Фонд "Земеделие" ще плати компенсации за изтеглени от пазара плодове и зеленчуци

За 2015 г. по мярката са били подпомогнати 77 стопани, които са получили 1 690 957 лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделското министерство отвори прием по мярка "Изтегляне от пазара" за плодове и зеленчуци. Тя бе наложена в резултат на ембаргото за внос на някои видове европейски храни в Русия и има за цел да компенсира земеделските стопани за труда и направените инвестиции, за които не са получили възвращаемост поради необичайната пазарна ситуация.

За кои продукти и как се прилага

Изтеглянето от пазара се отнася за основни плодове и зеленчуци, изброени в заповед на министъра на земеделието и храните: домати, моркови, зеле, сладки пиперки, карфиол, краставици, корнишони, гъби от рода Agaricus, ябълки, круши, малини, десертно грозде, праскови и нектарини, сливи, череши. Земеделските стопани могат да избират как да приложат мярката – като предоставят безвъзмездно продукцията си на благотворителни организации, фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове, места за лишаване от свобода или като я предадат за храна на животни.

Всеки производител избира сам на кого да дари произведеното и сам поема организацията по превоза и доставката.

Преди това обаче трябва да декларира това свое намерение, като подаде заявление за участие (по образец) в общинската служба по земеделие.

Проверките

Техническият инспекторат на Разплащателната агенция контролира прилагането на мярката. Първата проверка включва измерване на заявените площи и установяване на точните количества, които ще бъдат изтеглени от пазара. А тези, които получават зеленчуците и плодовете, трябва да представят документи, доказващи, че продуктите са приети безвъзмездно – например приемно-предавателни протоколи, стокови разписки, кантарни бележки.

Ако изтеглените от пазара количества са използвани за храна на животни, документът за това се издава от официален ветеринарен лекар или от инспектор от Българската агенция за безопасност на храните.

Плащането

Земеделските стопани ще получат компенсации за изтеглените от пазара количества след заявка за плащане (по образец) до областната дирекция на фонд "Земеделие". По мярката се покриват и направените транспортни разходи.

Размерът на сумите за подпомагане е определен с наредба на земеделското министерство. Той зависи от вида на продукта и от това на кого е предоставен. Например за домати помощта е 274.5 евро за тон, ако са дарени на домове или фондации, и 183 евро/тон, ако са предоставени по линия на т. нар. други направления, в които влизат ферми за животни.

Изплащането на сумите ще спре, след като бъдат достигнати посочените в заповедта на земеделския министър максимални количества - 300 тона общо за праскови и нектарини и 3000 тона общо за останалите плодове и зеленчуци. За 2015 г. по мярката са били подпомогнати 77 стопани, които са получили 1 690 957 лв., уточниха за "Капитал Daily" от фонд "Земеделие".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар