🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Wizz Air ще лети от София до Базел, Нюрнберг и Донкастър от декември

Компанията добавя и седми самолет към базата в столицата

Новият, седми, самолет на авиолинията ще развие трите линии и ще повиши честотите по много от съществуващите популярни маршрути
Новият, седми, самолет на авиолинията ще развие трите линии и ще повиши честотите по много от съществуващите популярни маршрути
Новият, седми, самолет на авиолинията ще развие трите линии и ще повиши честотите по много от съществуващите популярни маршрути    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Новият, седми, самолет на авиолинията ще развие трите линии и ще повиши честотите по много от съществуващите популярни маршрути    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2.8 млн.

места по българските линии ще осигури Wizz Air през 2017 г., което е над 60% увеличение на годишна база

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air започва да лети от София по три нови дестинации малко преди Коледа - до Базел, Нюрнберг и Донкастър. Новината беше съобщена на събитие в четвъртък по повод 12 години от първия полет на превозвача и десетилетие от дейността на българския пазар. Компанията съобщи, че ще добави и седми самолет към базата в София. Допълнителният капацитет ще развие трите нови линии и ще повиши честотите по много от съществуващите маршрути. "Прибавянето на седми самолет в базата тук е отговор на търсенето и ние продължаваме да инвестираме, като предлагаме нови възможности за пътуване на ниски цени", коментира на пресконференцията главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади. Компанията инвестира сега още 100 млн. евро в базата си в България, а броят на служителите й в страната ще достигне 280, заяви Варади.

Повече маршрути, по-често

Новите линии на нискотарифния превозвач са вече в продажба, а цените започват от 39.99 лв. в едната посока. Първият полет до Нюрнберг е на 21 декември. За Базел и Донкастър, Шефилд първа дата на полета е 23 декември. С трите нови линии унгарският превозвач вече обслужва полети до 34 дестинации от българската столица.

Освен новите маршрути Wizz ще увеличи честотата на полетите и до дестинациите Мюнхен (Меминген), Айндховен, Бирмингам, Мадрид, Барселона, Рим (Фиумичино), Брюксел (Шарлероа) и Копенхаген (виж таблицата). "Всичко това означава 2.8 милиона места по българските линии през 2017 г., което е над 60% увеличение на годишна база", заяви Йозеф Варади.

Експанзията на нискотарифните

По-рано тази година Wizz обяви още няколко нови маршрута от София. От септември авиолинията започва да лети до Кутаиси, Грузия. Редовните полети на унгарската компания между София и Копенхаген ще бъдат възможни още от юни. Три пъти седмично Wizz Air ще лети и от столицата до Будапеща от 1 ноември.

Компанията е лидер по брой превозени пътници от летище София, а общо за България през 2015 г. е превозила 1.36 млн. души. Общо за цялата си мрежа Wizz Air съобщава за ръст от 22% на превозените пътници през 2015 г., които са достигнали 19.2 млн. души. Aвиолинията обаче изостава доста от основния си конкурент - базираната в Дъблин Ryanair, която навлезе активно и на българския пазар. През миналата година Ryanair е превозила 101.4 млн. души.

От ирландската нискотарифна авиокомпания съобщиха, че ще открият базата си в София по-рано от предвиденото. Първоначалният план беше това да стане в края на октомври, но новата дата е 6 септември. Превозвачът ще лети до 21 дестинации от терминал 1 на летище София, като около половината от линиите са нови за българската столица. Авиокомпанията ще базира 3 самолета в София, като очакванията й са да превози 1.5 млн. пътници през 2017 г. Остава и линията й от летище Пловдив до Лондон.

Ключов пазар за Wizz

Според данни от платформата OAG Schedules Analyser България се нарежда на седмо място в класацията "Топ 15 на пазарите на авиолинията" (виж графиката). Полша продължава да е водеща страна на пазара на Wizz Air по отношение на седмичните заминавания през това лято, следвана от Великобритания и Румъния. Броят на румънските полети обаче расте най-бързо (+30%).
Все още няма коментари
Нов коментар