Британската IT компания Endava влиза на българския пазар

Компанията придобива друг международен конкурент - ISDC, а с това и местното Ай Ес Ди Си

Дъщерната на ISDC - Ай Ес Ди Си, има 40 служители по данни от април, те ще преминат към Endava
Дъщерната на ISDC - Ай Ес Ди Си, има 40 служители по данни от април, те ще преминат към Endava
Дъщерната на ISDC - Ай Ес Ди Си, има 40 служители по данни от април, те ще преминат към Endava    ©  pixabay
Дъщерната на ISDC - Ай Ес Ди Си, има 40 служители по данни от април, те ще преминат към Endava    ©  pixabay
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Холандската софтуерна компания ISDC, която има бизнес в България от 2010 г. , се слива с британския си конкурент Endava в сделка, чиято стойност не се споменава. След обединяването на бизнеса и екипите служителите на Endava ще станат 3300 в световен мащаб. С присъединяването на компанията майка ISDC към Endava ще премине и екипът на българското дружество Ай Ес Ди Си.

Съвместната дейност на двете компании ще увеличи бизнес възможностите на Endava и ще помогне на разработчика да поеме нарасналия обем от международни клиенти, казват от мениджмънта на дружеството. Портфолиото от клиенти на компанията включва такива от сектори като финанси, застрахователна дейност, телекоми, медии, технологии, дистрибуторски мрежи и туризъм.

Почти нови в България

За Endava придобиването на българското инженерингово звено на ISDC няма да бъдат съвсем първите стъпки на местна почва. До момента купувачът има 3000 служители в мрежата си от офиси в САЩ и Западна Европа, както и в стратегическите локации с фокус върху проекти за разработка на софтуерни решения, разположени в България, Румъния, Сърбия, Македония, Молдова и Колумбия.

Купената ISDC от своя страна има вече няколкогодишно присъствие в България, като тук е едно от двете развойни звена на компанията с общо около 40 служители по данни от електронния регистър ДАКСИ към април 2016 г. ISDC, оборотът на чието местно дружество Ай Ес Ди Си за миналата година е малко под 2.7 млн. лв., разработва комплексни софтуерни решения, предназначени за различни финансови институции – банки, застрахователи, дори логистични компании и фирми за човешки ресурси като Adecco. Изглежда, местният бизнес на компанията не върви съвсем по план, тъй като преди три години беше обявила, че предвижда разрастване до 70 души, като размерът на екипа е останал почти непроменен оттогава насам.

Освен в България компанията има развойни звена в румънските градове Букурещ, Клуж и Питещи. След обединението най-големият ѝ към момента център за разработка на софтуер, разположен в Румъния, ще наброява 1900 служители.

Екипите на ISDC ще затвърдят значително присъствието на Endava в две основни локации, които са от ключово значение за стратегията на компанията, надява се британският IT разработчик. Навлизането в България се приема като добра възможност за разширяване на цялостната експертиза и бъдещ растеж на територията на страната, най-вече поради доказания профил, професионалната репутация и потенциала на българските IT специалисти, казват от компанията в официално съобщение до медиите. Endava си поставя за цел да се разрасне и в София толкова бързо, колкото и в другите си офиси по света.

Купувачът

Еndava e частна компания за предоставяне на IT услуги с над 15 години опит и с екипи, разположени във Великобритания, Холандия, Германия и САЩ, както и стратегически локации в Източна Европа. Навлизането на компанията в България е положителна новина, особено предвид размаха, с който от Endava откриват и разрастват звената си. През юли разработчикът откри свой офис в Богота, Колумбия, с намерение да наеме 700 специалисти. През 2015 г. компанията беше избрана за IT аутсорсър номер едно в Румъния благодарение на бързите си темпове на ръст. За 2014 г. румънското звено на Endava има оборот от около 37 млн. евро и ръст от почти 50%, както и 1200 служители.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 4

    Очевидно развитието в Румъния е заради и за сметка на липсата на български кадри.

    Нередност?
  • 2
    coreni avatar :-|
    Coreni
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

    Или внезапна администтративна бариера, предодолима само с личен "подарък"...

    Нередност?
  • 3
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx

    стенкачите-разбирачи полазиха и тук коментарите :D

    Нередност?
  • 4
    vmware avatar :-P
    vmware

    Как избраха точно тоя тъмен ъгъл от офиса на VMware за снимка над статията ми е любопитно.
    Иначе - лепенките по бюрата бяха забавна игра
    https://www.google.bg/maps/@42.6670793,23.3647972,3a,75y,0.27h,80.13t/data=!3m6!1e1!3m4!1so12Pj3iBpYAAAAQ1tz4wYg!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg

    Нередност?
Нов коментар