна. От решението става ясно, че отпадъците, които ще се изгарят, ще бъдат основно от производството на "Биовет". В инсталацията ще се оползотворяват по 2-3 тона опасни отпадъци на час и 5-6 тона дървесен чипс. Топлинната мощност на инсталацията е 15 мегавата, а произведената енергия ще бъде използвана за нуждите на предприятието. Изграждането на съоръжението все още не е започнало, обясниха от компанията.

Биомаса в Разград

Инсталацията на биомаса, която "Биовет" изгражда в Разград, е в по-напреднал стадий и вероятно ще бъде пусната в експлоатация през лятото на тази година. Във вторник (26 януари) Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) обяви обществен достъп до заявлението за издаване на комплексно разрешително. Документите ще са на разположение един месец, а агенцията има три месеца за издаването на разрешителното, след което инсталацията ще може да бъде пусната в експлоатация. Неин оператор ще бъде фирмата "Грийнбърн", която кандидатства за получаване на комплексното разрешително. Фирмата е с регистриран капитал от 5 хил. лв. и едноличен собственик "Прогрес 2010", която е акционер в медийната група "Медия икономика България", която издава сп. "Икономика" сочат данните в Търговския регистър и ДАКСИ. Управител на дружеството е Гергана Алипиева.

Според информацията на ИАОС в инсталацията ще се изгарят над 3 тона неопасни отпадъци на час и над 10 тона опасни отпадъци на денонощие. От решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), издадено от местната екоинспекция, става ясно, че инсталацията ще бъде с мощност от 14 мегавата. Според решението в нея освен опасни отпадъци ще се изгаря и дървесен чипс. Инсталацията ще бъде изградена в източната индустриална зона на Разград, но според инспекцията по околна среда няма да окаже негативно екологично въздействие.

През октомври 2015 г. оперативният директор на завода Добромир Филипов коментира пред медии, че топлинната енергия от съоръжението ще се използва в цеховете, но тя няма да е достатъчна за нуждите на производството.

Биомаса и в "Топлофикация - Русе"

За да оптимизира производствения си процес, "Топлофикация - Русе" също е започнала да изгаря биомаса. От инвестиционното предложение на дружеството, подадено в края на 2013 г., става ясно, че ще замени до 20% от използваното твърдо гориво със слънчогледови люспи и дървесен чипс. За тази цел ще бъде монтирана и система за транспортиране и подготвяне на биомасата. През 2014 г. екоинспекцията в Русе е преценила, че не е необходимо да се издава разрешение по ОВОС.

Инвестиционно намерение за изгаряне на неопасни отпадъци съвместно с въглищата е подадено и от ТЕЦ "Бобов дол" в края на миналата година. РИОСВ - Перник, обаче все още не е излязла с решение за необхдимостта от ОВОС и екологична оценка.

"Хювефарма" купува три завода в САЩ за 40 млн. долара

Собственикът на "Биовет" - фармацевтичната компания "Хювефарма", купува три завода в САЩ и портфейл продукти и търговски марки от най-големия производител на ветеринарномедицински продукти в света Zoetis. Производствените мощности се намират в щатите Северна Каролина, Арканзас и Колорадо. Сделката е на стойност 40 млн. долара и се очаква да приключи през първото тримесечие на тази година, съобщават американски медии.

Това ще бъдат поредните добавки в чуждестранния портфейл на "Хювефарма". Освен българските си заводи (в Разград, Пещера и Ботевград) компанията има производствени предприятия също в Сейнт Луис, Мисури и Линкълн, Небраска. Наскоро беше обявена и покупката на фармацевтичен завод на Sanofi в Северозападна Италия.

"Това придобиване извежда "Хювефарма" на предни позиции на ветеринарно-фармацевтичния пазар и допълнително засилва настоящото ни портфолио от продукти", коментира Глен Уилкинсън, президент на "Хювефарма", САЩ. Новите активи включват различни фуражни добавки, водеща ваксина за бройлери, водоразтворими ветеринарномедицински продукти, както и търговски марки, предназначени основно за европейския пазар. Според съобщението продуктите ще започнат да се предлагат от "Хювефарма" от 1 февруари 2016 г.