🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Увеличава се натискът за публични предлагания в технологичния сектор

През тази година едва 14 компании са излезли на борсата

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви по-рано през месеца, че заедно със Саудитска Арабия ще изгради фонд за 100 млрд. долара, който да финансира технологични компании
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви по-рано през месеца, че заедно със Саудитска Арабия ще изгради фонд за 100 млрд. долара, който да финансира технологични компании
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви по-рано през месеца, че заедно със Саудитска Арабия ще изгради фонд за 100 млрд. долара, който да финансира технологични компании    ©  Kim Kyung-Hoon
Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон обяви по-рано през месеца, че заедно със Саудитска Арабия ще изгради фонд за 100 млрд. долара, който да финансира технологични компании    ©  Kim Kyung-Hoon
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститори в САЩ се оплакват от липсата на технологични акции, съобщава Financial Times. Един от тях е Уолтър Прайс, който управлява активи за 4 млрд. долара в Allianz Global Investors. "Търсех фирми, в които да инвестирам, но, изглежда, всички публични технологични компании са изчезнали", коментира той. "Би било добре, ако има повече от тях." Излизането на компании от пазарите е намалило списъка на публични технологични дружества до 4300, докато преди 20 години те са били над 8000. Изкупуванията в сектора, като например това на Dell през 2013 г. и сделката за LinkedIn през тази година, допълнително стесняват пазара.

Най-големи проблеми обаче има с малкото фирми, които решават да се листнат на фондовата борса. През тази година е имало само 14 първични публични предлагания (IPO) на технологични компании, докато през 1999 г., по време на дотком балона, са направени 371 IPO през годината. От 1980 г. е имало средно по 49 първични публични предлагания, но тази средна сума, изглежда, само ще пада през следващите години. Причината: големите компании като Uber и Airbnb, както и много други еднорози (стартиращи компании, оценявани на над 1 млрд. долара) решават да останат извън фондовите пазари.

Нова надежда

Няколко години след началото на спада в публичните предлагания има надежда, че тенденцията ще се промени. Натискът от страна на инвеститори се увеличава заедно с нуждата от повече ликвидност на компаниите, за да могат да финансират придобивания. За фирмите става все по-трудно да набират пари, когато не са публични, докато на пазара има все повече инвеститори като Уолтър Прайс. Това ги кара да се надяват, че еднорозите са се запътили към фондовите борси.

От другата страна

От друга страна хора като Джим Гуднайт, основател на компанията за анализ на данни Sas Institute,

смята, че завръщане на сектора към масовите първични публични предлагания е грешка. "Сигурно са полудели", коментира Гуднайт. "Тогава имаше много напрежение от страна на ръководството върху нас да излезем на пазара", коментира той. Впоследствие Sas се оттегля от пазара и продължава бизнеса си като частна компания и днес прави годишни приходи от над 3 млрд. долара. Гуднайт не разбира защо фирмите отново искат да станат публични и да бъдат поставени под напрежение от страна на инвеститорите.

С Гуднайт е съгласен и Джак Дангермонд, който е основател на Esri, софтуерна компания за карти, с годишни приходи от над 1 млрд. долара. "Няма нужда да ставаш публична компания, за да успееш. Тази история не се разказва на младите предприемачи", казва той. Джон Колц, който отговаря за публичните предлагания в Credit Suisse, също пита клиентите си подобни въпроси. "Защо въобще някой би искал да излезе на пазара? Според мен има много добри причини, но ако ти сам не ги знаеш, първото нещо, което ще ти кажа, е да останеш в частни ръце", казва той. Досега най-очевидната причина беше набирането на капитал, когато приходите започнат да спадат. Но инвестираните пари в частни компании – 261 млрд. долара от 2010 г. според PwC MoneyTree, освобождава напрежението от нуждата за публично предлагане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб

    Юруш на маслините, че след пет години няма да има. Днес Московичи, като представител на Франция с данъци 38% на фирмите ще ни наложи да сменяме данъка от 10% с нещо подобно на Френския за да подпомагаме технологиите. Изискването да не може да се дават помощи от държавата се запазва за България. Във Франция ще продължат да дават до 30% помощи.

    Очаквам нашата делегация да подкрепи горещо инициативата на европейското правителство и тукашното "мнозиство" да ръкопляска силно.

    Канада си запазва независимостта и 12.5% данък. Така де, трябва да има и печеливши от лотарията.

    Нередност?
Нов коментар