БТК в света на ниските лихви

Телекомуникационният оператор договори банков заем, с който ще погаси облигации за 400 млн. евро

Главният изпълнителен директор Атанас Добрев съобщи, че новият заем от 380 млн. евро е със срок на изплащане над 5 години
Главният изпълнителен директор Атанас Добрев съобщи, че новият заем от 380 млн. евро е със срок на изплащане над 5 години
Главният изпълнителен директор Атанас Добрев съобщи, че новият заем от 380 млн. евро е със срок на изплащане над 5 години    ©  Надежда Чипева
Главният изпълнителен директор Атанас Добрев съобщи, че новият заем от 380 млн. евро е със срок на изплащане над 5 години    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко:

- Най-старият телеком в България рефинансира облигации за 400 млн. евро.

- Това е най-голямото подобно корпоративно събитие за частна местна компания, работеща изцяло за локалния пазар.

- Новият кредит е по-евтин от досегашния заем и ще даде на дружеството глътка спокойствие на конкурентния пазар.

Новините около БТК в последните години все се въртяха около промяна в собствеността и битки за контрол. Сега има друго ключово за компанията събитие - рефинансирането на 400 млн. евро облигационна емисия. Преди падежа по най-големия й заем БТК е успяла да намери нови кредитори и по-добри условия на финансиране от досегашните. А с това ще направи най-голямото корпоративно рефинансиране като местна компания, работеща единствено за вътрешния пазар. По-ниските лихви по новия заем и разсрочването на дълговете във времето ще дадат необходимото спокойствие за инвестиции в поддръжка и развитие на мрежата. А това е добра новина за нейните над 3 млн. мобилни абонати и хилядите клиенти на фиксирани телефонни услуги, интернет и платена телевизия.

Новият заем

Ако досега най-големите кредитори на Българската телекомуникационна компания (БТК) бяха международни институционални инвеститори през притежаваните от тях облигации, скоро тяхното място ще заеме консорциум от 12 банки и инвестиционни фондове, сред които има и български институции. През декември с тях е договорено финансиране за общо 380 млн. евро, което ще позволи да се рефинансира облигационната емисия, чийто падеж е през ноември. Тя бе пласирана през 2013 г. при доходност 6.625%. Новият заем, и по-конкретно отделни негови траншове, е със срок за връщане след 5 години и 3 месеца, а лихвата е значително по-ниска от досегашната - в дългосрочната си част 3.25-3.75%. Това ще доведе до 30% по-ниски разходи по обслужване на дълга, имайки предвид, че досега БТК имаше финансови разходи за около 60 млн. лв. годишно.

От новия кредитен консорциум най-голям заем - в размер на 100 млн. евро, предоставя руската VTB Bank през германското й поделение. Това не е изненадващо - банката има вече дълга съвместна история с телекома. Тя финансира Цветан Василев при покупката на контролния дял в БТК, а след фалита на неговата КТБ изигра ключова роля при смяната на собствеността - организира търг за мажоритарния пакет акции, финансира печелившия кандидат (Спас Русев), а към момента индиректно е и акционер. С новото финансиране експозицията й към българското дружество нараства. По-големи суми отпускат още главният организатор на операцията по рефинансирането - Citibank, през клона й в България и базираната в Москва Международна инвестиционна банка. Още три български банки се включват в операцията - Първа инвестиционна банка (ПИБ), Интернешънъл асет банк и SG Експресбанк, като последната от години осигурява револвиращо финансиране за телекома (виж таблицата).

Договорът с консорциума е за предоставянето на главен заем от 345 млн. евро и допълнително финасиране за още 35 млн. евро. Самият главен заем е разделен на четири части: заем А в размер на 119.5 млн. евро; заем Б за 190.5 млн. евро; краткосрочен заем за 20 млн. евро, както и револвиращ заем за 15 млн. евро. За обезпечение по главния заем е учреден залог на БТК като търговско предприятие с всичките му активи, както и върху акциите в БТК на компанията майка "Вива телеком България".

За какво са парите

На въпроси на "Капитал" по повод на операцията от мениджмънта на БТК потвърдиха, че ще използват средствата от новия заем за рефинансиране на падежиращите облигации, като това се подготвя да се случи преди падежа им през ноември. Все още средствата не са усвоени. С останалите суми ще се покрият разноските по финансовото реструктуриране и ще се обезпечи инвестиционната програма на дружеството, която за тази година е разчетена на 175 - 185 млн. лв.

На въпрос защо са избрали да погасят облигационния заем с банков кредит, а не с нова емисия дългови книжа, от телекомуникационната компания обясниха, че са избрали опцията синдикиран заем заради по-изгодните финансови условия, в това число и по-гъвката схема на предсрочно погасяване.

По отношение на ефекта върху задлъжнялостта на дружеството, от там обясняват, че с рефинасирането показателите чувствително се подобряват. "Тази финансова задлъжнялост е по-ниска от съществуващата, както и под средните нива за сектора, което показва способността на компанията да генерира достатъчно паричен поток, за да обслужва кредитите си и да финансира дейността си със собствени средства. Дълговете на собственика на БТК не се променят в този процес", коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на "Виваком".

Дълг с история

Последният по-обстоен преглед на задлъжнялостта бе направен преди около шест години, когато "НЕФ телеком" продаде БТК на консорциум, сформиран между Цветан Василев (през "Бромак") и VTB Bank. Според публично оповестената информация сделката включваше кешово плащане на 130 млн. евро, встъпване в дълг за 588 млн. евро и ангажимент за изкупуване на още от дълга на предишния собственик. През 2013 г. БТК емитира облигационна емисия за 400 млн. евро и по този начин Василев и VTB успяха да преструктурират задълженията си. Паралелно с това бе поет мостов заем от 150 млн. евро и револвиращ кредит от 35 млн. евро.

С колапса на КТБ през 2014 г. Василев спря да обслужва дълга по линия на телекома, което доведе до търг за продажба на обезпечението - БТК. Така през 2016 г. като собственик се появи Спас Русев, а сделката тогава бе за 330 млн. евро, от които 240 млн. евро на купувачите отпусна самата VTB. В момента Русев контролира 46% дял в InterV - крайния собственик на БТК, 20% - 1 глас, има VTB Bank, а съдружието между братята Милен и Георги Велчеви и финансиста Красимир Катев държи 19%. Придобивката от тяхна страна явно е била финансирана и с други заеми, тъй като в края на миналата година БТК купи дял в компанията майка "Вива телеком България", с което се отблокира ресурс от 43 млн. евро, който стигна до акционерите, за да могат те да погасяват финансови ангажименти.

Рекорден заем

Най-голямото корпоративно рефинасиране на българска компания е на производителя на препарати за ветеринарната медицина Huvepharma. През 2016 г. той преструктурира дълг за 275 млн. евро, а с допълнителни операции след това увеличи експозицията си към кредиторите до 436 млн. евро. За разлика от него обаче БТК работи изцяло за местния пазар и няма фабрики или продажби извън граница. Затова и операцията по дълга му може да се счита за своеобразен рекорд. Големи рефинансирания през последните години са правили още "Идеал Стандарт", "Бизнес парк София", "Овергаз" и "Приста ойл" (виж таблицата).

Нормално подобно преструктуриране и предоговаряне на заемите осигурява спокойствие за фокусиране върху основната дейност на една компания. БТК работи на конкурентен пазар. Дружеството под бранда Vivacom е най-големият доставчик на фиксирана телефония с 82% от пазара към края на 2016 г. Държи 26% от пазара на широколентов интернет и формира 28% от приходите от мобилни услуги. Мобилният му оператор е номер три по брой абонати с над 3 млн. клиенти. Годишните консолидирани приходи на групата са около 800 млн. лв., като от тях 57% идват от мобилния оператор и 15% от фиксираната телефония.

В най-доходоносния пазар - на мобилните оператори, конкуренцията е особено силна, тъй като се движи от международни групи - от една страна, Austria Telecom, която стои зад Mtel, а от друга - норвежкия Telenor, който след влизането си на българския пазар през последните години инвестира масивно в технологии. Макар в момента да текат преговори за продажба на инвестициите на скандинавския телеком в региона с Петр Келнер, ако тя стане, той също ще оформи голям играч в комбинация с оператора му O2, който е лидер на пазар в Чехия. Самото изтегляне на норвежците вероятно е продиктувано от ниската печалба от българския пазар в сравнение с други. А това не е плюс в очакваната след време поредна препродажба и на БТК.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 8

    Не бих нарекъл операцията голям успех. Първо VTB са вкарали още 100 млн. евро, което дори за тях прави доста голяма експозиция. Синдикатът е от кол и въже, реално са Сити, ВТБ и другата руска банка, останалите имена са доста шарени. Не знам как са ги намерили. ПИБ явно са решили малко и нормален бизнес да правят, няма лошо.

    Другото е, че за Хювефарма имаше наплив от банки, а тук е обратното. Проблемите със собствеността според мен правят невъзможна нова емисия облигации и са отблъснали големите банки. Това е качествена сделка, но цялата каша я прави непривлекателна.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 4
    • + 9

    Всичко това е много интересно - но!

    1) Телекомът е затънал до уши в дела, заведени от синдиците на Мустак-банк. И май делата не вървят съвсем "по план".
    2) Отделно Луврие продължава неуморно да ги съди в България и в чужбина.
    3) Отделно Косарев ги съди масово в чужбина, не знам дали остана някой трибунал, в който той да не им е завел дело.

    При това положение, нека прегледаме кой ги финансира. Както е писал и колегата по-горе, най-вече другарите от Масква. И за цвят - някои добре известни местни герои. Първо, #Цеко - там въобще няма какво да коментираме, тоя човек напоследък стана нарицателно. И второ, #Петя - която най-нагло излъга, че вече си била "запълнила" капиталовата "дупка" от по-миналата година. И БНБ взе, че и повярва (хахаха). Че за награда ще и дадат и онова мижаво парченце от Мустак-банк, наречено Виктория. Е*ати цирка!

    На този фон и с най-фина лупа да търси човек, няма да намери нормални облигационери, които да купят отново техните "ценни" книжа. Не и когато американската банка попечител изфиряса презглава от схемата. И не и когато има замесена руска банка, която е в официални санкционни списъци. Та така за новите заеми.

    Само едно нещо все още ми се губи... къде точно в тази схема е #Тлъстакът - и колко процента е неговият дял?!...

    Нередност?
  • 3
    ktg12391634 avatar :-|
    ktg12391634
    • + 5

    #Тлъстакът е навсякъде

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4

    Хубаво е, че голям част от дълга им става към български контрагенти.

    Нередност?
  • 5
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • + 2

    До коментар [#4] от "Георги Георгиев":

    Колко голяма? 10%-12%.

    Нередност?
Нов коментар