🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Глориент" инвестира 10 млн. евро в нова сграда в логистичния парк East Ring

Строителството се очаква да започне в началото на следващата година и да продължи шест месеца

East Balkan Properties е инвестирала 29 млн. евро в "Глориент инвестмънт БГ", каза представителят на британската компания Майкъл Юлър
East Balkan Properties е инвестирала 29 млн. евро в "Глориент инвестмънт БГ", каза представителят на британската компания Майкъл Юлър
East Balkan Properties е инвестирала 29 млн. евро в "Глориент инвестмънт БГ", каза представителят на британската компания Майкъл Юлър    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
East Balkan Properties е инвестирала 29 млн. евро в "Глориент инвестмънт БГ", каза представителят на британската компания Майкъл Юлър    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

171.5

хил. кв.м е общата застроена площ на сградите, които "Глориент инвестмънт БГ" отдава под наем в 17 града

Компанията за инвестиции в недвижими имоти "Глориент инвестмънт БГ" ще инвестира около 10 млн. евро в изграждането на нова, трета сграда в логистичния парк East Ring край София. Строителството се очаква да започне в началото на следващата година и да продължи шест месеца, като за момента няма сключен договор с наемател. Целият парцел от над 220 хил. кв.м е собственост на компанията и разполага с необходимата инфраструктура. Досега в проекта, който се изпълнява на етапи, са инвестирани 10 млн. евро. Това съобщиха от британската East Balkan Properties (EBP), която държи 40% от дяловете в българското дружество. Другият основен партньор е Христо Кусев (57%).

За склад и леко производство

Новата сграда ще бъде с обща площ 12.8 хил. кв.м и ще е подходяща за склад, леко промишлено производство и др. Помещенията ще бъдат високи 10.5 м и ще бъдат сертифицирани по екостандарта BREEAM. Предвижда се обектът да бъде готов за експлоатация до края на 2017 г.

Развитието на парка започна през 2011 г., когато компанията закупи земята за проекта. Към момента на територията му вече са изградени и работят два склада. Първата сграда е с разгъната застроена площ от 6.4 хил. кв.м и беше завършена през 2014 г. Подобно на склада, който предстои да бъде построен, за нея също нямаше предварителен ангажимент от наемател.

"Решението ни да купим земята и да изградим индустриален парк беше рисковано, тъй като заради кризата банките не бяха склонни да отпускат кредити, а и малко компании се престрашаваха да правят инвестиции. Затова бяхме принудени да се развиваме спекулативно, без ангажимент от наемател", обясни представителят на EBP Майкъл Юлър на пресконференция. Няколко месеца по-късно обаче сградата беше отдадена под наем на дистрибутора на авточасти "Евро 07". Вторият обект в парка също е с площ 6.4 хил. кв.м. Сградата беше завършена през юли тази година, а наемател е транспортната компания "Карго партнер".

Наемодател на едро

"Глориент инвестмънт БГ" е създадена през 2005 г. с цел да изгражда и отдава под наем търговски площи, като инвестицията на британския партньор е 29 млн. евро. След началото на кризата и излизането някои ритейлъри от българския пазар компанията решава да преустрои освободените обекти за леко промишлено производство. Така в момента тя предлага изграждането и отдаването на помещение според нуждите на клиента.

Днес дружеството има общо 27 свои обекта в 17 града в страната с обща застроена площ от 171.5 хил. кв м. За последните десет години приходите от наеми на дружеството са в размер на 167 млн. лв., казаха от компанията.

"Техномаркет" вече дължи над 2 млн. евро на компанията

Веригата магазини за техника "Техномаркет", която в началото на годината стана собственост на "НСН инвестмънт" на депутата от ДПС Делян Пеевски, вече дължи над 2 млн. евро наеми на "Глориент инвестмънт БГ". Сумата обаче се мени постоянно, тъй като нараства с около 300 хил. евро месечно, каза Майкъл Юлър.

След смяната на собствеността "Техномаркет" оспори договор от 2006 г., с който "Глориент инвестмънт БГ" изкупи и отдаде под наем около половината от магазините на веригата. Към момента вървят общо 27 дела по казуса, от които 8 са заведени от "Техномаркет", а другите - от "Глориент".

"Техномаркет" сега използва 14 имота на "Глориент", но не плаща наем за нито един, каза Юлър. "Плащат обаче на други собственици, включително за активи, които бяха включени в първоначалния ни договор, но след това продадохме на други инвеститори", каза той. Такъв е случаят с магазина в "Младост", който сега е собственост на "Форт Нокс". В имотите, за които "Техномаркет" не плаща наем, влизат и четири, които "Глориент" е построила или купила от други компании след договора от 2006 г.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    leo_k avatar :-|
    Лео

    Как стана така, че търговията на едро и дребно у нас, транспорта, логистиката и земята се държат от чужди фирми? Това ли е "демокрацията" - не те ограбва само държава, а всеки?

    Нередност?
Нов коментар