🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проучване на БНП Париба - България: Средният размер на заемите за обединяване на стари дългове нараства с 8%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За обновяване на жилища средно се използват 4600 лв.

Близо 5800 лв. е средният размер на кредита за консолидация на стари задължения. Това показва анализ на дружеството за небанкови кредити на БНП Париба – България, за шестмесечния период от ноември 2015 г. до април 2016 г. Според данните размерът на средния отпускан заем за тази цел се е увеличил с 8% в сравнение с предходния шестмесечен период. Най-голям ръст има при заявените средни суми на кредитите за ремонт на дома (14%) и покупка на автомобил втора ръка (13%).

Популярни причини

Обединяването на стари задължения е втората най-популярна причина, заради която българските граждани търсят потребителско кредитиране, показват данните. С тази цел близо една четвърт от клиентите кандидатстват за заем.

На първо място традиционно е ремонтът на дома, като 1/3 от всички клиенти на компанията кандидатстват за кредит с тази цел. Броят на тези молби продължава да е най-голям, въпреки че е отчетен спад от 7%. Средната сума, която се използва за обновяване на жилища, е 4600 лв. Това е с 14% повече в сравнение с предходния шестмесечен период. На трето място с 12% от всички кредити е разполагането на пари в брой за друго потребление.

Нова стара кола

Един на всеки 10 души пък кандидатстват за финансиране на покупка на автомобил на старо. Размерът на кредитите с тази цел е 5400 лв., което е с 13% увеличение спрямо предходното полугодие. От друга страна, броят на молбите за отпускане на кредит, които са депозирани онлайн, също продължава да се увеличава и все още не е достигнал своя пик. Най-активни в тази дейност са хората на възраст между 20 и 39 г., като над 2/3 от всички молби, подадени от тази възрастова група, са през глобалната мрежа. По последни данни на БНБ небанковите кредитиращи дружества у нас са отпуснали общо 2.2 млрд. лв., което е ръст от 6% на годишна база. През 2015 г. значително се понижиха необслужваните кредити в бранша, като се свиха от 27% на 22%.

Все още няма коментари
Нов коментар