Чисто трио за 100 млн. лв.

Продажбите на перилни препарати леко растат и за пръв път течните продукти изместват прахообразните

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ТОП 10 на компаниите производители на прахове по продажби в стойност

1. Procter & Gamble

2. Ficosota

3. Henkel & Schwarzkopf

4. Mexon

5. Hayat

6. Unilever

7. Buleko 2000

8. Собствени марки на хипермаркетите

9. Sars group

10. Sano

ТОП 10 на най-продаваните марки през първото полугодие на 2016 г.

1. Savex (Ficosota)

2. Ariel (Procter & Gamble)

3. Persil (Henkel & Schwarzkopf)

4. Rex (Henkel & Schwarzkopf)

5. Bonux (Procter & Gamble)

6. Perwoll (Henkel & Schwarzkopf)

7. Medix (Mexon)

8. Teo Bebe (Ficosota)

9. Bingo (Hayat)

10. Tema (Ficosota)

Източник: Капитал

Анекдотите сравняват добрия прах за пране с добрия любовник, защото миришат хубаво, с тях се чувстваш добре и не оставят никакви следи.

Изискването на потребителите прахът за пране да създава усещането, че се разтваря напълно в пералнята през тази година е създало новина на сравнително спокойния пазар на перилни препарати с продажби, които всяка година варират с малко (през тази ръстът в стойност е 4%) и е достигнал 90 млн. лв., а заедно с омекотителите – около 112 млн. лв.

Промяната е, че за първи път течните перилни препарати изпреварват прахообразните като дял и стават най-предпочитаната форма за пране, отбелязват от "Хенкел България". Традиционно хората от по-големите градове са по-отворени към новостите и именно там делът на течните препарати е по-голям в сравнение с малките населените места, където използват предимно прахообразни опаковки.

"Потреблението на перилни препарати в България се измества към удобни за употреба и съхранение продукти – течни препарати и капсули. А новостите са в дизайна на опаковките и влаганите в продуктите формули", допълва Георги Георгиев, бранд мениджър "Перилни препарати (Savex и "Тема")" във "Фикосота".

Вече класически са и играчите - триото Procter&Gamble, "Фикосота" и Henkel държи над 80% от пазара.

Броят е от значение

Според производителите и вносителите няма разлика в ценовото равнище между прах и гел. "Това, което е от значение и интересува потребителя, са броят пранета. Поради различните дозировки на различните перилни препарати броят на пранетата е определящ за избора. При различни продукти с еднакъв брой пранета цените са сравними, коментира Кристина Кирилова, бранд мениджър в "Хенкел България".

Тя допълва, че все още с най-голям дял са по-малките разфасовки прах, но с развитието на търговските вериги делът на по-големите разфасовки постоянно расте, тъй като те привличат потребителите с ниски цени и по-дълъг период за употреба. Неудобството е, че в повечето случаи е нужно да се пазарува с автомобил, за да се купи по-голяма разфасовка.

От "Лавена", които навлизат в пазара на прахове за чувствителна кожа и предназначени за бебета, отбелязват, че средната цена за пазара на една опаковка е 5.42 лв. в този сегмент.

Най-голямо, разбира се, е потреблението на перилни препарати от средния ценови сегмент. "Savex e част от него и марка номер 1 на пазара за периода януари – декември 2015 г. по данни на AC Nielsen", казва Георги Георгиев. Според данните от компаниите, с които "Капитал" разполага, марката продължава да е лидер по продажби и през тази година (виж таблицата).

Като пазарни дялове три производителя си поделят 83% от пазара - Procter & Gamble (Ariel) с дял от 30.6% е със съвсем малка преднина пред българската "Фикосота" с 29%; малко след тях е Henkel с дял от 22.7% и с три бранда в топ 10, като лидер сред тях е Persil. Като брой продадени опаковки "Фикосота" изпреварва другите две компании.

Къде се продават

Основната тенденция покупките на перилни препарати да минават през хипермаркетите и супермаркетите се запазва. "Съотношението между модерна и традиционна търговия е приблизително 50/50", отбелязва Георги Георгиев. Като стойност продажбите в малките магазини за хранителни стоки или смесени обекти са под 29% според последните данни.

На пазара има още няколко тенденции – първата е на отмирането на сегмента на продукти за ръчно пране, той е миниатюрен и все повече намалява.

За сметка на това се увеличава търсенето на капсули и добавките за пране, каквито са цветоулавящите кърпички.

"Сегментът е нишов, но расте, тъй като те се използват при всяко пране и потенциалът на категорията е голям", отбелязва Кристина Кирилова.

Сгъстена мекота

"Пазарът на омекотители е добре развит и през последните 12 месеца расте умерено в стойност и обем, като най-изявени са ръстовете при българските марки", казва Мартина Първанова, бранд мениджър омекотители във "Фикосота" (марките Savex Soft и Semana).

На българския пазар има три типа омекотители - суперконцентрирани (с доза от 25 мл), концентрирани (от 35 до 55 мл) и разредени (готови за употреба). "Делът от над 75% на концентрираните омекотители продължава да расте за сметка на разредените, които са почти статични", коментира Теодора Караджова, групов бранд мениджър в "Хенкел България" (Silan, Purex и др.). Обяснението за това е, че и при омекотителите, както и при перилните препарати, от значение е броят на възможните от една опаковка пранета, а не нетното й количество.

Тенденциите в световен мащаб за компактност на съдържанието на продуктите Мартина Първанова обяснява с предимствата на концентрираните формули - удобство и благоприятен ефект върху опазването на природата.

Какво се търси

В България най-продавана е разфасовката от един литър за разлика от съседните пазари - в Румъния и Македония например най-търсени са двулитровите опаковки.

Според Мартина Първанова най-търсени са омекотителите с класически "сини" алдехидни аромати, които носят усещане за свежест и чистота. "Тежките и по-изразено парфюмни композиции също се харесват, най-вече от потребителите над 40 г. Появяват се и все повече плодови и гурме аромати, но в България засега те не се възприемат толкова добре", уточнява Първанова.

Теодора Караджова уточнява, че класическият сегмент при ароматите е с над 55% по данни на "Нилсен България" и се развива с най-бързи темпове. "Следващата подкатегория на ароматерапия и примиум омекотителите (които са доста по-интензивни и наситени парфюмни аромати) е с дял около 30% и се развива с доста по-умерени темпове спрямо класическите варианти. Делът на сензитив продуктите (по-деликатни аромати, дерматологично одобрени продукти, подходящи за малки деца и хора с чувствителна кожа) също бележи двуцифрен ръст, като на пазара се появяват все повече продукти в този сегмент в сравнение с изминалите години", посочва Караджова.

Промоциите имат особено силно влияние в ниския ценови сегмент, където няма изявена лоялност към брандовете и потребителите са по-склонни да търсят разнообразие.

Новостите

През последните години новостите при омекотителите се свързват с все по-трайни аромати, все по-концентрирани продукти, формули от ново поколение, които правят дрехите все по-меки.

Очакванията са пазарът на омекотители да продължи да расте. "От една страна той ще бъде движен от основните играчи и новите съставки, концентрация и визия на продуктите, а от друга – от новите марки, лансирани през последните 2-3 години", прогнозира Теодора Караджова.

Мартина Първанова смята, че в краткосрочен план разнообразието от аромати и ценовите промоции ще останат основните оръжия в битката за потребители. "Надявам се, че в бъдеще омекотителят ще се превърне в нещо повече от допълващ продукт при прането и ще даде началото на цяла нова категория продукти, свързана с грижата за тъканите извън тяхното почистване", коментира тя.

Факт е, че в САЩ и Западна Европа вече се продават производни продукти, различни от традиционните омекотители, чиято задача е единствено да ароматизират - кристали, спрей за дрехи, почистващи лепящи ролки с аромат и др. Тяхното идване в България предстои.