🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гръцката Alpha Bank си прибра бургаския Carrefour

При третия опит за продажба на най-стария обект на веригата се стигна до продажба за почти 12 млн. лв.

Магазинът се намира в търговския център "Бургас плаза" и беше открит през 2009 г. и затворен есента на тази година. Carrefour в България на практика вече няма, а от активите всичко се разпродава от съдебни изпълнител
Магазинът се намира в търговския център "Бургас плаза" и беше открит през 2009 г. и затворен есента на тази година. Carrefour в България на практика вече няма, а от активите всичко се разпродава от съдебни изпълнител
Магазинът се намира в търговския център "Бургас плаза" и беше открит през 2009 г. и затворен есента на тази година. Carrefour в България на практика вече няма, а от активите всичко се разпродава от съдебни изпълнител    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Магазинът се намира в търговския център "Бургас плаза" и беше открит през 2009 г. и затворен есента на тази година. Carrefour в България на практика вече няма, а от активите всичко се разпродава от съдебни изпълнител    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нова продажба е започнал частен съдебен изпълнител и за супермаркета в Стара Загора при начална цена 17.9 млн. лв.

Поевтиняване на магазина в незавършения Plaza West

Нова процедура за продажба е обявена и за магазина на Carrefour в недовършения мол Plaza West в столичния квартал "Люлин". Началната цена сега е малко под 5 млн. лв., а оферти се приемат в продължение на месец от 15 ноември. Освен търговският обект в офертата влизат също прилежащите към магазина идеални части от мола и от правото на строеж върху имота. Магазинът се предлага от частен съдебен изпълнител Милен Бъзински. При първия търг през лятото, когато имотът се продаваше от ЧСИ Ренета Василева, наддаването трябваше да започне от близо 13 млн. лв. Кандидати обаче нямаше.

Най-старият магазин на Carrefour в страната – този в Бургас, отива при кредитора си - поделение на гръцката Alpha Bank. При третия опит за продажба на обекта заради просрочени дългове на собственика "КМБ България" (част от гръцката Marinopoulos) оферта е подадена от взискателя по изпълнителното дело. Това научи "Капитал" от частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който предлагаше обекта срещу 11.6 млн. лв. Той не уточни името на взискателя, но каза, че претенциите са свързани с отпуснатия ипотечен кредит от гръцката Alpha Bank. Най-вероятно става дума за лондонския клон на банката, към който по информация на "Капитал" са преминали заемите и обезпеченията на "КМБ България", след като българският клон беше придобит от Пощенска банка.

Carrefour в България на практика вече няма - бургаският магазин затвори през есента и единствено в столичния мол Paradise се разпродават последни стоки на гръцката Marinopoulos. От четирите й актива в страната два вече са минали към банките-кредитори, а другите се предлагат от съдебни изпълнители. Така веригата, започнала през 2009 г. като френско-гръцка собственост, след оттеглянето на Carrefour, се разви до 22 обекта, но от 2014 г. започна да затъва до изчезването си през тази есен.

Бургаска сделка

Приключването на сделката ще отнеме известно време, тъй като има и други кредитори и трябва да се уточни как ще бъде разпределена и платена сумата, обясни Колев, но не посочи кои са те. По друго изпълнително дело, където същият имот се продаваше от частен съдебен изпълнител Ивелина Божилова, като взискатели към Alpha Bank се бяха присъединили българските дружества "Вардимис" и "Бест фудс".

Последният търг на практика беше трети опит за продажба на хипермаркета, който беше обявен с цена 11.6 млн. лв. Първата процедура беше организирана през лятото при начална цена 14.5 млн. лв., но кандидати нямаше.

Магазинът на Carrefour се намира в търговския център "Бургас плаза" в морския град. Общата му площ е 12.6 хил. кв. м, но в офертата на съдебния изпълнител влизат и 37.26% идеални части от паркинга (над 1200 паркоместа), общите части на комплекса и терена, върху който е построен. По данни от имотния регистър "КМБ България" е купила имота от "Бургас плаза" през август 2008 г. за сумата от 18.58 млн. лв. Самият магазин беше открит през март 2009 г. и практически оттам започна експанзията на веригата в страната.

И в момента на част от територията на магазина има наематели. Мениджмънтът на мола, заедно с дружеството-купувач, планират до пролетта всички площи да са реновирани и запълнени до пролетта, т.е. преди началото на летния сезон. "Това е по-добро развитие за мола в сравнение с един голям търговски обект. За клиентите ще има повече разнообразие," коментира мениджърът на "Бургас плаза" Таня Косева-Бошова.

В Бургас има два работещи мола, като и в "Галерия" наемател беше Carrefour, но собственикът скъса договорът преди повече от година и в част от обекта влезе Lidl.

Пореден търг в Стара Загора

Междувременно за хипермаркета на Carrefour в Стара Загора беше открит четвърти търг, след като на предишните три не се появиха купувачи. Досега двама съдебни изпълнители се опитваха да продадат обекта, който се намира в City Mall. Две от процедурите бяха организирани от Гергана Илчева по искане на Столичната община, на която "КМБ България" дължи данъци. Другите два търга, включително и течащият в момента, са на ЧСИ Иван Стръмски и са с взискател Alpha Bank, където е ипотекиран имотът.

Минималната цена, която се търси сега, е 17.9 млн. лв. спрямо 22.7 млн. лв. при първия търг през лятото. Оферти се приемат до 5 декември, а евентуален купувач ще бъде обявен на следващия ден. За продажба се предлагат магазинът с площ 9255 кв.м и парцелът под него, където има подземен паркинг. Консултант от сектора на недвижимите имоти коментира, че и сегашната цена е твърде висока и едва ли ще се стигне до сделка.

През тази година Marinopoulos се раздели с най-големия си обект – в столичния The Mall, който стана собственост на кредитора й Уникредит Булбанк. Преди няколко месеца гръцката компания поиска защита от фалит.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Никой не им иска огромните халета. Дори в The Мall вероятно площта ще се раздели на 2, за да може да бъде привлечена някоя верига.

    Нередност?
Нов коментар