🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на Volkswagen расте въпреки скандалите

Компанията отново изпрeварва Toyota по обем на продажбите

Тази година ще е преходна за Volkswagen и ще завърши с фундаментално преустройство на групата, заявява главният изпълнителен директор Матиас Мюлер (вляво), който замени след скандала на поста Винтерхоф (вдясно).
Тази година ще е преходна за Volkswagen и ще завърши с фундаментално преустройство на групата, заявява главният изпълнителен директор Матиас Мюлер (вляво), който замени след скандала на поста Винтерхоф (вдясно).
Тази година ще е преходна за Volkswagen и ще завърши с фундаментално преустройство на групата, заявява главният изпълнителен директор Матиас Мюлер (вляво), който замени след скандала на поста Винтерхоф (вдясно).    ©  FABIAN BIMMER
Тази година ще е преходна за Volkswagen и ще завърши с фундаментално преустройство на групата, заявява главният изпълнителен директор Матиас Мюлер (вляво), който замени след скандала на поста Винтерхоф (вдясно).    ©  FABIAN BIMMER
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германският автомобилен концерн Volkswagen завършва първото си финансово тримесечие с изненадващ ръст на оперативната печалба, съобщава Reuters. Последствията от скандала с манипулираните данни за вредни емисии обаче се отразяват негативно на резултатите на основната марка на групата.

Най-големият производител на автомобили в Европа разчита през следващия месец да постигне окончателно споразумение с властите в САЩ, което ще даде яснота за размера на глобите и обезщетенията, които компанията трябва да плати. През миналия септември беше разкрито, че компанията е използвала специален софтуер, за да манипулира лабораторните тестове за вредни емисии от някои свои дизелови двигатели. Скандалът засяга около 500 хил. автомобила от марките на Volkswagen в САЩ и 11 млн. в световен мащаб.

Подобрени резултати

Оперативната печалба за периода януари-март е достигнала 3.44 млрд. евро спрямо 3.3. млрд. за същото тримесечие на миналата година. Подобрението отчасти се дължи на еднократни позитивни фактори на стойност 309 млн. евро, включително валутни изглаждания и провизии, заделени в предишни периоди. Дори без еднократните фактори резултатът е по-добър от очакванията на анализаторите, които прогнозираха спад със 17% до 2.75 млрд. евро. Приходите за периода обаче са намалели с 2.4% до 50.9 млрд. евро.

През 2015 г. компанията задели 16.2 млрд. евро за покриване на потенциалните регулаторни и съдебни разходи, свързани със скандала, и завърши миналата година с най-голямата загуба в историята си. "Защитата на финансовата стабилност на Volkswagen Group в дългосрочен аспект остава основният ни приоритет предвид очакваните ефекти от скандала", коментира финансовият директор на групата Франк Уитер. "Компанията постигна прилични резултати предвид трудните условия. Тази година ще е преходна за Volkswagen и ще завърши с фундаментално преустройство на групата", заявява от своя страна главният изпълнителен директор Матиас Мюлер.

Ръст на продажбите

По-високите от очакваното печалби отразяват силната инерция при продажбите на групата. Volkswagen е облагодетелствана от възстановяващото се търсене в Китай и растежа в някои основни европейски пазари. Броят на продадените през тримесечието автомобили са нараснали с 0.8% на годишна база до 2.5 млн. По този начин германската компания отново изпреварва японската Toyota Motor като лидер в световен мащаб. През 2015 г. Volkswagen отчете първия спад на продажбите от над едно десетилетие.

Volkswagen се придържа към публикуваните през април целогодишни прогнози, според които приходите ще се понижат с до 5%. За оперативния марж на печалба се очаква нива между 5 и 6% спрямо 6% за 2015 г. Дори компанията да успее да постигне споразумение с властите в САЩ през юни, разследванията срещу компанията ще продължат. Изтеглянето на проблемните автомобили от европейските пазари ще продължи най-малкото до началото на 2017 г. В средата на юни компанията ще представи обновената си стратегия до 2025 г., в която ще заложи на инициативи за иновации в сферата на дигиталните устройства и електрическите превозни средства.

Финансови резултати на Volkswagen за първо примесечие
в млрд. евро20162015
оперативна печалба3.443.323
приходи50.96452.735
Източник: отчет на компанията

Все още няма коментари
Нов коментар