🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По милион от Шумен

Компанията на братята Жечко и Красен Кюркчиеви "Теси" открива нов завод, в който са инвестирани 15 млн. лв.

Целта ни през следващите пет години е "Теси" да стане номер три европейски производител в нашата категория, казва Жечко Кюркчиев.
Целта ни през следващите пет години е "Теси" да стане номер три европейски производител в нашата категория, казва Жечко Кюркчиев.
Целта ни през следващите пет години е "Теси" да стане номер три европейски производител в нашата категория, казва Жечко Кюркчиев.    ©  Цветелина Белутова
Целта ни през следващите пет години е "Теси" да стане номер три европейски производител в нашата категория, казва Жечко Кюркчиев.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Името на една от големите български групи - "Фикосота", се родило като съкращение от финанси, компютри, софтуер и търговия, защото звучало добре, а двамата основатели Жечко и Красен Кюркчиеви не знаели с какъв точно бизнес ще се занимават. Днес холдингът има три основни направления на производство - битови ел. уреди, почистващи препарати и храни. Е, никое не е от идеите при корпоративното кръщене, но пък и трите растат устойчиво вече почти 20 години.

След дни например шуменското производствено звено на групата ще се разшири с нова фабрика - за бойлери. С инвестицията от 15 млн. лв. поделението за уреди "Теси" ще се удвои и ще може да произвежда над 1 млн. бойлера годишно. Основно за износ, защото тук компанията вече държи 40% от пазара.

Шуменско топло

Новото предприятие ще е на шест хиляди квадратни метра застроена площ и ще произвежда 550 хил. електрически бойлера годишно. За строителството е използвано банково и собствено финансиране. Оборудването вече е монтирано, приключват и 72-часовите проби на линиите. Обучението на новоназначените 80 души започна още през миналата година, уточни собственикът на компанията Жечко Кюркчиев.

Новата инвестиция заедно с действащия завод и с логистичния терминал на "Теси" оформят общо 16 хил. кв.м застроени пространства на eдна от работните площадки на дружеството в Шумен, където се произвеждат електрически бойлери с марката ТЕСИ.

"Капацитетът ни беше недостатъчен и затова трябваше да работим на три смени седем дни в седмицата, за да посрещнем поръчките. Целта ни е с двата завода да произвеждаме над един милион бойлера годишно при двусменен режим на работа за пет работни дни в седмицата. Освен това ще можем да предложим изделия от ново поколение, което беше невъзможно при сега действащите мощности", обясни Жечко Кюркчиев.

От търговия към производство

Началото на компанията е поставено през 1991 г. от братята Жечко и Красен Кюркчиеви, които създават търговската верига "Астра". Фирмата се нарича "Фикосота" (преименувана през 2007 г. на "Теси") и през 1993 г. е избрана за изключителен представител на продуктите на De’Longhi Group за България. Три години по-късно Кюркчиеви приватизират фабриката за отоплителни уреди "Устрем" в Смядово, откъдето са родом. През 1996 г. регистрират марката Tesy, а от 1997 г. в Шумен започва производството и на електрически бойлери. "Топлите" уреди се управляват от Жечко Кюркчиев, а брат му Красен Кюркчиев развива "Фикосота" в други сегменти - от перилни и почистващи препарати, през снаксове и млечни продукти до козметика. Иначе собствеността навсякъде още е поделена между двамата.

В историята на "Теси" има множество определения "първа" - за въвеждането на най-модерната линия за стъклокерамично покритие на водосъдържателите на бойлери, за излъчена телевизионна реклама за бойлери, за производството на нов клас отоплителен уред (наречен Heat Machine), за нови модели проточни бойлери, за производство на газови котли в България и др., твърдят от дружеството.

Днес компанията притежава три завода – един за електрически отоплителни уреди в Смядово и два в Шумен – за електрически бойлери с вместимост от 10 до 150 литра и за индустриални съдове с индиректно нагряване (индустриален тип бойлери) с от 200 до 2000 литра вместимост. Логистичният център на "Теси" обслужва около 800 точки в България и Румъния и предстои да обслужва поне 300 в Гърция. Заетите в групата са общо 650.

В последните 10 години в "Теси" са направени инвестиции за 55 млн. лв., от които 15 млн. лв. са за новия завод за бойлери.

"Дружеството приключва 2015 г. с 27% ръст на приходите от продажби в сравнение с предходната година, като постъпленията вече са 84 млн. лв. Около 80% от тях са от износ към повече от 40 държави, в които продаваме със своята марка Tesy", съобщи Кюркчиев. И уточни: "Не се стремим да затворим цикъла. Изнасяме чрез дистрибуторски компании, защото смятаме, че всеки трябва да прави това, в което е добър. Ние сме добри в производството". Фирмата планира 20% ръст на продажбите през тази година.

Открий сам

"Теси" притежава три патента, ефектът от които най-общо е елиминиране на топлинни загуби, по-малко разходи за енергия и повече топла вода. Въвеждането на нови решения започва преди десетина години, когато фирмата внедрява технология за стъклокерамично покритие на водосъдържателя. Малко по-късно на пазара се появяват бойлерите с турболатор (патентовано решение), който увеличава топлотехническите характеристики на изделията. През 2013 г. е разработен моделът BiLight за ел.бойлери с по-висока енергийна ефективност, с Piston solution effect (патентовано решение) и с два работни режима на работа - "затопляне" и "готов за употреба".

Тази година компанията излиза с новата серия ModEco, които ще се произвеждат в новия завод. Те са с висок клас на енергийна ефективност и по-дълъг живот. За пръв път на международен форум в Милано през март "Теси"демонстрира и електрически конвектор за отопление с управление през интернет с Wi-Fi модул. Сред най-новите разработки на дружеството е и 300-литровият бойлер с индиректно нагряване, продуктът е във високия енергиен клас А - едно от малкото засега решения в Европа. За 2016 г. компанията планира 608 хил. лв. за научноизследователска дейност и за нови решения и продукти.

Предстоящо: още инвестиции

В мемента се изгражда и завод за топлообменници (части за бойлерите) в Смядово, който трябва да бъде завършен през 2017 г. Досега в него са инвестирани 500 хил. лв., а до края на следваща година ще бъдат вложени още 1 млн. лв. В новото производство ще бъдат открити 15 нови работни места, съобщи Жечко Кюркчиев.

През тази година "Теси" планира да започне директно да работи в Гърция, където ще открие собствена търговска фирма. От осем години фирмата има дъщерно дружество в Румъния. "Обучаваме на място наши служители, които са местни хора, познават манталитета на купувачите и традиците на пазара. Така стигаме по-лесно до клиентите, а нашата корпоративна култура става по-разбираема", коментира Жечко Кюркчиев.

Най-амбициозната задача на фирмата за 2016 е цялостното обновяване на действащата продуктова линия за електрически бойлери. За подобряването на визията и топлотехническите характеристики на 700-те разновидности на електрически бойлери на компанията са предвидени 1.6 млн. лв.

По данни на дружеството "Теси" е лидер на българския пазар в производството на ел. бойлери (който се оценява на около 200 хил. годишно) с 40% пазарен дял. От компанията твърдят, че са с най-голям пазарен дял (40%) и при производството на отоплителни уреди.

"Не харесвам думата оцеляване. При нас въпросът никога не е бил как да оцелеем, а как да продължим напред. Целта ни през следващите пет години е "Теси" да стане номер три европейски производител в нашата категория", обобщи Жечко Кюркчиев.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 9

    До коментар [#1] от "emilm13":

    Имаха и поршета :).

    Нередност?
  • 3
    ivanpenchev avatar :-?
    ivanpenchev
    • - 4
    • + 10

    До коментар [#1] от "emilm13":

    Здрасти, аз съм от ония младите, набор 91.
    Искам да те питам нещо, чисто любопитство, има ли значение от къде е произлязъл капитала му, при условие, че осигурява прехрана на голям процент от един регион с голяма безработица?
    И ако има значение, защо?

    Нередност?
  • 4
    nor_tex avatar :-@
    DonKey Hot
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#3] от "ivanpenchev":
    не бе няма значение, вземи например на Хипоферайнцбанк капиталите са от златните коронки на концлагеристи На тях за какво са им

    Нередност?
  • 5
    boko34 avatar :-?
    boko34
    • - 6
    • + 4

    Бойлерите скоро ще са отживелица. Навлиза свободния пазар на електроенергия. Нощната енергия няма да е субсидирана както е в момента. Ако продължи да има нощна енергия, то цената ии ще е много близка до дневната тарифа. Това означава че пазара на конвенционални бойлери само ще се свива. Ще нарастне на проточните и тези със серпентина. Това което трябва да направят е постигане на конкурентни цени при панелите за топла вода. Аз си купих турски за 210 лева, защото решенията на теси/сънсистем/елдом започват от 350лева.

    Нередност?
  • 6
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#3] от "ivanpenchev":

    Здравей адаш, почти сме набори, не е от значение цифрата в ЕГН-то в тоя случай.
    Дали има значение от къде са капиталите - няма един отговор на тоя въпрос. Всеки сам си решава какво да мисли.
    Има ли значение, от къде са капиталите на Пеевски, при все, че осигурява работни места на толкова много хора с неговата лафка, вестници, медии, булгартабак (май го продаде), техно-нещо си и т.н.? За едно има значение..за други няма. Зависи как гледаш на нещата.

    Има ли значение на хуго босс от къде са им капиталите и как са тръгнали от храненици на партията (точно като нашите храненици на комунистите, босс-а е бил храненик на нсдап)..

    Сякаш с времето нещата се забравят, и източника на капитали остава на заден план. Като цяло, и аз съм на твоето мнение - няма толкова голямо значение, но все пак не трябва да сме безразлични, понеже безразличието ражда чудовища..

    Нередност?
  • 7
    imihajlov avatar :-|
    imihajlov
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "emilm13":Предполагам че си направил поне 10% от това което Кюркчиеви са направили за обществото ни.
    Иформиран си в детайли, имаш документи и можеш да докажеш твърденията с за куфарите. Всеки месец плащат заплати осигуровки и данъци поне на 6.5 служителя които работят в твоята компания .

    Кюркчиеви могат да са само за пример .
    Поздравления Кюркчиеви .


    Нередност?
  • 8
    zrg avatar :-|
    Thomas Anderson
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "boko34":

    Аз пък бих дал повече пари, но да е българско или европейско производство.

    Нередност?
  • 9
    emilm13 avatar :-|
    emilm13
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "imihajlov":
    Надявам се да не съм направил чак толкова лошотии за обществото ни!

    Нередност?
  • 10
    emilm13 avatar :-|
    emilm13
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "ivanpenchev":
    Това е заблудата с която живеят повечето млади! Целта НЕ оправдава средствата! Няма значение какво добро ще направиш, щом го правиш с крадени пари. Иначе ще попаднете в класическата еврейска заблуда: Открадни колкото може повече, дай 10% на синагогата (или бедните) и ще ти е простено!

    Нередност?
Нов коментар