🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Credit Suisse ще съкрати разходи за още 1 млрд. долара през 2018 г.

Големите надежди за Азия все още не носят очакваните резултати

Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам смята да акцентира върху свиването на разходите, вместо върху ръста на приходите
Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам смята да акцентира върху свиването на разходите, вместо върху ръста на приходите
Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам смята да акцентира върху свиването на разходите, вместо върху ръста на приходите    ©  Reuters
Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам смята да акцентира върху свиването на разходите, вместо върху ръста на приходите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1 млрд. долара

по-малко трябва да са общите разходи за 2018 г.

Преструктурирането на швейцарската Credit Suisse продължава с допълнително орязване на разходите. Главният изпълнителен директор на банката Тиджан Тиам е заявил, че ще ореже още 1 млрд. долара разходи през 2018 г., съобщава Bloomberg. Това се дължи на по-ниските очаквания за инвестиционното банкиране и управлението на активи, които спъват консолидираните резултати.

По-малко разходи вместо повече приходи

В числово измерение печалбата на азиатската дивизия за 2018 г. се очаква да е 1.8 млрд. долара. Това може да се сметне като стъпка назад за Тиам, който по-рано през годината обяви, че усилията му са именно насочени към Далечния изток. Плановете му включваха по-големи усилия в развитието на инвестиционното банкиране в региона, от който големите конкуренти на Credit Suisse постепенно се изтеглят заради по-малката активност и по-високата конкуренция. Глобалното управление на активи пък се очаква да намери пазар сред местните нови богати клиенти и да донесе 1.6 млрд. долара към печалбата на банката. Предишните прогнози бяха и двете сфери да генерират по 2.1 млрд. долара, пише Bloomberg.

"Вземайки предвид липсата на подкрепа от пазара, реализацията на нашите очаквания за печалбите минава през понижение на разходите. Причина за това е, че над тях имаме далеч по-голям контрол, отколкото върху ръста на приходите. Това ще ни изведе начело, стига пазарните условия да се подобрят", казва в изявлението си Credit Suisse. Целта на компанията е консолидираните разходи за 2018 г. да 17 млрд. долара вместо очакваните 18 млрд.

Пазарът одобри

Инвеститорите реагираха положително на признанието на Тиам. Акциите на компанията поскъпнаха с над 8% на борсата в Цюрих въпреки понижените очаквания за печалбата на компанията през финансовата 2018 г.

Това е втората ревизия на плановете на Тиам от встъпването му в длъжност през октомври 2015 г. Той дойде с амбициите да раздели компанията на географски принцип, като я децентрализира, и да акцентира върху управлението на активи за сметка на инвестиционното банкиране. Директорът също така предприе стъпки за понижаването на разходите за труд. През 2016 г. от банката са съкратени 6050 служители.

Свиването на персонала генерира разходи за компанията. През следващата година се очаква Credit Suisse да похарчи нови 600 млн. долара за преструктуриране, голяма част от които за изплащане на обезщетения на служители. През 2018 г. сумата им се очаква да бъде свита наполовина. От идването на Тиам досега акциите на Credit Suisse са изгубили 40% от стойността си.

"Стратегията на Credit Suisse е твърде обвързана с Азия и действията на Тиам показват отстъпване от тази идея. Овладяването на амбициите им води и до понижаване очакванията", коментира Нийл Смит от Bankhaus Lampe за Bloomberg.

Глобалният бизнес намира привидна стабилност. През първото тримесечие той донесе загуба на Credit Suisse, след като дивизията за търговия затвори множество неликвидни позиции на червено. Това доведе до смяна на мениджмънта, като се очаква тя да достигне възвращаемост на капитала между 10 и 15% през 2018 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363

    Ей на това (жълтурското съкращение) му се вика расова сегрегация, иначе такова животно нема ужким през 21 век... И не превеждайте Tigan като Тиджан, той си е просто Тиган, ама без да се обиждате на верска, расова, полова или друга основа...

    Нередност?
Нов коментар