Спас Русев успя да влезе в управлението на БТК

Осем месеца след покупката на телекома и след множество процедурни схватки надзорният съвет на телекома е сменен

Вписването гарантира пълен контрол на Русев над телекома
Вписването гарантира пълен контрол на Русев над телекома
Вписването гарантира пълен контрол на Русев над телекома    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Вписването гарантира пълен контрол на Русев над телекома    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 3% от търговските дела в СГС за първите три месеца са между групата нови акционери в БТК и Дмитрий Косарев, който оспорва миналогодишната сделка.

Един от ключовите етапи в битката за БТК приключи. Година и половина след търга, на който заради просрочен дълг руската ВТБ продаде телекома на воден от Спас Русев консорциум, който включва и самата руска банка като инвеститор и кредитор, въпросът с контрола над дружеството изглежда решен. Причината е, че след множество опити, блокирани от другия претендиращ за собственост над БТК - Дмитрий Косарев, на 11 април лагерът на Русев успя да впише промени в надзорния съвет на най-големия телеком в страната. По този начин близките лица до някогашния акционер Цветан Василев са извадени, което отваря път и за промени в управителния съвет.

След дъжда от опити

Битката за овладяването на компанията в Търговския регистър се води активно и почти непрекъснато от края на август 2016 г., когато продажбата беше финализирана. Тогава лагерът на Спас Русев придоби срещу 330 млн. евро люксембургското InterV Investments, което е първото чуждестранно дружество по веригата на собствеността на БТК. InterV е едноличен собственик на "Вива телеком България", което на свой ред държи 100% от акциите на Българската телекомуникационна компания.

Оттогава всеки опит на новия собственик да се смени контрола в двете местни дружества среща отпор от Empreno Ventures, компания на Дмитрий Косарев, която държи контрол над дружества над InterV по веригата и претендира, че е реален акционер с над 70% от телекома (бившият дял на Цветан Василев).

Войната от опити за вписвания и спирането им през Софийския градски съд (СГС) достигна епични размери и се развихри особено от началото на 2017 г. По сметки на "Капитал" над 3% от търговските дела в СГС за първите три месеца са между двата лагера. През март се стигна и до абсурдни опити, при които InterV заявява 12 различни решения за смяна на управителите на "Вива телеком България" ЕООД, всички взети в един ден, с минимални разлики от по един член на борда. На финала по искане на Empreno седем от тях бяха спрени от СГС, а пет получиха отказ от Агенцията по вписванията с мотив, че не е ясно точно кой се иска да представлява дружеството. Справка по партидата на компанията показва, че в началото на април е направен нов аналогичен опит със серийно пуснати заявления, като отново част са отхвърлени от съда, а други още се обработват от агенцията.

Причината да се води битка за овладяването на "Вива телеком България" е, че там по устав, за да се представлява дружеството, са нужни съвместни решения между някога назначени от Цветан Василев мениджъри (като бившия член на надзорния съвет на КТБ Златозар Сурлеков) и назначени от ВТБ членове (като мениджъра й за България Милен Велчев).

Сега в надзора на БТК влизат вече познати лица. Освен Русев там са избрани представители на другите съсобственици в InterV: Боян Иванович, който е управляващ директор във VTB Capital, Франц Хоерхаген, изпълнителен директор на Mazzzanine Management, Бруно Дюшарм, който е бивш изпълнителен директор на Telesystem International Wireless, собственик на чешки и румънски мобилни оператори, купени от Vodafone през 2005 г. Единствено Зено Майер е непознато досега лице.

Промяна в дъното

Сега с решението на СГС се прескача целият този спор и се уважава още първото заявление от септември 2016 г. за смяна на надзорния съвет на БТК. В обосновката си съдията, освен че отхвърля процедурните забележки на Агенцията по вписванията, приема и че решението на InterV достатъчно ясно показва волята му и тъй като е едноличен собственик на едноличния собственик на БТК, промяната трябва да стане факт.

След смяната на надзорния съвет определено може да се счита, че на оперативния фронт победител засега е Спас Русев. Между двете страни продължава да има още спорове в Люксембург и Лондон, където предстоят заседания през май и юни.

Основен ремонт в мениджмънта на БТК едва ли ще има. От купувача бяха заявили още през миналия август, че ще запазят изпълнителния директор Атанас Добрев. Все пак в управителния съвет има още наследени от Василев мениджъри, които вероятно скоро ще бъдат махнати.

Пълното мнозинство ще направи по-лесни оперативни решения като разпределяне на дивидент, големи инвестиции, рефинансиране на облигации и т.н. Не на последно място - прекият контрол прави по-възможна и бъдеща препродажба на телекома, какъвто средносрочен план имат част от новите акционери.

30 млн. евро от телекома към купувача му

В годишния си отчет БТК съобщи, че е изкупила дялове от своя собственик за 30 млн. евро. Процентът не е посочен, но според неофициална информация на "Капитал" става въпрос за около 10% от дяловете на "Вива телеком България". Въпреки това съобщение в Търговския регистър промяната не е отбелязана, вероятно заради съдебните спорове.

С операцията 30-те милиона отиват в продавача на дяловете от "Вива телеком България" - люксембургската InterV, и така Спас Русев и другите акционери могат да платят част от заемите си по сделката за БТК.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mikke avatar :-P
    mikke
    • + 1

    кой кум, кой сват... нищо не разбрах...

    Нередност?
  • 2
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte

    До коментар [#1] от "mikke":

    Това е смисълът на цялата гимнастика - никой нищо да не схваща.

    Нередност?
  • 3
    kvitanov avatar :-|
    Bebeto
    • - 1

    Тая гад Цветан Василев минава със собственноста на КТБ през куп овшорки и подставени лица така, че държавата ни да не може да вземе нищо макар че даде на ГБФ 3.7мрд.лв. да изплати депозитите до100хил.евро!!!Сега руснаците си лапнаха БТК Виваком, дебелото прасе Пеевски Булгартабак, ловечкото джудже Петрол, а бедния български народ да духа супата, защото парите ще ги връща гаранционния фонд а той се пълни от процент на същите мизерни и спестовни българи които внесоха 50млрд.лв. в банките!!!Алелуя народе!!! Дано на Възкресение Христово да възкръсне и българския късмет и Господ да удари през ръцете крадливите български политици и бизнесмени!!!

    Нередност?
Нов коментар