🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биопроизводството продължава възходящия си тренд

През 2015 г. сертифицираните оператори на биопродукти в България са 6173, а площите - 118.6 хил. хектара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все по-голям интерес към биоземеделието. Ръст на обработваемите по биологичен начин площи. Увеличаващ се брой на земеделските производители, преработватели и търговци на биопродукти. Това отчитат официалните данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), представени по време на Втората национална кръгла маса на тема "Производство и маркетинг на български биопродукти". Форумът беше организиран от БСК и фондация ФАЕЛ с участието на повече от 40 представители на производители, преработватели и търговци на биопродукти, институции, университети.

Ръстът

През 2015 г. сертифицираните оператори на биопродукти в България са достигнали 6173, а през 2010 г. са били едва 820. За периода 2006 - 2015 г. броят им се е увеличил около 28 пъти.

Площите, сертифицирани за биологично производство, са 118.6 хил. ха през 2015 г., което представлява 2.4% от използвана земеделска площ в страната (срещу 1.5% през 2014 г.). В сравнение с 2006 г. увеличението е повече от 20 пъти.

Най-много се сертифицират ливади и пасища. При биорастениевъдството най-голям ръст има при трайните насаждения (орехи, лешници, бадеми, кестени), следвани от зърнено-житните и техническите култури (етерични масла, медицински растения и подправки). Най-малък ръст е отчетен при пресните биоплодове и зеленчуци (пъпеши, ягоди, култивирани гъби и др.), отчита МЗХ.

Данните показват, че България е на първо място в света по износ на биосертифицирана маслодайна роза и лавандула. Поради повишения интерес към производството на биовино през последните няколко години има увеличаване на площите с винени сортове грозде, отглеждано по биологичен начин. При биоживотновъдството най-голям ръст (24%) е отчетен при пчеларството. От 46 хил. през 2010 г. пчелните семейства се увеличават до 178 хил. през 2015 г. посочи Добринка Павлова, директор на дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в МЗХ.

Проблеми

България изостава по отношение на маркетинга на органични продукти, като последното изследване за потребителските нагласи е проведено през 2009 г. Липсва постоянно наблюдение на пазара на биопродукти, официалната статистика също не отчита този сегмент, коментира д-р Стоилко Апостолов, управител на фондация "Биоселена". Според него основен проблем пред биопроизводството в страната са и ниските добиви в сравнение с конвенционалното производство. Обяснението е в ограниченията, свързани с отглеждането на биопродукти, но миналата година Швеция обяви, че вече са изравнени средните добиви от конвенционално и биопроизводство, съобщи д-р Стоилко Апостолов.

Сред ключовите проблеми за развитието на биопроизводството е и липсата на целенасочена подкрепа за преработката на първичната биологична продукция. Това е причина добавената стойност от този вид производство да се изнася извън страната, посочи Ели Илиева от Българската асоциация "Биопродукти".

Според членовете на асоциацията проблем е и недостатъчната информираност на потребителите за предимствата на биохраните, отсъствието на мерки за реклама, промоция и развитие на вътрешния пазар на биологични продукти, липата на специализирана борса. Експертите от асоциацията настояват биопродуктите да бъдат по-широко застъпени в обществените кухни и в националните програми "Училищно мляко" и "Училищен плод".

Пазар

Глобалният пазар на биохрани и напитки през 2014 г. се оценява на 80 млрд. долара, от които близо 40 млрд. се реализират в Северна Америка, а 35 млрд. - в Европа. Официални данни за България липсват. Излизането на био- и натуралните продукти от профилираните магазини и засилващият се интерес на търговските вериги към тях е една от трайните тенденции в последните години. Фермерските пазари са друг канал за продажба, разширява се и онлайн предлагането. Обичайно биопродуктите са с около 30% по-скъпи от техните конвенционални еквиваленти.

По света

Биологичното земеделие в световен мащаб се практикува на 43.7 млн. ха в 172 страни по света. Приблизително 27.6% от площите са в Европа, посочи Нина Рашева от дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в МЗХ.

Специално в ЕС площите, на които се прилага биологичен метод на производство, са над 11 млн. ха, което представлява 6.2% от общата използвана земеделска площ.

Страните с най-големи площи за биоземеделие в ЕС са Испания, Италия, Франция и Германия - те са сред десетте държави с най-големи биологични площи в света.

Най-големите производители на биопродукти в Европа са Турция, Италия и Испания. В Топ 3 на най-големите преработватели са Италия, Франция и Германия. В челната тройка на вносителите на биопродукти са Германия, Италия и Швеция.
Все още няма коментари
Нов коментар