🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eni отлага продажбата на бизнеса си на дребно в Италия

Причината за решението на енергийната компания е наближаващият референдум в Италия

Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци може да бъде сменен следващата година, ако премиерът Матео Ренци подаде оставка
Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци може да бъде сменен следващата година, ако премиерът Матео Ренци подаде оставка
Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци може да бъде сменен следващата година, ако премиерът Матео Ренци подаде оставка    ©  REMO CASILLI
Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци може да бъде сменен следващата година, ако премиерът Матео Ренци подаде оставка    ©  REMO CASILLI
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Италианската петролна компания Eni отлага плановете за продажба на газоснабдителната и електроразпределителната си мрежа в страната, съобщава Reuters, позовавайки се на източници от компанията. Причината е политическата несигурност в страната в момента, причинена от предстоящия референдум, който може да доведе до сериозно промени в конституцията. Компанията, която е контролирана от държавата чрез златна акция (макар че е миноритарен акционер), се надяваше сделката да стане през тази година, но за момента по-реалистичен вариант изглежда следващата година. Тогава съдбата на премиера на Италия Матео Ренци и правителството ще бъдат ясни, след като Ренци обяви, че ако промените, предложени в референдума, не се приемат, той ще подаде оставка. Избирането на нов премиер може да доведе до нова стратегия на Eni, както и ново ръководство. Представител на компанията коментира, че сделката продължава да бъде предпочитан вариант, но отказа допълнителни обяснения.

Забавянето на продажбата на газовия и енергиен бизнес на дребно, оценяван на 3 млрд. евро, не е единственият такъв случай в Италия от началото на годината. Отложена беше и приватизацията на част от държавните пощенски услуги, като тази сделка се оценява на 2.4 млрд. евро. За разлика от други сделки, които може да пропаднат заради референдума, към сделката за бизнеса на Eni има голям интерес.

Трудна сделка

Държавата държи 30.3% от Eni и избира ръководството на компанията на всеки три години, включително и главния изпълнителен директор. Позицията в момента се изпълнява от ветерана в петролния бизнес Клаудио Дескалци, който беше избран именно от Матео Ренци през 2014 г. Следващият избор на мениджмънт ще се състои през април следващата година, но проблемът е, че е възможно дотогава Ренци да не е премиер.

Референдумът ще се състои през ноември, но точната дата за него все още не е обявена. В случай че той се провали и Ренци не остане премиер, следващият министър-председател ще избере ново ръководство на компанията, което да предпочете да задържи енергийния и газов бизнес. От Eni излязоха с изявление, че именно заради тази възможност сделката ще бъде отложена и най-вероятно ще бъде осъществена след април 2017 г.

Нужната сигурност

Сделката предвижда Eni да продаде бизнеса си с газоснабдяване и електроразпределение на близо 8.5 млн. италиански граждани. Причината за това са дълговете на компанията, както и нуждата от средства за финансирането на важни петролни и газови проекти. "Това е много чувствителна сделка за Италия", коментира един от източниците на Reuters. "Eni не може да продаде подразделението си, отговарящо за 8.5 млн. клиенти, без да е сигурна в развитието на сделката", добавя той.

Освен за газо- и енергоснабдяването това подразделение също така управлява и ключови газопроводи и има стратегически дългосрочни договори за снабдяването с газ и енергия в голяма част от Италия. Правата върху тези договори могат да бъдат включени в сделката от Eni, за да бъде привлечен по-голям интерес към подразделението. CVC, Bain Capital, Permira и Warburg Pincus вече са проявили интерес към сделката, а информация за такъв има и от Goldman Sachs и Barclays, които са отказали коментар пред Reuters.

Все още няма коментари
Нов коментар