🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Unicredit увеличава печалбата, но ще се нуждае от още капитал

Акциите на банката са се обезценили с 20% от началото на седмицата

Сривът в цената на акциите ще затрудни набирането на капитал през финансовите пазари
Сривът в цената на акциите ще затрудни набирането на капитал през финансовите пазари
Сривът в цената на акциите ще затрудни набирането на капитал през финансовите пазари    ©  Reuters
Сривът в цената на акциите ще затрудни набирането на капитал през финансовите пазари    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата италианска банка Unicredit отчете значителен ръст на нетната печалба и на приходите за второто тримесечие, но и изненадващ спад на капиталовата адекватност, което увеличава притесненията за цялостната стабилност на финансовата система на третата най-голяма икономика в еврозоната. Италианските банки загубиха над половината си пазарна капитализация от началото на годината заради неяснотата как ще се справят с натрупаните по време на продължителната рецесия лоши кредити на стойност 360 млрд. евро.

Структурни проблеми

В края на миналата седмица правителството успя да договори сделка с частния сектор за спасяване на третата най-голяма банка в страната Monte dei Paschi di Siena, но това не е достатъчно, за да успокои притесненията на инвеститорите за структурните проблеми на финансовата система.

Капиталовата адекватност на Unicredit, която е основен показател за финансовата устойчивост на банката, е спаднала до 10.33% през юни спрямо 10.85% в края на миналото тримесечие (коефициентът за капиталова адекватност CET 1 (common equity tier) показва съотношението на капитала спрямо рисковите активи). Банката подчертава, че за последното тримесечие използва нов метод за изчисление на капитала. Ако той се приложи към първите три месеца на годината, капиталовата адекватност за този период е щяла да бъде 10.5%. Същият резултат би се получил и за второто тримесечие, ако бъдат взети предвид финализираните през юли продажби на активи.

Unicredit също така обяви, че е договорила продажба на бизнеса си с обслужване на кредитни карти в Италия, Германия и Австрия срещу 500 млн. евро. Купувачът е италианската компания за разплащания SIA. Продажбата ще генерира 400 млн. евро чиста печалба за банката.

"Капиталовите нива на банката са значително под очакванията и показват, че продажбите на активи само са запълвали дупка, а не са увеличавали капитала", коментира пред Bloomberg Волфрам Мровец, председател на италианската брокерска къща Alisei SIM. Акциите на Unicredit спаднаха с над 5% след обявяването на резултатите, като пазарната капитализация на банката вече е намаляла до 11.2 млрд. евро. Акциите са изгубили близо 20% от стойността си от понеделник насам, след като стана ясно, че банката се е представила слабо на проведените миналата седмица стрес тестове.

Според източници на Reuters банката изчислява капиталовия недостиг на 7-8 млрд. евро, които вероятно ще бъдат набрани чрез емитиране на нови акции и продажба на активи. Сривът в цената на акциите обаче ще затрудни набирането на капитал през финансовите пазари. Новият главен изпълнителен директор не коментира конкретните планове, но изтъква, че банката не изостава от плановете за заздравяване на счетоводния си баланс. "Светът за Unicredit не се е променил след публикуването на резултатите от стрес тестовете. Ръководството на банката работи върху мерките за оптимизация на капитала, повишаване на ефективността и свиване на разходите", заявява Жан-Пиер Мустие.

Повишена печалба

Банката отчита повишение на нетната печалба за тримесечието до 916 млн. евро спрямо 522 млн. за същия период на 2015 г. Резултатът надвишава предварителните прогнози на анализаторите с 200 млн. евро, но се дължи основно на еднократни капиталови печалби като 2016 млн. евро от продажбата на дела на Unicredit във Visa Europe.

Общите приходи за тримесечието са нараснали със 7% до 6.1 млрд. евро спрямо 5.73 млрд. евро за същия период на миналата година. Подобрението се дължи на по-високите приходи от търговия, които са компенсирали спада на постъпленията от кредитиране. Банката е заделила 914 млн. евро като провизии срещу загуби от кредити през изминалото тримесечие спрямо 913 млн. преди година.

Все още няма коментари
Нов коментар