🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

2017: По-малко пари за стартъпи, но по-фокусирани инвестиции

Това са очакванията на инвеститорите в Силициевата долина за предстоящата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В България през 2017 г. се очакват повече сделки, заради новия рисков капитал на фондовете
Няма стартъп балон, категорични са партньори от фондовете Andreessen Horowitz, Greylock Partners и Google Ventures

През 2016 г. в глобален мащаб е имало по-малко рискови инвестиции спрямо година по-рано, но това не на всяка цена е лоша новина. Базираната в Лондон Ernst & Young (EY) отчита, че през третото тримесечие на годината в САЩ стартиращите компании са привлекли 41.3 млрд. долара в 2.8 хил. сделки. Голяма част от тях - 916 сделки и 16.9 млрд. долара са потекли в посока Сан Франциско, меката на стартъп културата. "В сравнение с миналата година финансирането е намаляло", казва Джефри Грабоу от американското поразделение на EY пред VentureBeat. По неговите думи причините са спада не са много - основната е, че средата трябва първо да поеме и използва инвестициите от последните години. Друг важен фактор е, че голяма част от рисковия капитал се измества към инвестиции на по-късен етап от развитието на компаниите, където сделките са за по-големи суми и се случват по-бавно.

През 2017 г. се очаква рисковите инвестиции да продължат да забавят темпото си. Данни на Silicon Valley Bank (SVB) сочат, че догодина в Долината финансирането за млади компании ще е около 25 млрд. долара или почти 40% по-малко от 2016 г., пише електронното издание VentureBeat.

Другите очаквания на SVB са, че платформите за съвместно инвестиране като AngelList, Republic, OurCrowd ще се разраснат повече от миналата година, защото стартиращите компании в начален етап от развитието си ще търсят алтернативи да наберат капитал.

Горещите теми за стартъп света ще продължат да са в сферата на високите технологии. От Google Ventures напимер очакват, че разработки в сферата на машинното обучение и изкуствения интелект (AI), както и технологии с гласови команди ще бъдат в светлината на прожекторите. Други прогнози са, че корпоративният софтуер ще расте все повече - основно в посока AI, големи масиви данни (big data) и различни приложения. Разработките ще бъдат насочени основно към здравеопазването, строителството, недвижимите имоти и финансовия сектор, казат още от фондовете пред VentureBeat.

В технологично отношение българската стартъп екосистема ще последва тенденциите в Силициеевата долина. Но за разлика от САЩ на местна почва инвестициите през следващите една-две години ще са повече от 2016 г.

По същото време в България

Изминалата година носи сходни белези и на местна почва - финансирането за стартиращи компании беше малко, следователно и броят на сделките беше ограничен. Това се дължеше предимно на факта, че най-активните фондове за инвестиции в начален етап - LauncHub и Eleven, както и такива за по-напреднали компании като NEVEQ II, бяха поизпразнили портфейлите си към края на периода. Но през годината започна да се усеща и желанието на частните инвеститори да влязат при рисковия капитал.

Акселераторските програми си свършиха работата, а сега е време за частните инвеститори и бизнес ангелите да станат по-активни, което се и вижда, каза преди месеци за "Капитал" Дани Томов, партньор в Eleven.

През годината се появиха нови частни фондове - като Armada Capital например. И софтуерният разработчик "Юнисофт" също обяви, че иска да финансира млади компании.

От 2017 г. могат да се очакват добри новини. Причината е не на последно място в свежия капитал от 50 млн. евро, който отново ще потече към познатите фондове. Три от тях вече са подписали договорите си - LauncHub, BlackPeak и Empower. В момента в обращение и процес на договаряне са още 15 млн. евро, които могат да отидат към NEVEQ II или Eleven.

Колкото до областите, които ще са под прожекторите на стартъп екосистемата в България - те ще следват световните тенденции. Неизненадващо става дума за технологии. "През 2017 ще навлизат индустриите на бъдещето - технологии в медицината, нанотехнологиите, образованието, добавената реалност, роботиката – всичко, което подобрява драстично живота на голяма група хора по света. Мобилни приложения и социални платформи има достатъчно" , каза в ефира на Bloomberg TV Никола Янев, президент на преакселераторската програма Start It Smart.

Все още няма коментари
Нов коментар