🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заетостта на хотелите в България нараства през 2016 г.

През миналата година са реализирани 45 туристически сделки в Централна и Източна Европа

България е втора по темп на прираста на заетостта в региона
България е втора по темп на прираста на заетостта в региона
България е втора по темп на прираста на заетостта в региона    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
България е втора по темп на прираста на заетостта в региона    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От Forton/Cushman & Wakefield очакват умерена инвестиционна активност през тази година

През 2016 г. хотелиерският бизнес в България е постигнал увеличение както на заетостта в стаите, така и на приходите от тях, което е над средното ниво спрямо другите държави в Централна и Източна Европа. Същевременно годината е била динамична и за сделки както за градски хотели, така и за такива в курортите. Това са изводите от анализ на Forton/Cushman & Wakefield за активността на този пазар през миналата година в седем държави от региона. От консултантските дружества очакват умерена инвестиционна активност в страната през настоящата година.

По-високи приходи Данните от изследването показват, че има подобрение по всички ключови показатели в хотелиерския бизнес общо за страните от Централна и Източна Европа през 2016 г. Заетостта на базите пък е надхвърлила нивата отпреди кризата, достигайки нива от 72% спрямо 69 на сто година по-рано. Българският пазар е регистрирал втория най-голям ръст в региона на заетостта - 6.3% през миналата година, както и увеличение на прихода от хотелска стая с 5.8 на сто. Това се случва на фона на доброто туристическо лято както за курортите, така и на значимия ръст на туризма в столицата след разрастването на бизнеса на нискотарифните авиокомпании. Според проучването най-голям ръст в региона отбелязва хотелиерският бизнес в Словакия, а по-бавно увеличение има в по-зрели пазари като Прага и Варшава.
Инвестиции за 1.2 млрд. eвро в региона

Според данните на Cushman & Wakefield през 2016 г. са осъществени 46 сделки в хотелиерския бизнес в региона, като инвестициите в хотели достигат близо 1.2 млрд. евро. Спрямо предходната година има 66% ръст в обема на пазара при сходен брой сделки. За 2015 г. продажбите са били 45, а общата им стойност е достигнала 700 млн. евро. Нарастването през миналата година обаче се дължи основно на един пазар - Австрия. Там са реализирани 67% от транзакциите в региона, докато при повечето от останалите има спад. Според изследването 2016 г. е била динамична за България - в страната са реализирани сделки както за големи градски хотели, така и за ваканционни. Така например през миналата година се смени собствеността на знаковия "Гранд хотел България" в София, който вече се притежава от "Софтсток инвест".

През 2016 г. бе финализирана и една от най-големите сделки в морския туризъм за последните години - за хотелите "Обзор" и "Изгрев" в Златни пясъци, които бяха придобити от хотелиера Григор Фиданов за 15.9 млн. евро. Сред по-големите сделки в курортите е и придобиването на комплекса "Парадайз бийч" в Св. Влас от компанията "Гарант-турист- С.И.В.", свързана с хотелиера Венелин Ташев, който е собственик и хотел "Котва" в Слънчев бряг.През годината бяха завършени и няколко по-малки сделки - за хотелите "Даунтаун" в София, "Катарино" край Банско и др.

"През тази година очакваме умерена инвестиционна активност, въпреки че интерес за придобивания не липсва", коментира мениджърът "Капиталови пазари" във Forton/Cushman & Wakefield Явор Костов, цитиран от компанията. По думите му високата категория хотели в София отбелязва ръст като заетост и приходи, но предвид предстоящото председателство на ЕС през 2018 г. фокусът на собствениците е по-скоро в подобряването на представянето им и позиционирането на пазара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimodk avatar :-|
    Чинчила
    • + 2

    Започнат ли малко по-сериозни проверки и веднага се забелязва подобрение на основните показатели.
    При 70-80% сив сектор в хотелиерството по морето мегдан за "подобрение" в приходите колкото щеш

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Единствената причина да водим в класацията е, че Гърция не залагат на хотели, а на ваканционни къщи. А и там отчитането е ниско. Иначе радостни новини, очакваше се след растежа на рублата.

    Нередност?
Нов коментар