🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лидерът на пазара на хостинг услуги става още по-голям

"Суперхостинг БГ" купи по-малкия си конкурент host.bg

Светослав Илиев, Любомир Русанов и Методи Дреновски от СуперХостинг.БГ
Светослав Илиев, Любомир Русанов и Методи Дреновски от СуперХостинг.БГ
Светослав Илиев, Любомир Русанов и Методи Дреновски от СуперХостинг.БГ    ©  СуперХостинг.БГ
Светослав Илиев, Любомир Русанов и Методи Дреновски от СуперХостинг.БГ    ©  СуперХостинг.БГ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият играч на пазара на хостинг услуги "Суперхостинг.БГ" продължава да се разраства. Компанията е придобила по-малкия си конкурент "Хостинг", известен под бранда host.bg, попадащ в топ 3 на компаниите, предлагащи подобни услуги.

От информацията в Търговския регистър става ясно, че "Суперхостинг БГ" е изкупила дяловете на собствениците в "Хостинг". Това са дигиталната медийна компания "Нет инфо", която е част от "Нова броудкастинг груп" (с 85% участие) и миноритарният собственик Антон Титов. Сделката е станала в средата на февруари, като преговорите между купувача и продавача са се водили интензивно през есента на миналата година. Чрез придобиването продължава окрупняването на този пазар, който не е голям като обем на приходите, но предлага интересна услуга - най-общо казано, позволява всеки сайт да се качи на сървър, така че да е е видим постоянно за посетителите от цял свят.

"Суперхостинг БГ" от своя страна засилва още повече лидерските си позиции. Сделката е в голяма степен логична, като за "Нет инфо" това е периферен бизнес.

Цената на сделката все още не се съобщава официално. Приходите на продавача за 2015 г. са 1.7 млн. лв., а печалбата - 53 хил. лв., и според икономисти цената на сделката би трябвало да е малко над 1 млн. лв.

Кой е купувачът

"Ще запазим независимостта на Host.bg и същевременно ще инвестираме в компанията, за да дадем нов тласък на нейното развитие. Клиентите на Host.bg с времето ще получат подобрения по отношение на услугата, поддръжката, защитата на техните сайтове и други ключови сфери, в които СуперХостинг.БГ има добре развито ноу-хау. Например през последните две години СуперХостинг.БГ инвестира значително в бързодействието и сигурността на услугите и това са първите две посоки, в които предстоят подобрения в Host.bg", обяснява Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на "Суперхостинг.БГ", пред Investor.bg.

"Суперхостинг.Бг" е най-големият играч на пазара на хостинг услугите. Сървърите на компанията са приютили около 60% от сайтовете в страната. Основните услуги на компанията са хостинг, предоставяне на сървъри (физически и виртуални) и софтуер като услуга (SaaS). Основната група клиенти на компанията са по-малки фирми или клиенти, които плащат малки суми за месечния си хостинг, като срещу това очакват завършена услуга. Компанията е основана в средата на 2005 г. През 2007 г. придобива хостинг дейността на "Диекс България", а през 2008 г. консолидацията продължи, като беше купена и "Интернет корпоративни системи". Приходите й за 2015 г. са 5.3 млн. лв., като компанията е на загуба от 473 хил. лв.

Собственици на компанията са Методи Дреновски, Деян Чепишев, Любомир Русанов, Георги Русев, Светослав Илиев. В края на миналата година в компанията влиза и акционерното дружество "Иновент холдинг" с мажоритарен собственик и изпълнителен директор Теодор Захов. Захов е основател на алтернативния телеком "Спектър нет", придобит през 2010 г. от "Мобилтел", и е съсобственик в "Икономедиа", издател на "Капитал" и dnevnik.bg.

Продавачът

Продавачът "Нет инфо" е част от "Нова броудкастинг груп". В портфолиото на "Нет инфо" са сайтовете "АБВ Поща", Vbox7.com, Vesti.bg, Gong.bg, Sinoptik.bg и т.н. От своя страна собственикът на "Нова броудкастинг груп" - шведската Modern Times Group (MTG), продаде в края на миналата седмица бизнеса си в Прибалтика на Providence Equity Partners за 115 млн. евро. MTG в момента се трансформира от национален броудкастър към глобален доставчик на съдържание с основна насоченост забавление. По подобен път върви и "Нова броудкастинг груп" (още по темата тук).

Доскорошният миноритарен собственик и създател на host.bg Антон Титов пък е съсобственик в компанията за облачни услуги pCloud. Официалното стъпване на пазара на pCloud беше през септември 2013 г. чрез фирмата "пиКлауд". Другият основател на pCloud е софтуерният инженер Тунджел Шакир (Туньо Зафер). pCloud разработват услуги за съхранение на данни на виртуален сървър, а основният фокус на продуктите е върху сигурността и скоростта.

Антон Титов е известен в хакерските среди. Той е създател на панамската хостинг платформа hotfile.com. През 2011 г. Disney Enterprises, Twentieth Century Fox Film, Universal City Studios Productions, Columbia Pictures Industries и американската киноасоциация пододоха иск за 26 млн. долара в Маями срещу hotfile.com заради услугата за споделяне на съдържание между потребителите. По-късно съдът излезе с решение, че филмовите студиа не са успели да докажат, че екипът на Hotfile съзнателно е качвал съдържание с неуредени авторски права.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 5
    tri avatar :-|
    tri
    • + 6

    Ще ме уморят тия "големи" фирми с обявени годишни печалби от по 30-40-50 хил, колкото е печалбата и на квартална бакалия.
    И това били "най-големите" в сектора.
    Хайде бе големите, ясно че имате добри счетоводители ама се оливате вече.

    Нередност?
  • 6
    dkz05479160 avatar :-|
    dkz05479160
    • + 6

    До коментар [#5] от "tri":

    Това не са големи фирми. Това са фирми, които предлагат бутикова услуга срещу ниско заплащане и още по-нисък маржин.

    Много по-интересно е защо фирми с голяма загуба поглъщат фирми на печалба.

    Нередност?
  • 7
    tri avatar :-|
    tri
    • + 2

    Е той въпроса си беше силно ретоичен и се отнася за всички сектори на икономиката.
    А суперХ още от самото си създаване имат славата на фирма с ниски цени, нисък съпорт и всичко друго най-ниско, но дори само от продажба на домейни печалбата трябва да е по-голяма.

    Нередност?
  • 8
    zangief avatar :-?
    zangief

    некой да ми обясни 2 неща:
    как с тази малка печалба купуваш конкурент?
    как с заплата от 800 лева печелиш награда за еди къф си на годината?

    Нередност?
Нов коментар