Потребителите теглят все по-големи кредити за обединяване на задължения

За година ръстът е с 19.2% до 8500 лв. в практиката на БНП "Париба лични финанси"

Средната сума на потребителския кредит е 6325 лв. към последното шестмесечие, показват статистиките в БНП "Париба лични финанси"
Средната сума на потребителския кредит е 6325 лв. към последното шестмесечие, показват статистиките в БНП "Париба лични финанси"
Средната сума на потребителския кредит е 6325 лв. към последното шестмесечие, показват статистиките в БНП "Париба лични финанси"    ©  Надежда Чипева
Средната сума на потребителския кредит е 6325 лв. към последното шестмесечие, показват статистиките в БНП "Париба лични финанси"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двуцифрен ръст в размера на кредитите, теглени за обединяване на задължения, отчита БНП "Париба лични финанси" в традиционното изследване, провеждано на база собствения бизнес на местния пазар. Според експертите на банката това се дължи на повишената финансова култура на населението, но не може да не се отчете и ефектът на масираното рекламиране на този тип продукти в годините след финансовата криза, както и на икономиите от такси, които се постигат при ползването им.

С един превод - много задължения

Само за една година средният размер на кредита, с който се рефинансират и обединяват задължения, се е увеличил с 19.2% до близо 8500 лв., показват статистиките на банката. Ръстът е ясен знак, че хората по-добре разбират различните финансови продукти и техните предимства", смятат от БНП "Париба лични финанси". Със сигурност обаче фактор за повишеното търсене са и чувствително увеличените такси, с които банките компенсират намалената лихвена доходност през последните години. "Ако клиентът има потребителски кредит и е взел 2-3 стоки на изплащане, трябва да плаща всеки месец три вноски към три различни финансови институции, на различни дати, като за всяка от тях плаща банкова такса. С обединяването на задълженията клиентът може да изплати всички свои предишни задължения само с един кредит към финансова институция. Обикновено това става при по-изгодни условия в сравнение с периода, когато кредитите са били изтеглени. Друго предимство е, че се плаща само една вноска, съответно само една такса за превода", обясняват от банката.

От там отбелязват, че през последните три години средната сума за обединяване на задължения се е увеличила с близо 60%, като към този тип управление на личните и семейните финанси прибягват не само хора, които имат финансови затруднения, но и клиенти с високи доходи, които нямат проблем с обслужването на задълженията и търсят да се възползват от възможността за оптимизация на разходите.

Сезонът има значение

Потребителите теглят заеми най-често и за финансиране на ремонти в дома, за покупката на мебели или за придобиване на автомобил. С тази цел са отпуснати 78% от потребителските кредити на БНП "Париба лични финанси" за последните шест месеца, като в топ 10 са още тегленето на пари за лечение, семейни тържества и образование. Средната сума за ремонт вече достига 6185 лв., а за обзавеждане - 4254 лв. Ръстовете в търсенето на такива кредити имат и сезонен характер, но зад тях може да стои и повишаването на стандарта на живот на потребителите.

Любопитен факт от статистиката на банката е, че онлайн каналът за подаване на заявление за кредит става все по-използван от потребителите. В периода май - октомври 65.8% от молбите са били подавани по интернет или по телефона.

Все още няма коментари
Нов коментар