Приходите на "Мобилтел" продължават да растат в началото на 2017 г.

И през първото тримесечие оборотът се увеличава благодарение на продажбите на мобилни устройства, но печалбата за пореден път се свива

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силните продажби на мобилни устройства продължават да стоят в основата на доброто представяне на "Мобилтел". За първото тримесечие на 2017 г. телекомът отчетe ръст от 6.7% на приходите си до 103.5 млн. евро, като отбелязва пето поредно тримесечие на подобрение в оборота. За доброто представяне допринася и растящото потребление на мобилен интернет, отбелязват от компанията.

Финансовият резултат обаче продължава да се топи – натрупаната за първите три месеца на годината печалба преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) е 28.2 млн. евро, което е с 16% по-малко спрямо реализираните през същия период на 2016 г. 33.6 млн. евро. От телекома обясняват свиването с нарасналите разходи за купуване на устройства покрай повишените продажби на смартфони и таблети. Фактор са и увеличените разходи, свързани с по-големия брой служители в компанията, става ясно от публикуваните в понеделник финансови резултати на Telekom Austria Group (TAG). Постепенното премахване на таксите за роуминг за индивидуални клиенти в рамките на Европейския съюз от 30 април 2016 г. също носи известни негативни ефекти за резултатите, но те са далеч по-малки в България, Хърватия и Словения, отколкото в Австрия, посочват от Telekom Austria Group (TAG).

Мобилен ръст

От компанията майка посочват, че и в началото на 2017 г. конкурентната среда в България остава предизвикателство. Към това се добавя и общата за пазара тенденция на преориентиране на потребителите от предплатени услуги към абонаменти. "Подобряващата се тенденция по отношение на приходите на "Мобилтел" от продажба на услуги се запазва и през първото тримесечие на 2017 г. и е резултат от по-малката промяна в цените в бизнес сегмента, както и от успешните дейности за допълнителни и кръстосани продажби при домакинствата", отчитат от TAG.

От българския оператор отбелязват като основна причина за подобрените резултати "повишеното потребление на мобилен интернет заради разширяващата се 4G мрежа", както и "ръст в продажбите на устройства заради нови иновативни продукти и силно конкурентни оферти за мобилни устройства". Благодарение на това приходите в мобилния сегмент са нараснали със 7.2% за периода до 81.1 млн. евро.

При фиксираните услуги оборотът също расте, макар и с по-скромни темпове – увеличението е с 4.9% до 22.4 млн. евро, като се дължи най-вече на унифицирането на офертите на "Мобилтел" и придобития от телекома през 2015 г. кабелен оператор "Близу" и подобрения в обслужването на клиентите, посочват от телекома. Принос имат и пуснатите от компанията в първите месеци на годината нови телевизионни спортни канали Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport, които са помогнали за привличането на нови абонати.

По-малко абонати

Въпреки това общият брой на абонатите е намалял с 0.8% на годишна база до 4.09 млн. през първото тримесечие. В отделните сегменти за периода януари - март ръст има в броя на клиентите на тв услуги на телекома – с 2.5% до над 478 хил., и на домашен интернет – с 2.4% до 428 хил. Той обаче не е достатъчен, за да компенсира намаляването на абонаментите на фиксирани услуги – с 1.2% до 1.007 млн., което се дължи на свиващото се потребление на фиксирана телефония, става ясно от отчета.

Публикуваните данни показват още, че средният приход от един абонат (ARPU) е останал почти непроменен – 5.3 евро, като расте минимално с 0.2%. Средният приход на фиксирана линия (ARPL) отбелязва повишение с около 1.7% до 10.9 евро.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichi01 avatar :-?
    Чичи (Ice Man's fan)

    Резултат от работата на вече не толкова новият мениджърски екип.
    Който този път е български!

    Нередност?
  • 2
    mikke avatar :-P
    mikke
    • + 3

    Чичи, кое визираш - ръста от 6.7% на приходите или спада от -16% на ЕБИТДА? :)

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • + 1

    Я... глей ти... да не би Ментел да са внедрили нов ИИ за надписване на сметки и фактури.. т.нар. ментел билинг.. взел Боб, дал колю..

    Нередност?
  • 4
    mamun avatar :-|
    mamun
    • + 1

    Намаляване на печалбата с 16% е ужасен резултат........

    Нередност?
Нов коментар