🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Италиански компании създават най-голямата платформа за онлайн плащания в Европа

Nexi и Sia на прага на сливане за 15 млрд. евро

Италианските платформи за електронни разплащания Nexi и Sia се очаква скоро да се слеят, съобщава Financial Times. Бордовете на двете компании се срещнаха в неделя вечерта, за да завършат преговорите, които продължават вече 2 години. Сделката ще създаде една от най-големите финтех групи в Европа, с пазарна капитализация около 15 млрд. евро и годишни приходи почти 2 млрд. евро.

Ако сделката приключи успешно, ще стимулира други платформи за плащане да се консолидират, за да бъдат максимално конкурентоспособни във времена, когато онлайн разплащанията се увеличават все повече.

Досега преговорите между двете милански компании няколко пъти се проваляха. Един от най-големите казуси беше за условията и удължаването на договора между Sia и най-големия й клиент - италианската банкова група UniCredit, който осигурява 1/5 от приходите й, които миналата година са били 733 млн. евро. Източници на Financial Times казват, че казусът вече е разрешен, като договорът е бил удължен до 2036 г.

Разговорите между двете милански компании се ускориха през тази година, след като техният френски конкурент Worldline се договори да купи Ingenico за 7.8 млрд. евро, като така стана най-голямата платформа за плащане в Европа. Източници на британското издание споделят, че според договора за сливане Nexi ще подкрепи увеличение на резервния капитал на Sia, чийто основен инвеститор е държавната Cassa Depositi e Prestiti (CDP). CDP ще бъде най-големият инвеститор в новата компания, като делът й ще бъде 25%.

Nexi, която през миналата година направи най-голямото IPO в Европа, има пазарна капитализация 10.6 млрд. евро. Анализаторите преди оценяваха Sia на 4.2 млрд. евро, но участващи в преговорите казват, че оценката й е малко по-висока. Те твърдят, че изпълнителният директор на Nexi, Паоло Бертолуцо, ще поеме ръководството и на новото дружество.