Действащата в България Endava се слива с Velocity Partners

Обединената IT компания ще има над 4600 служители в цял свят

Според Джон Котерел служителите на Endava в София ще достигнат 350 до края на 2018 г.
Според Джон Котерел служителите на Endava в София ще достигнат 350 до края на 2018 г.
Според Джон Котерел служителите на Endava в София ще достигнат 350 до края на 2018 г.    ©  Надежда Чипева
Според Джон Котерел служителите на Endava в София ще достигнат 350 до края на 2018 г.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната IT компания Endava, която има офис и в България, обяви сливането си със софтуерната фирма Velocity Partners, която работи основно в Латинска Америка. Обединената група ще има над 4600 служители в цял свят и центрове за разработки в девет държави - Аржентина, Уругвай, Венецуела, Колумбия и България, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия. Има и офиси за продажби и маркетинг в много други държави като САЩ, Великобритания, Германия, Холандия и др. Финансови параметри на сделката не бяха обявени.

Endava навлезе в България през 2016 г., когато купи бизнеса на холандската ISDC. През есента на миналата година тя отвори и нов офис в София в "Милениум център" с обща площ от 2200 кв.м. В края на 2017 г. служителите й надхвърляха 100, а плановете са до края на тази година броят им да достигне 350. Компанията разработва основно решения за фирми от финансовия, застрахователния и телеком сектора.

Чрез обединението си с Velocity Partners Endava ще засили дейността на най-големия си пазар - Северна Америка. Около 4000 от общо 4600 служители на новата компания работят за Endava. Най-големият й екип е в Румъния, където има над 2400 служители в Клуж, Букурещ, Яш и др. "Заедно продължаваме да изграждаме глобална технологична компания, която привлича и вдъхновява най-добрите IT професионалисти, като им предлага страхотни възможности за кариерно и личностно развитие", заяви в официално изявление Джон Котерел, главен изпълнителен директор на Endava. През 2000 г. той основава британската компания Concise, която през 2006 г. се слива с Compudava и така слага началото на Endava.

В интервю за "Капитал" през пролетта Котерел обяви, че фирмата му е избрала България основно заради наличието на специалисти и членството на страната в Европейския съюз. Първоначалната идея беше екипът в София да надхвърли 400 души през 2020 г., но предвид ускореното разрастване тази цел може да бъде постигната по-рано. Приходите на глобалната Endava Limited се увеличиха с над 38% през фискалната 2017 г. до 159 млн. паунда, а печалбата й е 17 млн. паунда. Все още няма пълни данни за бизнеса на компанията в България.

Все още няма коментари
Нов коментар