Топ продажбите на 2016 г.

Продажбите са повече, но купувачите отново са местни групи

Най-голямата сделка през 2017 г. може да е концесията на летище София, но тя не е сигурна заради липсата на правителство.
Най-голямата сделка през 2017 г. може да е концесията на летище София, но тя не е сигурна заради липсата на правителство.
Най-голямата сделка през 2017 г. може да е концесията на летище София, но тя не е сигурна заради липсата на правителство.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Най-голямата сделка през 2017 г. може да е концесията на летище София, но тя не е сигурна заради липсата на правителство.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Годината започна слабо, но в края на лятото темпото се ускори. Доказателството е, че обявените и сключените за периода юли – ноември сделки доближават по брой общо отчетените на пазара през първото полугодие около 45, показват събраните от "Капитал" данни. Това прави годината умерено добра, но не и рекордна.

В сделките отново и вече по традиция от последните години преобладават местните играчи, като титлата за купувач на годината се поделя между групата "Химимпорт" и депутата от ДПС Делян Пеевски въпреки заявките му, че се изтегля от бизнеса в страната. Български е и новият временен собственик на БТК, чиято продажба е и най-мащабната местна сделка за годината. Най-големият телеком в страната беше придобит от консорциум, воден от Спас Русев, срещу 330 млн. евро. И тази сделка като още дузина, сред които "Техномаркет", "Рубин", "Дунарит", идва покрай развързването на активите около фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Разликата е, че Русев и ВТБ ще търсят бърза препродажба, така че още след година е възможна нова сделка.

Другият сектор с концентриран местен интерес бяха недвижимите имоти и основно хотелите, като продажбите бяха задвижени най-често от банки заради лоши заеми или от изтеглящи се чужди инвеститори. Сравнително висока активност имаше и във финансовия сектор, където вероятно ще е и най-голямата продажба догодина - ОББ.

Все пак интерес от чуждестранни инвеститори има и той остава насочен към традиционно атрактивни сектори като производството и информационните технологии. Дори и дейността им да не е в тези сфери обаче, компаниите с добър продукт и добри пазарни позиции могат и привличат внимание и от купувачи извън страната. Пример за това е и знаковата за първата половина на година сделка, в която турската верига лечебни заведения Acibadem придоби болниците "Токуда" и "Сити клиник" за общо 125 млн. евро.

Титлата за купувач на годината се поделя между групата "Химимпорт" и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Купувачи на едро

Още от началото на годината Пеевски се очерта като една от основните фигури от страната на купувачите. Въпреки заявките си, че повече няма да прави бизнес в страната, през пролетта депутатът от ДПС придоби мажоритарен дял във веригата "Техномаркет", а в следващите месеци се показа по-явно и като собственик на мандрите "Дядо Либен" и "Лакрима", изкупи дяловете на майка си Ирена Кръстева в "НСН инвестмънт" и в "Балканска медийна компания", където е съсредоточен издателският бизнес на семейството.

Освен това Пеевски купи още и "Печатница София" на бул. "Цариградско шосе", а няколко месеца по-късно чрез новосъздадено нейно дъщерно дружество взе и имота и сградите на печатница "ИПК Родина 1" до летището. Отделеното в друга процедура по продажба от страна на частен съдебен изпълнител печатарско оборудване вероятно също ще премине в негова собственост. А след като премести прякото си участие в "Булгартабак" към дубайска офшорка, в края на годината аналогичен трансфер беше подготвен и за "Техномаркет".

Сред най-активните купувачи на 2016 г. е и варненската икономическа група "Химимпорт", която през изминалите месеци навлезе активно в лизинговия сектор, където допреди година практически не участваше. След като през есента на 2015 г. по-малката банка в групата – "Тексим", взе бизнеса на изтеглящата се от България австрийска фирма за лизинг на недвижими имоти Erste Group Immorent, през изминалите месеци в портфолиото на публичния холдинг влязоха и "Пиреос лизинг" и "БМ лизинг". Досега двете дружества също бяха собственост на чуждестранни компании, които напускат местния лизингов пазар.

Активността на "Химимпорт" по отношение на сделки в областта на финансовите услуги през последните месеци включваше и придобиването на животозастрахователния бизнес на италианската Generali в България, за който бяха платени 10 млн. евро от дъщерната на холдинга ЖЗК "Съгласие".

Извън това групата влезе индиректно и като акционер във вносителя на камионите MAN – "МВБ трак енд бъс България". Чрез свои дъщерни компании "Химимпорт" участва и в една от големите имотни сделки за годината – за Retail Park Plovdiv, който беше придобит от "Баумакс България" за сума от порядъка на 17 - 20 млн. евро.

При имотите хит бяха хотелите, а продавачи бяха банки или изтеглящи се чужди инвеститори.

Размразяването на имотите

Секторът на недвижимите имоти беше сред тези, при които последните месеци донесоха по-осезаемо активизиране в областта на сливанията и придобиванията, като раздвижване имаше в почти всички сегменти. При търговските площи освен Retail Park Plovdiv смяна в собствеността имаше и при друг голям търговски център в града под тепетата – Mall Plovdiv, където ирландската Avestus Capital Partners изкупи дела на съдружника си GE Capital Real Estate и вече е едноличен собственик.

Два големи логистични парка също имат нови притежатели – този на СОМАТ в Горубляне бе придобит от "Спиди груп", а базата на "Билла" в Елин Пелин стана собственост на новорегистрираната "М лоджистик", зад която според източници на "Капитал" стои българската ритейл верига "Фантастико". В офис сегмента нов собственик има Sofia Airport Center (SAC), който беше придобит от лондонския фонд Revetas Capital.

Активност имаше и в хотелиерския сегмент както по Черноморието, така и в столицата и в планинските курорти. Най-голямата "морска" сделка беше за хотелите "Обзор" и "Изгрев" в Златни пясъци, с чието придобиване срещу 31 млн. лв. през пролетта Григор Фиданов стана най-големият хотелиер на Северното Черноморие. Общинският съветник в Несебър Венелин Ташев, който вече е собственик на хотелите "Котва" в Слънчев бряг и "Мариета палас" в Несебър, придоби и хотел "Парадайз бийч" до Свети Влас. Нов собственик има и апартаментният комплекс "Олд Несебър хилс".

Голямата сделка в София е от август – за "Гранд хотел България", който вече е собственост на вносителя на Lavazza в страната Мирослав Печев, който има амбиции да ремонтира сградата до петзвезден обект. Нов стопанин има и СПА комплексът "Катарино" до Банско, който беше придобит за 3.5 млн. евро от благоевградската "Хидроенергийна компания". Продавач беше Сибанк.

Сред най-спорните имотни сделки за годината пък е тази за Дипломатическия клуб "Бояна" и още три имота в столичния квартал "Изток", които бяха придобити срещу 4.3 млн. евро от старозагорската компания без бизнес история "Ексклузив уеб дизайн", зад която стоят трима млади хора на възраст 20 - 24 години, а подозренията са отново за връзка с Пеевски. Полемична беше и продажбата на сградата на т.нар. царски конюшни в София, за която бившият председател на управителния съвет на КТБ Янко Иванов плати едва 337 хил. евро, но прокуратурата я обжалва.

Чуждестранните купувачи придобиваха производствени и IT компании.

Производство, софтуер и финанси

М&A активността в сферата на финансовите услуги също не се изчерпва с придобивките на "Химимпорт". В началото на годината беше финализирано обявеното в края на 2015 г. придобиване на застрахователя "ОББ – Ей Ай Джи" от лидера на пазара "Булстрад Виена иншурънс груп" срещу 3.2 млн. лв. Компанията, която дотогава беше собственост на ОББ (30%), гръцката Ethniki insurance (30%) и AIG (40%), вече работи под името "Нова инс". През октомври стана ясно, че американският гигант AIG ще се изтегли изцяло от застрахователния си бизнес в България – портфолиото му от корпоративни полици по общо застраховане (предимно имуществено) ще бъде придобито от канадската Fairfax Financial Holdings.

Сред знаковите за небанковия финансов сектор сделки, при това с чуждестранни инвеститори, са и придобиванията на Ти Би Ай банк от латвийския 4finance Holding и на "Агенция за събиране на вземания" от норвежкия B2Holding.

Във фокуса на външните за страната купувачи традиционно остава и производственият сектор. Най-голямата за годината договорена сделка от този тип беше тази за публичната "Дружба стъкларски заводи", която е вторият по размер производител на стъкло в България. Причината за изтеглянето на досегашния собственик – гръцката група Yioula, са дългове и вътрешно преструктуриране, а за купувач е избрана португалската компания BA Vidro, като придобиването подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

В транзакциите с местни купувачи в производствения сектор пък най-значима беше сделката, с която братята Атанас и Пламен Бобокови си върнаха контрола върху холдинговата "Приста ойл груп". Изкупуването на 30-процентния дял на ADM Capital и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е финансирано със заем за 50 млн. евро от Уникредит Булбанк. Сашо Дончев взе контрол над "Овергаз мрежи", подготвяйки се за пълна раздяла с руската "Газпром". А чужди инвеститори купиха пловдивски производител на велосипеди, варненски - на ключалки, софийски - на хладилни витрини.

Поглед напред

По всичко личи, че активността във финансовия и в имотния сектор ще се запази и през следващата година. Най-голямата очаквана сделка в следващите месеци е тази за четвъртата по размер на активите финансова институция в страната – Обединена българска банка. Гръцкият собственик National Bank of Greece (NBG) вече събра оферти за местното си поделение. На финала обвързващи предложения подадоха белгийската KBC, която в страната има Сибанк и ДЗИ, и унгарската OTP, която е собственик на ДСК. Първоначалните очаквания по оценки на експерти бяха цената да бъде от порядъка на 400 - 500 млн. евро, но планът на банката да изтегли дивидент от 260 млн. лв. ще свали част от сумата.

Още една кредитна институция може да има нов собственик още преди края на годината – малката банка "Виктория". От общо осемте заявили интерес участника на полуфинала в наддаването за нея останаха Българо-американската кредитна банка (БАКБ) на Цветелина Бориславова и Търговска банка Д на Фуат Гювен. Избраният финалист ще трябва да покрие задълженията на институцията към фалиралата КТБ, които към полугодието са в размер на 87.6 млн. лв., но към днешна дата сумата вероятно е по-малка.

Догодина може да има и договор за 35-годишните права за експлоатация на летище София. Процедурата по отдаването на най-скъпия държавен транспортен актив започна през май, като на няколко пъти беше спирана, а заради оставката на правителството срокът за оферти се отмести за догодина. За сделка ще трябва ново правителство, затова приключването на концесията и през 2017 г. ще е под въпрос.

В имотния сегмент смяна на собствеността в следващите месеци се очаква при няколко големи търговски центъра. Инвестиционният фонд Europa Capital, който през пролетта продаде Retail Park Plovdiv на "Баумакс България", вероятно ще търси излизане и от другото си участие в страната – Mall Sofia. Фондът, който е част от Rockfeller Group, влезе в столичния мол преди пет години – типичен хоризонт за финансови инвеститори.

Поради същата причина с нов собственик може да се сдобие и друг от търговските центрове в София – The Mall на бул. "Цариградско шосе". Той беше купен от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital през 2008 г. Преди няколко седмици молът вече претърпя индиректна промяна в собствеността си покрай сделка за миноритарния си акционер – базираното в Лондон дружество на гръцката National Bank of Greece (NBG) за инвестиции в дялов и рисков капитал NBGI Private Equity, което беше придобито заедно с портфолиото си от германската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs.

Раздвижване може да се очаква и при Mall Varna, който още през 2010 г. стана собственост на кредитора си – австрийската Raiffeisen Zentralbank, и през тази година кредиторът започна преговори за продажба на мола.

"Лукойл" заяви, че ще продаде бургаската си рафинерия, но си остави и опцията просто да премести актива в свое ново поделение. Вече почти традиционно на пазара се говори и за евентуална продажба на част от най-ценните бензиностанции на "Петрол", отделени в дъщерното дружество "Елит Петрол".

В ситуация да излиза от инвестицията си, направена преди седем години, е и американският фонд Advent, който е акционер в "Девин". През 2015 г. фондът приключи сделката за един от основните си активи в страната – производителя на плочки "КАИ груп", като още за 2016 г. имаше очаквания да започне предлагането на бутилиращата компания. В този сектор до сделка може да се стигне и за държателя на франчайз правата за Pepsi.

През следващата година активност се очаква и по линия на фондовете за дялови инвестиции, работещи с европейски пари. Към тях ще бъдат насочени част от рециклираните средства по програмата JEREMIE - 50 млн. евро, а за още три нови финансови инструмента ще има 100 млн. евро през следващите три години.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    flaming avatar :-|
    Flaming
    • + 1

    Не виждам продажбата на ОББ от КВС Group. Цената е 610 млн.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал