🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Албена" ще вложи 30 млн. лв. в ремонти и нови хотели

Куротният комплекс ще завърши изцяло новия хотел "Парадайз блу" на мястото на два стари

"Албена" не възнамерява да разчита на дългов капитал
"Албена" не възнамерява да разчита на дългов капитал
"Албена" не възнамерява да разчита на дългов капитал    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Албена" не възнамерява да разчита на дългов капитал    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията има солидни резерви и вътрешни ресурси за инвестиции.

Около 30 млн. лв. ще инвестира "Албена" през следващата година, заяви главният изпълнителен директор Красимир Станев пред регионалните медии. Програмата компанията ще финансира за пръв път с изцяло собствени средства. Станев очаква това да се превърне и в политика на компанията в бъдеще, като тя да разчита все по-малко на привлечено финансиране.

В понеделник бе одобрено вливането в компанията на "Албена инвест холдинг". Двете дружества, които са контролирани от фирми, близки до Станев и курортния комплекс, се съгласиха на обединението, за да опростят управленската структура, повишават ефективността и подобряване на паричните потоци. Това можеше да се бъде постигнато и със сливане, но в крайна сметка само едно от дружествата прекрати съществуването си. Чрез преобразуването в "Албена" влязоха активи за малко под 100 млн. лв., а капитализацията на вливащата се компания беше около 50 млн. лв.

Какво ново

Един от новите обекти ще е петзвездният "Парадайз блу", който ще бъде на мястото на "Доростол" и "Камелия", а в "Гергана" ще има разширения. От есента на 2017 г. трябва да започне реконструкцията на централния базар в Албена, където ще се изградят петзвездни студиа, предвижда се пълна реконструкция на хотелите "Елица" и "Арабела бийч" с изграждане на допълнителни тела към тях. Ще започне и строителството на нов петзвезден хотел на мястото на хотел "Кардам", ремонт на боулинга, а до 3 години е планът да започне пълна реконструкция на хотел "Добруджа", посочва агенция "Добруджа". Станев предвижда да започне и реконструкцията на други два хотела, готви се и инвестиция в развлекателни съоръжения, включващи голф и тенис игрища и център за конни спортове. Курортът има солидна инфраструктура, която включва над 30 хотела, като дружеството, което го стопанисва, прави инвестиции всяка година в подобрения.

Причината за ежегодните инвестиции е ръстът на посещаемостта. Приходите на дружеството към средата на годината, които не включват най-активната част от сезона, се покачва с една пета до 22.21 млн. лв. Курортът продължава да работи на загуба към полугодието - 17.7 млн. лв. Годишно обаче дружеството печели, като за 2015 има 7.4 млн. лв. консолидирана печалба и над 100 млн лв. приходи. През тази година нощувките са се повишили с между 10 и 11% по думи на Станев. Интересът от германски гости се е покачил с близо една трета на годишна база. Подем има и от други западноевропейски страни, както и от скандинавските държави и Румъния. Покачва се и българската посещаемост.

Не е чудно, че "Албена" се опитва да повиши капацитета си. През юли НСИ отчете най-големия брой чуждестранни туристи, посещавали България в рамките на месец. 1.1 млн. души са почивали у нас в средата на лятото, повече от половината от които са от Русия и Германия.

30 млн. откъде?

"Цялото това инвестиране ще направим чрез активиране на нашите вътрешни ресурси и активи на холдинга. Това е един изключително положителен ефект за нашето дружество като цяло, защото по този начин в края на 2017 г. ние ще имаме едно чувствително намаление на кредитната задлъжнялост към банковите институции", коментира Станев, цитиран от "Дарик". Дългосрочните заеми на компанията са около 73 млн. лв.

Обединението между "Албена" и "Албена инвест холдинг" има инструментите, с които да финансират изброените проекти. Към средата на годината неразпределената печалба, приспадайки натрупаните до момента загуби, достига 94.45 млн. лв. Резервите, без задължителните, на двете дружества пък са 225 млн. лв.

Това е една от вероятните причини дружеството да отказва да се финансира с дългов капитал въпреки ниските лихви. "Албена" има последователна дивидентна политика, като не е разпределяла част от печалбата си само през 2014 г. Компанията спазва и принципа си да разпределя само част от нея, а останалата заделя в резервите. Така през тази дивидентът беше за близо 2 млн. лв. при индивидуална печалба за 2015 г. от 9.5 млн. лв. От дружеството не коментираха за "Капитал" повече за плановете си до редакционното завършване на броя.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gimi avatar :-|
    Мавродинов

    Защо не са информирани за сливането миноритарните акционери в "Албена"? Какво ще стане с тяхните дялове? Сигурно 100 дяла ще станат 1? Да не говорим, че не са плащали дивидент от години.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ремонти, разширения, а пътна инфраструктура - нъцки. Така се расте в България.

    Нередност?
Нов коментар