🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Субсидии за плодове, зеленчуци и мляко - само срещу документ за продажби

Земеделското министерство представи промените в схемите за обвързана с производството подкрепа

Обвързаната с производството подкрепа води до висок ръст в площите с плодове и зеленчуци, като в някои случаи има сериозни изкривявания
Обвързаната с производството подкрепа води до висок ръст в площите с плодове и зеленчуци, като в някои случаи има сериозни изкривявания
Обвързаната с производството подкрепа води до висок ръст в площите с плодове и зеленчуци, като в някои случаи има сериозни изкривявания    ©  Анелия Николова
Обвързаната с производството подкрепа води до висок ръст в площите с плодове и зеленчуци, като в някои случаи има сериозни изкривявания    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 2017 г. няма да има европейско финансиране за отглеждане на орехи, тикви, грах и зелен фасул. Въвеждат се т.нар. модулирани ставки за подкрепа, което означава, че размерът на финансирането ще бъде по-висок до определен брой животни или до определени хектари площ и ще намалява при превишението им. Субсидията ще се изплаща след доказване на продажби, което ще става с фактури и касови бележки. Това са някои от новостите в схемите за обвързана с производството подкрепа за чувствителни земеделски сектори - животновъдство, плодове и зеленчуци, протеинови култури.

Промените ще се прилагат от 2017 до 2020 г. Те бяха представени на специална пресконференция в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Обвързаната с производството подкрепа се прилага в България от 2014 и е с бюджет от 232 млн. лв. на година. Тя е част от финансирането по т.нар. първи стълб на Общата селскостопанска политика - директните плащания. Резултатът от прилагането й досега показва сериозен ръст в площите с плодове и зеленчуци и в броя на животните, показва анализ на МЗХ. Налице са обаче и известни изкривявания, което наложи промени в действащите схеми, както и въвеждане на нови, обясни зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Изкривявания

Така например от списъка за обвързано подпомагане за плодове са изключени орехите, тъй като през 2016 г. е налице 169% ръст на площите, за които се иска финансиране, в сравнение с 2015 г. Това превишава базовите площи, заявени пред ЕК, обясни Васил Грудев. По думите му този скок е резултат от условията, заложени в сега изпълняваната схема, при която обвързаната подкрепа надхвърля разходите за отглеждането на орехи. По същите причини от списъка за зеленчуци са изключени зелен фасул, грах и тикви. Площите с тикви например през 2016 г. бележат 504% ръст в сравнение с 2014 г.

Общи изисквания

Като цяло по схемите за подкрепа за плодове и зеленчуци ще се подпомагат земеделски стопани с минимум 0.5 ха площ. За всички плодове и зеленчуци се поставя изискване за достигане на нормативно определен минимален добив, който е значително по-висок от заложения в досегашните схеми. Доказването на добиви ще става само с официални счетоводни документи – фактури, и касови бележки – за физически лица. Целта е изсветляване на сектора, обобщи Грудев.

Всички стопани, получили финансиране по някоя от схемите за подкрепа на животновъдството, пък са длъжни да задържат животните в стопанствата си най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. "Ще проверяваме дали кандидатите не са направили изкуствено разделяне на стопанството си към 28.06.2016 г. с цел получаване на подкрепа при по-висока ставка. Ако бъде установено такова нарушение, субсидии няма да се изплащат", обобщи Васил Грудев.

"Няма как всички земеделски стопани да са доволни от промените в схемите, които въвеждаме. Става въпрос за един и същи пакет от 232 млн. лв., който се опитваме да разпределим справедливо", обобщи министър Десислава Танева.

Схеми за подкрепа на животновъдството

Обвързано подпомагане на млечни крави
По тази схема ще бъдат субсидирани стопанства с от 10 до 250 млечни крави. За първи път се поставя задължение за минимални продажби на мляко (2000 кг/крава за планински и 3000 кг/крава за равнинни райони). За доказателства ще се използват фактури, годишни счетоводни обороти, регистрирани във фонд "Земеделие" договори за доставка на мляко. Бюджет – 30.094 млн. лв.

Ставка – 200 лв. на животно.

Обвързано подпомагане на месодайни крави и/или юници

За първи път се поставя изискване получилите подкрепа да докажат, че в стопанството са се родили нови животни (поне 0.5 телета на животно). Бюджет – 18.750 млн. лв.

Ставка – 150 лв. на животно.

Обвързано подпомагане на биволи

Подкрепа ще получат земеделски стопани, отглеждащи 10 и повече женски биволи на възраст поне 18 месеца. Получателите на средства са длъжни да докажат продажби на мляко - поне 700 кг за животно. Бюджет - 4 424 510 лв. Ставки: - 520 лв./глава - за първите 250 животни

- 420 лв./глава – за над 251-то животно.

Обвързано подпомагане на месодайни крави под селекционен контрол

Изисква се минимален брой от 20 животни в стопанство, които са от една порода. Задължително е също стопаните да докажат, че във фермата са се родили нови телета. Бюджет – 3.250 млн. лв.
Ставки: - 260 лв./глава - за първите 250 животни

- 210 лв./глава – за над 251-ото животно.

Обвързано подпомагане на млечни крави под селекционен контрол

В стопанството, което иска финансиране по тази схема, трябва да се отглеждат минимум 20 млечни крави от една порода. Субсидия ще се изплаща само ако животновъдът докаже, че е продал минимум 4000 кг мляко от крава. Изключение е направено само за кравите от застрашени от изчезване (автохтонни) породи. Бюджет - 36 807 600 лв. Ставки: - 418 лв./глава - за първите 250 животни

- 310 лв./глава – за над 251-ото животно.

Обвързано подпомагане на овце майки и кози майки под селекционен контрол

Подпомагат се земеделски стопани, отглеждащи поне 50 овце майки и/или поне 20 кози майки от една порода. Стопаните имат задължение да докажат минимални продажби на поне 70 кг мляко/животно с изключение на месодайните и тези от автохтонните породи. Поставя се условие и за поне едно новородено животно при месодайните. Бюджет - 24 004 600 лв.
Ставки: - 84 лв./глава - за първите 300 животни

- 64 лв./глава – за над 301-ото животно.

Обвързано подпомагане на овце майки и кози майки в планински райони

Това е нова схема, която ще подпомага земеделски стопани, отглеждащи от 10 до 49 овце майки и/или кози майки в животновъдни обекти, регистрирани в планински райони (над 750 метра надморска височина). Бюджет - 3 285 000 лв.

Ставка – 45 лв./животно.

Обвързано подпомагане на млечни крави в планински райони

Тази нова схема ще подкрепи земеделски стопани, отглеждащи от 5 до 9 млечни крави в животновъдни обекти, регистрирани в планински райони. Бюджет – 1.2 млн. лв.

Ставка – 180 лв./ животно.

Схеми за подкрепа за плодове и зеленчуци – полско производство

Обвързано подпомагане за плодове (основна група)

Субсидии ще се изплащат за: ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, праскови и нектарини, череши, вишни. Бюджет - 31 997 044 лв. Ставки: - 1607 лева/ха - за първите 30 хектара

- 1071 лева/ха - за площи над 30-ия хектар.

Обвързано подпомагане за сливи и десертно грозде

Това е нова схема, която подпомага земеделски стопани с минимум 0.5 ха площи със сливи (Prunus domestica) и/или десертно грозде. Бюджет - 7 167 402 лв.
Ставки: - 980 лева/ха - за първите 30 хектара

- 653 лева/ха - за площи над 30-ия хектар.

Обвързано подпомагане за зеленчуци (основна група)

Ще се финансират произведени на полето: домати, пипер, краставици и корнишони, кромид лук - зрял, патладжан, моркови, чесън - зрял, картофи. Бюджет - 28 158 374 лв. Ставки: - 2179 лева/ха - за първите 30 хектара

- 1453 лева/ха - за площи над 30-ия хектар.

Обвързано подпомагане за зеле, дини и пъпеши

Подпомагат се земеделски стопани с минимум 0.5 ха площ. Бюджет – 4 667 430 лв.
Ставки: - 589 лева/ха - за първите 30 хектара

- 393 лева/ха - за площи над 30-ия хектар.

Обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци

По тази схема, която е с по-голям бюджет в сравнение със сега действащата, ще се финансират земеделски стопани с минимум 0.5 ха за оранжерийно производство на: домати, пипер, краставици. Бюджет – 7 878 017 лв. Пълен размер на ставката - 1121,5 лева/дка, ще се плаща при достигане на определен добив: - домати – 22 400 кг/дка
- краставици – 32 000 кг/дка

- пипер – 8500 кг/дка.

Обвързано подпомагане за протеинови култури

Схемата е без промяна от сега действащата. Подпомагат се земеделски стопани с минимум 0.5 ха за отглеждане на фасул, леща, нахут, фуражен грах за зърно, фъстъци, соя, бакла, люцерна и др.

Бюджет – 31 028 304 лв.

Ставка: 214 лв./ха.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ham avatar :-|
    ham
    • - 2
    • + 2

    На Бочко "Калинарника" пак не уцели ваксата!Дали от некадърност или умишлено,спират субсидирането на орехите,при условие ,че за тях има неограничен пазар!Аргументът ,че има голям ръст при ореховите насаждения,е глупав точно толкова ,колкото експертите предлагащи промените!Просто на хартия има увеличаване на площите,но истинските насаждения,създадени не със саморасли орехи ,колкото да изпълнят програмите, и вземат парите,от програмите, са твърде малко!Много некадърност ,лъха от това министерство,но аз съм ,напълно убеден ,че това е умишлено!МЗХ е под шапката на ДПС, а БЕДНОТИЯТА И ПРОСТОТИЯТА ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА!

    Нередност?
  • 2
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи

    За зърното как е?

    Нередност?
  • 3
    fresia avatar :-|
    fresia
    • + 3

    Най-добре да престане субсидирането и дотирането в ЕС.
    Когато нещо се търси,а го няма,ще си вдигне временно цената.И обратно.Стига с тия регулации и бюрокрации,и през комунизма не беше така!
    Спрат ли с европарите,мутрите и мафията ще пуснат селското стопанство и ще го оставят на фермерите да си работят.
    Знаете ли как се работи сега при тая неравноспоставеност?
    Отваря се прозорец за програма за "спасяване на бенгалския тигър по нашите земи",примерно.Изведнъж кандидатстват правилните хора,прозорецът се затваря,и правилните са с няколко милиона пред обикновените.Как се наваксва после?
    Земята у фермерите и най-важното:да се отглежда здравословна продукция с контрол на торове и препарати като състав и честота.
    Бюрократите от безбройните земеделски служби:на трудовата борса.

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 3

    Тия хора, май са пропуснали уроците по математика още в отделенията.
    Сега ще побъркат НАП от бума на ново регистрирани фирми фиктивни "изкупвачи" и това с добив на декар землемери ще се скъсат да мерят от колко точно е изкаран добития зеленчук да се включат в схемата.
    Европа трябва веднага да забрани всякакви земеделски субсидии и се концентрира към много важни проблеми като образованието на подрастващите, вкл. и това на бежанците.
    И да наблегнат на математиката.

    Нередност?
Нов коментар