За инвестиции в земеделски стопанства се заделят 237 млн. евро

Приемът на проекти ще започне на 26 октомври и ще приключи на 7 декември т.г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на земеделието обяви втори прием на проекти за една от най-атрактивните мерки за бизнеса - "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони. Кандидатите могат да ги подават от 26 октомври до 7 декември 2016 г. Бюджетът за този прием е левовата равностойност на 237 млн. евро, става ясно от заповед на земеделския министър Десислава Танева.

Проекти могат да подават земеделски стопани, признати групи производители и признати организации на производители на земеделски продукти. Допустими са и проекти за колективни инвестиции на юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица.

Новостите

Максималният размер на субсидията при втория прием се намалява до 50% от одобрените разходи за един кандидат. От по-висок интензитет на финансовата помощ (70%) ще могат да се възползват проекти на млади земеделски стопани, за колективни инвестиции, интегрирани проекти, както и в необлагодетелствани региони.

Променя се таванът на помощта – от 1.5 млн. на 1 млн. евро за един кандидат за целия период на прилагане на програмата. Минималният размер на разходите за един проект е 15 хил. евро.

Предвидена е и промяна в критериите за оценка на проектите - допълнително точки ще получат стопанства, които съществуват от поне 3 години и са имали поне петима души средносписъчен брой на персонала през тези 3 години.

Друг нов момент е, че ще се дават допълнително точки на проекти, които предвиждат над 65% от разходите да са за строително-монтажни работи, свързани с по-добри условия за отглеждане на животни, складиране на продукцията и др.

Още промени

Заложени са и нови изисквания за започване на инвестицията. "Докато в стария програмен период имахме изискване само за крайния срок, в който трябва да бъде изпълнена тази инвестиция, сега сложихме различни етапи, в които ще проверяваме дали тя реално се изпълнява. Даваме възможност на бенефициерите да проучат финансовите си възможности, с които да реализират проекта, преди да получат субсидията, и ако преценят, че не са добри, в рамките на 6 месеца да се откажат доброволно от вече сключен договор", заяви наскоро в интервю за "Капитал" Васил Грудев, заместник-министър на земеделието и храните. По думите му, ако в рамките на периода, следващ тези 6 месеца, бенефициерът не успее да изпълни инвестицията, ще трябва да плати и наказателна такса – 3% от стойността на проекта. "Не можем да си позволим при този свръхинтерес да държим един ресурс две години и да чакаме някой ще се накани ли да изпълни проекта или не", обобщи Грудев.

Има промяна и в сроковете, в които фонд "Земеделие" ще извърши задължителна проверка дали е започнало изпълнение на проекта. "До 9 месеца от подписване на договора бенефициерът трябва да покаже наличието на финансов ресурс за започване. На второ място – в рамките на 12 месеца от подписване на договора с проверка на място ние трябва да установим, че реално 25% от стойността на инвестицията вече е вложена в изпълнение – чрез счетоводни документи, които доказват направеното", обясни Васил Грудев.

Отпадат бонусите за стопанства, които са в период на преход към биологично земеделие. Причината е, че при първия прием голяма част от кандидатите се втурнали да сключват договор със сертифициращ орган непосредствено преди подаване на заявленията за кандидатстване, тъй като това им дава предимство при класирането. Този подход обаче изкривява първоначалната добра идея да се насърчи биоземеделието и размива разграничението между вече сертифицирано и преход към биопроизводство, отчита МЗХ. Затова ще се насърчават само стопанства, произвеждащи биопродукция, а не в период на преход.

Средствата могат да бъдат изразходвани за:

- изграждане или покупка на недвижимо имущество, включително чрез лизинг

- закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване, включително компютърен софтуер

- създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия

- предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекта, проучвания за техническа осъществимост на проекта

- ноу-хау, придобиване на патенти права и лицензи, регистрация на търговски марки

- закупуване на земя

- инвестиции за производство на енергия от ВЕИ за собствено производство

- инвестиции за напоителни системи, включително и за рехабилитация на съществуващи

- инвестициите за покупка на земеделска техника, която се използва за обработка на почвата и прибиране на реколтата - трактори, силажокомбайни, зърнокомбайни и др.

Първият прием

Подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства"

Първи прием - 14 април – 8 юни 2015 г.

Първоначален общ бюджет - 300 млн. лв. След обработката и оценката на подадените заявления бюджетът е увеличен на 330 млн. лв.

Подадени заявления - 3362 за 1.2 млрд. лв. обща стойност на инвестицията.

Сключени договори - 749 договора за 291 млн. лв. (към 4 август 2016 г.)

Източник: МЗХ
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Абе този капитализъм май по-одървавен от социализма. Без да задели държавате нещо и слънцето не смее да грее.

    Нередност?
Нов коментар