Intel инвестира 7 млрд. долара в производството си в САЩ

Компанията за чипове следва политиката на Доналд Тръмп "Америка първа" въпреки различията с президента по миграционната политика

Браян Крзанич, изпълнителният директор на Intel, се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп
Браян Крзанич, изпълнителният директор на Intel, се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп
Браян Крзанич, изпълнителният директор на Intel, се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп    ©  Joshua Roberts
Браян Крзанич, изпълнителният директор на Intel, се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп    ©  Joshua Roberts
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"По-добре е да бъдем част от процесите в държавата, отколкото да сме извън тях."

Стейси Смит, вицепрезидент в Intel по производството и операциите.

Производителят на процесори Intel ще инвестира 7 млрд. долара в САЩ, обяви изпълнителният директор на американската компания Браян Крзанич. Дружеството смята да дострои завода си в Чандлър, Аризона, който започна през 2011 г. В новото предприятие, което се очаква да е готово през 2020 г., ще бъдат създадени 13 хил. работни места, съобщава Financial Times.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие инвестицията като поредна победа за политиката си "Америка първа", според която по време на неговия мандат трябва да бъдат отворени милиони нови работни места в страната. Въпреки че Intel е една от компаниите, които се противопоставиха на указа на Тръмп за спиране на миграционния поток от седем страни, плановете на Крзанич за инвестиции в страната не са се променили.

"По-добре е да бъдем част от процесите в държавата, отколкото да сме извън тях", коментира Стейси Смит, вицепрезидент в Intel по производството и операциите. Той добави още, че решението за инвестицията е направено, без да има намеса или влияние от страна на президента. Въпреки всичко в традиционния си стил Доналд Тръмп обяви новия завод от Овалния кабинет в Белия дом и с висока публичност.

Опит за баланс

Технологичните компании са поставени на изпитание с новата американска администрация. От една страна, те не са съгласни с много от политиките, които се провеждат или ще бъдат въведени през следващите четири години. От друга страна, не могат да си позволят да останат по-назад от темпото на Доналд Тръмп и неговия план за развитие на американската икономика. Intel се включи в мащабните критики на миграционната политика на президента наред с още сто технологични компании, но това не изглежда да се отразява на бизнес плановете на компанията. Други фирми също имат проблем с този баланс, като например Uber, чийто директор Травис Каланик миналата седмица напусна бизнес съвета към президентството. Там все още е създателят на Tesla Илън Мъск, който също осъди забраната за влизане в САЩ.

Стейси Смит коментира още, че служителите на Intel "разбират, че има много места, където вижданията на фирмата и правителството се разминават, и оценяват факта, че изказваме тези проблеми". Миналата година Intel смяташе да участва в събирането на средства за Доналд Тръмп, когато той все още не беше номиниран като кандидат-президент на Републиканската партия. След критики компанията се отказа от намеренията си. Браян Крзанич коментира тогава, че въпреки одобрението си за данъчна реформа той не дава подкрепата си на нито един от потенциалните президентски кандидати.

Америка първа и за Intel

Intel е една от малкото големи компании в САЩ, при които по-голямата част от производството е в страната. Президентът няколко пъти похвали Intel, а Крзанич коментира, че досега компанията е била спъвана от прекалено много регулации и промени в данъчната политика, което е попречило на фирмата да запази преднината си пред конкуренцията по света. "Intel е горда с това, че по-голямата част от производството на фирмата е в САЩ, докато над 80% от продуктите ни се продават зад граница", добави той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cristo_n avatar :-|
    cristo_n
    • + 6

    "решението за инвестицията е направено, без да има намеса или влияние от страна на президента"...
    Да де, ама 2011 са започнали нещо, спряли са го за 6 години, и сега решават да го завършат 3 години! Хич няма нищо общо с политиката на Тръмп...

    Нередност?
Нов коментар